Objavljeno: 20.12.2017 14:00

Estonija se spogleduje s kriptovaluto

Vodja estonskega programa E-rezidentstvo Kaspar Korjus je razkril, da razmišljajo o uvedbi kriptovalute estcoin, ki bi združevala prednosti klasičnih valut in kriptovalut. Z uvedbo estcoina želi Estonija izkoristiti veliko navdušenje nad kriptovalutami in ponudbami kriptožetonov (ICO), ki vlada v zadnjem času. Za zdaj se o tej možnosti le razmišlja, na mizi pa so tri različne verzije. Vsem je skupno dejstvo, da bi bil estcoin formalno kriptožeton, saj je uradna valuta v Estoniji evro in tega ni mogoče spremeniti, saj bi posredovala Evropska centralna banka.

Estonski program E-rezidentstva omogoča tujcem, ki v Estoniji odprejo podjetje, uporabo estonskih e-storitev. Takih e-rezidentov je že okoli 27.000, estonska kriptovalut oziroma kriptožetoni pa bi jim omogočili lažje nabiranje kapitala. Mimogrede, e-rezidenti so doslej v Estonijo prispevali 14 milijonov evrov, kar je zanemarljivo.

Po prvi različici bi bil estcoin namenjen nagrajevanju storitev v skupnosti e-rezidentov, po drugi različici bi bil namenjen preverjanju identitete na internetu, po tretji pa kot paralelna valuta s fiksnim razmerjem glede na evro. Pričakovati je, da Evropska centralna banka tretje možnosti ne bo dovolila. Tudi guverner estonske centralne banke Ardo Hansson je dodal, da projekt estcoin za zdaj nima ne podpore vlade ne centralne banke, temveč da gre za idejo E-rezidentstva.

O takšnih ali drugačnih kriptovalutah so sicer razmišljale že številne države, denimo Švedska, Venezuela in Velika Britanija, a se potem niso udejanjile.

Medium.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji