Objavljeno: 18.12.2017 10:00

Ko bakrena parica ni dovolj

Z idejo združitve fiksnega in mobilnega omrežja ali vsaj uporabo drugega za rezervo prvemu se ukvarjam že nekaj časa, vendar s kombiniranjem storitev večih operaterjev še nisem uspel priti do brezhibne rešitve. Zdaj nekaj takega za svoje naročnike snuje A1. Menda kmalu po novem letu bo namreč nekaterim začel nameščati modeme, ki hkrati pridobivajo signal iz omrežij xDSL in LTE.

Matjaž Ropret, Tehnozvezdje

V A1 temu pravijo hibrid, poanta pa je v tem, da mobilno omrežje pomaga do večjih internetnih hitrosti. Za uporabnike, ki živijo predaleč od vozlišča (»centrale«), ali pa njihova linija zaradi kakšnih drugih razlogov ne omogoča dovolj velikih hitrosti tako za televizijo kot za internet, naj bi to pomenilo konkretno izboljšanje. Kako bo zadeva delovala? Televizijski signal (IP TV) bo vedno tekel po bakrenih paricah (torej žicah) in ta za vsak program s sliko HD zahteva nekje med štiri in šest megabitov pasovne širine. Kar bo ostalo poleg televizije, bo na voljo internetnemu prenosu podatkov in IP-telefoniji, ki bo tudi v vsakem primeru šla po fiksnem omrežju. Če bodo spletne potrebe večje, bo manjkajoče megabite pridodalo mobilno omrežje, do največ skupnih 40 v smeri proti uporabniku in menda desetih v obratni smeri (upload), kolikor bo hitrosti pri najvišjem paketu.

Uporabnik ne bo vedel, od kod modem črpa podatke, razen če bo to spremljal v nadzorni plošči te naprave. In konec koncev to niti ni pomembno. Prav bi tudi bilo, da tega operater sploh ne bi oglaševal kot ločeno, posebno storitev, ampak bi zgolj nameščal te modeme vsem, kjer so hitrosti s tehnologijami ADSL, VDSL in podobnimi prenizke. Seveda ob predpostavki, da omrežje LTE pa se na konkretni lokaciji da ujeti in z njim doprinesti k širokopasovnemu internetnemu dostopu. Edina težava, ki jo vidim, je v sami postavitvi modema. Tam, kjer kabli po navadi pridejo v hišo (stanovanje) ali kjer je najbolj smiselno postaviti modem in zraven usmerjevalnik, ni nujno zelo dobra lokacija za mobilni signal. Ampak po navadi se da najti kakšno boljšo.

Podrobnosti same storitve v A1 še niso razkrili, zato ne vemo ničesar o cenah. Toda, kot rečeno, če bo to nova storitev, potem se tega niso lotili na čisto pravi način. Upamo tudi, da pri takem dostopu ne bo omejitev, kakršne ima storitev Domači internet, kjer polna hitrost velja do prenesenih 200 GB vsak mesec, potem pa se upočasni na zasilnih 2/1 Mb/s. Zanimivo je tudi, da so v tem operaterju storitev novinarjem že predstavili, naročniki pa je še ne morejo dobiti. Očitno gre za željo pokazati svojo inovativnost, čeprav seveda modem proizvajalca ZTE lahko uporabi kateri koli operater, potem ko letos kljub obljubam o »nečem izjemnem« česa res prelomnega in zapomnljivega ni predstavil.

Vir: Tehnozvezdje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 19.12.2017 | 09:45

Upam da ne bo kašnih omejitev količine podatkov. Sam imam ob 11/1 povezavi in hkrati pržganima HD in SD vsebinama na tv (večino časa) kvečjemu 1mbit povezavo :(

Jure Forstnerič | 19.12.2017 | 09:49

Kolikor sem razumel bo omejitev, ampak samo pri LTE delu, torej tisto, kar bo prenešeno preko bakra (konkretno TV vsebine), se ne bo štelo v to omejitev.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji