• Microsoft razkriva nove podrobnosti o Longhornu

    Microsoft je na konferenci namenjeni razvijalcem z Microsoftovimi orodji razkril nove podrobnosti o prihajajoči različici operacijskega sistema Windows z delovnim imenom Longhorn. Tokrat v ospredju niso bile nove funkcionalnosti temveč samo ogrodje novega operacijskega sistema, ki bo kot kaže temeljilo na precej drugačnih temeljih kot doslej. Microsoft namreč pripravlja povsem novo arhitekturo, ki se razlikuje od današnjih predmetnih modelov COM in DCOM, ki so temelji današnjih sistemov Windows.

    Objavljeno: 2.2.2004
  • Barvni laserji HP za trg SMB

    Podjetje Hewlett-Packard je predstavilo nove modele barvnih laserskih tiskalnikov, ki so namenjeni predvsem malim in srednje velikim podjetjem. Značilnosti novih modelov so nizka cena, enostavna raba in zanesljivo delovanje, vendar pri temu niso žrtvovali hitrosti ter kvalitete tiska. HP Color LaserJet 3500 je najmanjša izmed novosti, zmore pa tiskati do 12 strani na minuto, tako v črno-belem, kot barvnem načinu.

    Objavljeno: 1.2.2004
  • Microsoft skuša patentirati zapise XML

    Microsoft je v Evropski Uniji in na Novi Zelandiji vložil zahteve o priznanju patentov za zapise dokumentov XML, ki jih ustvarjajo programi iz paketa Office. Na ta način želi zaščititi predvsem način, kako programi, kot sta Word in Excel tolmačijo XML kodo za uporabo v programih, ne pa samo strukturo dokumentov XML. Na ta način bi morali drugi proizvajalci programov plačati licence za uporabo enakega načina prebiranja dokumentov ali pa ubrati drugo, težjo in morda manj združljivo metodo.

    Objavljeno: 1.2.2004
  • Lindows brezplačno prek omrežij P2P

    Podjetje Lindows se je odločilo, da bo svoj izdelek LindowsLive ponudilo brezplačno in to kar prek omrežij P2P, s čimer računajo pritegniti še večjo število uporabnikov svojega operacijskega sistema. LindowsLive je posebna različica operacijskega sistema Lindows (ta temelji na Linuxu), ki jo je mogoče uporabljati zgolj z zagonom računalnika z nosilca CD. Na ta način odpade potrebna konfiguracija sistema, uporabniki pa lahko na računalniku zadržijo drug operacijski sistem.

    Objavljeno: 1.2.2004
  • Amazon.com zaključil prvo leto z dobičkom

    Največja spletna knjigarna in trgovina Amazon.com je prvič v svojem obstoju dejansko poslovala z dobičkom na letni ravni. Amazon je doslej sicer že imel nekaj pozitivnih četrtletji, ki jih je direktor Jeff Bezos v času internetnega buma še označeval kot napako, sedaj, v času gospodarske realnosti, pa je bil nad dobičkom zelo navdušen.

    Objavljeno: 31.1.2004
  • Avtorji Napsterja snujejo nov projekt

    Shawn Fanning in peščica sodelavcev, ki so pred leti razvili prvotni servis za izmenjavo datotek Napster, intenzivno dela na novem projektu, ki bi lahko predstavljal revolucijo v prodaji glasbe. Projekt z imenom Snocap je za zdaj še zavit v skrivnost, toda ljudje blizu glasbe industrije trdijo, da so vodstva založb tokrat prisluhnila zamisli. Čeprav podrobnosti niso znane, gre za novo tehnologijo, s katero naj bi v omrežjih P2P vzpostavili legalno izmenjavo glasbenih datotek in preprečevali širjenje piratizirane glasbe. Sistem naj bi uporabljal več algoritmov za analizo glasbenih datotek in primerjavo vsebine s centralno glasbo, uporabnik pa bi lahko glasbo prenesel k sebi le ob plačilu, podobno, kot to danes počne s komercialnimi servisi, kot je novi Napster in Apple iTunes.

    Objavljeno: 31.1.2004
  • Xerox stavi na nove laserje

    Xerox skuša s trojico novih laserskih tiskalnikov pritegniti uporabnike, ki bi se sicer odločali za največje tekmece. Prva novost je črno-beli laserski tiskalnik Phaser 4500, ki se lahko pohvali kot trenutno najhitrejši izdelek v razredu laserjev s ceno pod 1.000 dolarjev. Tiskalnik zmore natisniti kar 36 strani na minuto, ob tem pa podpira ločljivost tiska do 1.200 pik na palec. Ob tem za prvo stran izpisa rabi le osem sekund, kar je zasluga hitrega procesorja s taktom 400 MHz. Ob nizki ceni pa Xerox ne stavi zgolj na hitrost - tiskalnik ima že v osnovi vgrajen opisni jezik Adobe PostScript 3, zmožnost tiska do samih robov in kar dva predala za papir s skupno zmogljivostjo 700 listov.

    Objavljeno: 31.1.2004
  • Prenosni računalniki še v manjšini

    Raziskovalna družba IDC napoveduje, da bo do leta 2007 skoraj pol računalnikov, poslanih v ameriške trgovine, prenosnih, v svetovnem merilu pa naj bi bil ta delež skoraj 40-odstoten. Številni uporabniki kupijo prenosnik kot svoj drugi ali celo tretji računalnik, saj so cene vse bolj ugodne. Večina sodobnih prenosnikov je opremljena tudi s 15-palčnimi zasloni in hitrimi procesorji, proizvajalci pa nenehno predstavljajo nove modele. Kljub povečanemu zanimanju za prenosne računalnike, pa bodo še kar nekaj časa prevladovali namizni modeli. Kupci, ki se prvič odločajo za nakup računalnika, raje posežejo po namiznem modelu, podobno pa je tudi s tistimi, ki imajo zastarele računalnike, pa bi hoteli nekaj hitrejšega in relativno poceni.

    Objavljeno: 30.1.2004
  • Na vrhu HP in Dell

    V letu 2003 so proizvajalci poslali na trg približno 11% več osebnih računalnikov kot v letu 2002, ugotavljata družbi IDC in Gartner, podobno pa naj bi bilo tudi letos. Število prodanih računalnikov pa še ne pomeni, da je bil večji tudi prihodek. Leta 2000 je zapustilo proizvodne trakove 140,2 milijona PC-jev v vrednosti 226 milijard dolarjev, leta 2003 pa je rekordnih 152,6 milijona PC-jev pomenilo >>le<< 175 milijard dolarjev. Kljub znižanju povprečnih cen so bili proizvajalci osebnih računalnikov kar zadovoljni z minulim letom, saj so beležili večjo rast od celotnega trga. Obetajo pa se jim še boljši časi, in sicer z rastjo prodaje televizorjev z ravnimi zasloni in večjim deležem elektronskih naprav, ki jih je mogoče priključiti v namizne ali prenosne računalnike.

    Objavljeno: 30.1.2004
  • Apple prenovil ponudbo profesionalne glasbene programske opreme

    Apple je napovedal nove različice paketov profesionalne glasbene programske opreme Logic Pro 6 in Logic Express 6, ki bosta sedaj vsebovali več izdelkov v enem paketu. Logic Pro bo vseboval kar 12 programov in 53 zvočnih dodatkov DSP, ki so bili doslej na voljo posebej. Po napovedih podjetja Apple naj bi ta zbirka ponujala glasbenikom, snemalcem, producentom in skladateljem prav vse kar potrebujejo za ustvarjanje, snemanje in obdelavo glasbe, vključno s programskimi glasbili, večkanalnim snemanjem, mešalno mizo in procesorji za predelavo zvočnih učinkov. Zvok je sedaj mogoče snemati tudi v večkanalnih prostorskih različicah 5.1 in 7.1 ob vzorčenju 192 kHz

    Objavljeno: 30.1.2004
  • Pametni telefoni vodijo ročne računalnike z 2:1

    Zadnje četrtletje 2003 je bilo ugodno za prodajo ročnih računalnikov v Evropi, saj je bilo prodanih kar 1,2 milijona naprav, a še bolj ugodno za t.i. pametne telefone, kjer je bilo prodanih 2,2 milijona naprav, poroča raziskovalno podjetje Canalys. Pri tem je ponovno največji tržni delež dosegla finska Nokia, 42 odstotkov celotnega trga mobilnih naprav in 74 odstotkov trga pametnih telefonov, sledijo pa PalmOne, HP, Sony Ericsson in Motorola.

    Objavljeno: 30.1.2004
  • Intel pripravlja 64-bitne razširitve za arhitekturo x86

    Kot vse kaže, bo Intel v nekatere svoje bodoče procesorje vgradil 64-bitne ukaze in razširitve za obstoječo 32-bitno arhitekturo x86. Odločitev sicer še ni povsem sprejeta, toda direktor podjetja Paul Otellini je namignil, da je tehnologija že v pripravi, objavo pa bodo narekovali predvsem zunanji dejavniki, kot so povpraševanje kupcev, razpoložljivost programov in uspešnost tekmecev, ki tovrstne izdelke že podpirajo (AMD).

    Objavljeno: 30.1.2004
  • Sun z manj izgube

    Drugo trimesečje se je za Sun končalo s prihodkom v višini 2,9 milijarde dolarjev, kar pa je po drugi strani prineslo za 125 milijonov dolarjev izgube. Sun je v enakem lanskem obdobju zabeležil 2,3 milijarde dolarjev izgube, razlog za boljše poslovanje pa je v nadaljnjem zmanjševanju stroškov. V Sunu niso znali natančno odgovoriti, zakaj so v tem trimesečju ustvarili boljše rezultate od pričakovanj, malce pa so jih povezali z začetkom sodelovanja z družbo AMD. Sunovi tekmeci HP, Dell in IBM že več let prodajajo strežnike z arhitekturo x86, zdaj pa jih bo še Sun, ki je še nedavno prodajal le sisteme s svojimi procesorji UltraSparc.

    Objavljeno: 29.1.2004
  • PeopleSoft predstavlja sedem novosti

    Ker sta PeopleSoft in J. D. Edwards po združitvi obljubljala nove, skupne izdelke, ki jih bodo lahko uporabljale stranke tako enega kot drugega podjetja, je PeopleSoft pred kratkim predstavil sedem programskih novosti iz družin PeopleSoft Enterprise in EnterpriseOne (prej smo jih poznali pod imenom PeopleSoft 8 in J. D. Edwards 5). Po besedah PeopleSoftovih predstavnikov gre za nadgrajeno rešitev za upravljanje poslovanja podjetja, ki je namenjena tudi uporabnikom podjetja J. D. Edwards. Z uporabo tehnologije ETL (extract, transform, load) je možno podatke, zbrane s pomočjo programa EnterpriseOne, prenesti v PeopleSoftovo skladišče podatkov, jih obdelati, dobiti pregled poslovnih operacij in jih uporabiti za doseganje strateških ciljev.

    Objavljeno: 29.1.2004
  • McAfee AntiSpyware

    Ponudnik protivirusnih in drugih varnostnih rešitev Network Associates, najbolj znan po izdelku McAffe Antivirus, je predstavil svojo prvo rešitev za boj proti vohunskim in podobnim programom, McAfee AntiSpyware. Tako imenovani vohunski programi (spyware) so večinoma sestavni deli preizkusne in brezplačne programske opreme (shareware, freeware), ali pa tudi piškotki, ki nam jih namestijo spletne strani ob obisku. Uporabljajo jih predvsem razna oglaševalska podjetja, ki lahko tako spremljajo uporabnikove spletne navade ter sprožajo reklame v dodatnih oknih brskalnika. Med najbolj znane tovrstne oglaševalce sodi podjetje Gator, oziroma GAIN, njihove rešitve pa so vgrajene v denimo polno različico kodeka DiVX in program za izmenjavo datotek KaZaA.

    Objavljeno: 29.1.2004
  • Microsoft ISA Server 2004

    Microsoft je objavil drugo razvojno različico strežniškega izdelka za varnost Internet Security and Acceleraton (ISA) Server 2004, zato objava končne različice najbrž ni daleč. Izdelek, ki je nastajal približno tri leta, ima enake sestavine kot doslej, torej vgrajeni požarni zid, podporo za navidezna zasebna omrežja VPN in spletni most oziroma predpomnilnik. Toda vsak od teh modulov ima precej izboljšav, s katerimi naj bi bolj učinkovito varovali lokalna omrežja pred napadi, vdori in drugimi varnostnimi nevarnostmi.

    Objavljeno: 29.1.2004
  • Oracle AppsWorld 2004

    Oracle je v San Diegu priredil svoje redno letno srečanje z uporabniki programske opreme za poslovne informacijske sisteme, na katerih je spregovoril o svojih načrtih za prihodnost na tem vse bolj strateškem področju. Oracle se namreč vse bolj spremninja tudi v ponudnika sistemov ERP, s čimer želijo zmanjšati odvisnost od drugih programov, zlasti prodaje podatkovnih strežnikov, po katerih je podjetje najbolj znano.

    Objavljeno: 29.1.2004
  • SAP pričakuje 10% več

    V družbi SAP pričakujejo, da se bo letošnja prodaja programske opreme povečala za desetino, saj naj bi se podjetja po dveletni suši ponovno množičneje odločala za vlaganja v opremo IT. Napoved družbe SAP je prišla hkrati z objavo rezultatov v četrtem trimesečju, ki se je končalo s 3-odstotnim padcem prihodkov (2,79 milijarde dolarjev) v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. V celotnem letu 2003 so v SAP-u ustvarili 8,8 milijarde dolarjev prometa, kar je bilo manj kot v letu 2002 (9,3 milijarde dolarjev), in 1,39 milijarde dolarjev dobička, kar je bilo več kot v letu 2002 (645 milijonov dolarjev). Po oceni SAP-a pokrivajo 59% svetovnega tržnega deleža pri prodaji poslovne programske opreme, v letu 2002 pa je bil ta delež za eno odstotno točko nižji.

    Objavljeno: 28.1.2004
  • Temna prihodnost za ročne računalnike?

    Družba Jupiter Research ugotavlja, da je bilo v ZDA konec leta 2003 le 14 milijonov lastnikov ročnih računalnikov, v letošnjem letu pa naj bi jih bilo okrog 20 milijonov, kar predstavlja 7-odstotni doseg glede na število prebivalstva. Raziskava je še pokazala, da gredo preprostejši ročni računalniki bolje v promet od kompleksnejših modelov, ki ponujajo veliko različnih funkcij. Kupci imajo najraje naprave, ki imajo vključeno podporo za zvok in upravljanje osebnih podatkov, ker pa ti dve funkciji ponujajo tudi križanci med ročnimi računalniki in mobilnimi telefoni, se manevrski prostor za ročne računalnike vse bolj krči.

    Objavljeno: 28.1.2004
  • Nokia v 2003 še povečala tržni delež

    Največji proizvajalec mobilnih telefonov, finska Nokia, je v letu 2003 še povečala svoj tržni delež na tem področju in sicer po lastnih ocenah na 38 odstotkov. Pri tem so se najbolj odrezali na nastajajočih tržiščih in z izdelki za omrežja CDMA, medtem ko je v Evropi in ZDA k uspehu največ doprinesla prodaja mobilnih telefonov z barvnimi zasloni in fotoaparati. Med finančno najuspešnejše evropske modele tako sodi pametni telefon Nokia 6600.

    Objavljeno: 28.1.2004
  • ATI predstavil FireGL za zahtevne

    ATI je svojo družino grafičnih kartic za delovne postaje FireGL dopolnil z modelom za zahtevnejše uporabnike z imenom FireGL X2-256t. Kartica v primerjavi s predhodnikom ponuja kar za 25 odstotkov višjo zmogljivost, kar so dosegli predvsem s povišanjem takta delovanja procesorja in pomnilnika, zato so morali ATIjevi inženirji prilagoditi razporeditev elementov na plošči. Za hlajenje celote pa skrbi na novo zasnovan hladilnik, v celoti izdelan iz bakra. Kartica je opremljena z 256 MB pomnilnika, za priklop monitorjev pa ima pa dva priključka DVI-I. ATI je svoj novi izdelek že pridobil certifikat ISV, cena kartice bo za partnerje OEM okoli 900 dolarjev, na voljo pa bo konec januarja.

    Objavljeno: 28.1.2004
  • BrightStor ARCserve Backup r11

    Podjetje Computer Associates je predstavilo novo različico priljubljenega programskega paketa za izdelavo varnostnih kopij podatkov, ki se lahko pohvali z bolj učinkovitim in hitrejšim delovanjem. Enajsta različica paketa BrightStor ARCserve Backup podpira varovanje podatkov v okoljih Windows, Linux, MacOS, Netware in Unix, na odjemalcih in strežnikih, poleg tega pa podpira pomnilniške sisteme DAS, NAS in SAN. Tretja različica prinaša nekatere pomembne novosti, ki prispevajo zlasti k hitrejšemu in bolj učinkovitemu postopku za izdelavo varnostnih kopij.

    Objavljeno: 28.1.2004
  • Črv MyDoom dosegel neslavni rekord

    V začetku tega tedna se je po internetu pričel širiti nov črv z imenom MyDoom, ki je v roku enega dneva dosegel neslavni naziv najhitreje razširjenega virusa. Črv, znan tudi pod imenoma Novarg in Mimail.R, se širi kot priponka elektronskim sporočilom, na okužene računalnike pa namesti stranska vrata, ki omogočajo avtorjem virusa dostopati do teh računalnikov, načeloma z namenom uporabe za napade na spletno stran družbe SCO.

    Objavljeno: 28.1.2004
  • Družbi Apple ne kaže slabo

    Apple je v svojem prvem trimesečju ustvaril dve milijardi dolarjev prihodka, kar je bilo za 36 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2002. Hkrati so pridelali tudi 63 milijonov dolarjev dobička, lani ob tem času pa 8 milijonov dolarjev izgube. Apple je v prvem trimesečju prodal 730.000 predvajalnikov digitalne glasbe iPod, prodajalna legalne glasbe preko interneta iTunes pa ima kar 70-odstotni tržni delež. Pri Applu največ stavijo na iPod in iTunes, saj naj bi v prihodnosti z njima ustvarjali kar polovico vsega prihodka (zdaj ga 9%). Prvo trimesečje je bilo tudi v znamenju dobre prodaje računalnikov PowerBook (+93%) in PowerMac (+30%). Prodaja iBookov se je povečala za 8%, iMac pa je zabeležil 24-odstotni padec.

    Objavljeno: 27.1.2004
  • IBM presegel pričakovanja

    Analitiki niso pričakovali tako dobrih poslovnih rezultatov družbe IBM v četrtem trimesečju, saj se je prihodek (25,9 milijarde dolarjev) povečal za 9%, dobiček pa kar za 41% (2,7 milijarde dolarjev) v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. IBM-u je pomagal tudi šibak dolar, sicer pa so bili uspešni skoraj vsi oddelki - globalne storitve (11,4 milijarde, +8%), programska oprema (4,3 milijarde, +12%), strojna oprema z visoko zmogljivimi strežniki in računalniki mainframe (9,1 milijarde, +12%), osebni računalniki (3,5 milijarde, +16%).

    Objavljeno: 27.1.2004
  • IDC pozitivno o računalništvu na zahtevo

    Lani so po vsem svetu zapravili milijardo dolarjev za računalništvo na zahtevo (utility computing), letos naj bi se ta znesek podvojil, do leta 2007 pa naj bi narasel na 4,6 milijarde dolarjev, ocenjujejo analitiki IDC. Družbe kot so IBM, Sun in HP veliko vlagajo v avtomatizacijo svoje opreme, zato da bi se lahko strežniki, pomnilniški sistemi in omrežna oprema samodejno upravljali v primeru različnih delovnih obremenitev. Pripadajočo programsko opremo razvijajo EMC, Computer Associates International, Microsoft in celo Intel. Seveda pri tem ne gre samo za korakanje vštric z modo, pač pa za pridobivanje strank, saj se bodo uporabniki računalništva na zahtevo težje odločili za prehod h konkurenci. Poleg tega so izdelki računalništva na zahtevo dobra osnova za prodajo izdelkov avtomatizacije in upravljanja na višjih ravneh.

    Objavljeno: 27.1.2004
  • PalmOne se bo osredotočil na pametne telefone

    Največji proizvajalec ročnih računalnikov PalmOne (bivši Palm) je objavil, da bo v prihodnje posvetil več pozornosti pametnim mobilnim telefonom, saj prodaja ročnih računalnikov upada. Hkrati nameravajo odpustiti 100 ljudi, kar predstavlja kar 12 odstotkov zaposlenih. Nedavno je PalmOne objavil 4,1 milijona dolarjev izgube, z novo usmeritvijo in znižanimi stroški pa vodstvo podjetja načrtuje, da naj bi pričeli ponovno dosegali dobiček v letu 2005. PalmOne je lahko v svojo ponudbo vključil pametne mobilne telefone proizvajati šele z nakupom Handspringa, združitev pa naj bi po podatkih vodstva že dosegala pozitivne učinke za novo podjetje. Prvi nov izdelek podjetja bo Treo 610, nadgradnja priljubljenega modela Treo 600.

    Objavljeno: 27.1.2004
  • Lotusphere 2004

    IBM je konec januarja v Orlandu na Floridi priredil že enajsto zaporedno srečanje uporabnikov programske opreme Lotus, na kateri so prikazali nove smernice razvoja izdelkov za skupinsko delo. Glavni poudarek je bil na potrditvi podpore za tehnologije, kot so J2EE in spletne storitve, kar so pri IBMu in Lotusu pravzaprav začrtali že pred dvemi leti. Med tem pa nove različice poglavitnih programov šele prihajajo - Lotus Workplace 2.0 bo dokončan poleti, medtem ko komplet Lotus Domino/Notes 7.0 pride na vrsto šele konec leta 2004 ali v začetku 2005.

    Objavljeno: 27.1.2004
  • Omrežna oprema posnema arhitekturo PC

    V prihodnje bo omrežna oprema sprejela nekaj arhitekturnih značilnosti osebnih računalnikov, predvsem možnost izgradnje naprav s sestavnimi deli različnih proizvajalcev. To je osnovni cilj specifikacije za napredno povezovanje preklapljanja (ASI - Advanced Switching Interconnect), ki temelji na vodilu PCI Express in ima podporo večine proizvajalcev omrežne opreme. Prvi izdelki skladni s specifikacijami ASI naj bi prišli na tržišče tekom naslednjega leta

    Objavljeno: 26.1.2004
  • Zaščita znotraj omrežja

    Pri družbi Check Point Technologies so predstavili rešitev za zaščito omrežij podjetij, ki preprečuje širjenje napadov znotraj omrežij. InterSpect Internal Security Gateway pregleduje omrežni promet znotraj omrežja in blokira nedovoljene prenose. To orodje je namenjeno preprečevanju širjenja virusov, trojanskih konjev, črvov in drugih napadov kot je bil denimo črv MSBlast. Po ocenah podjetja se je ta črv v mnogih sicer od zunaj zaščitenih omrežjih širil preko okuženih prenosnikov, ki so jih uporabniki priključili v varno omrežje.

    Objavljeno: 26.1.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji