Objavljeno: 1.2.2004

Microsoft skuša patentirati zapise XML

Microsoft je v Evropski Uniji in na Novi Zelandiji vložil zahteve o priznanju patentov za zapise dokumentov XML, ki jih ustvarjajo programi iz paketa Office. Na ta način želi zaščititi predvsem način, kako programi, kot sta Word in Excel tolmačijo XML kodo za uporabo v programih, ne pa samo strukturo dokumentov XML. Na ta način bi morali drugi proizvajalci programov plačati licence za uporabo enakega načina prebiranja dokumentov ali pa ubrati drugo, težjo in morda manj združljivo metodo.

Čeprav Microsoft trdi, da zahteva za patentiranjem ni nič nenavadnega, saj tako Microsoft kot drugi (recimo IBM) vsako leto patentirajo na stotine programskih iznajdb, je poteza velikana do neke mere sporna. Uporaba jezika XML za opis dokumentov in vsebin je nastala predvsem s ciljem, da bi programi med sabo lahko lažje izmenjevali podatke, strukture dokumentov pa naj bi bile javne in dobro dokumentirane. Microsoft je nedavno tudi pod pritiskom sodnih zahtev razkril sheme, vendar zdaj s patenti skuša otežiti posnemanje.

Pri vsem skupaj je zanimivo tudi dejstvo, da Microsoft zahtevo za priznanje patentov ni vložil v ZDA, kjer so zaradi svojega monopolnega početja najbolj pod udarom in bi tovrstna poteza povzročila nov val ogorčenja, morda pa tudi sodnih pregonov. Patentiranje programskih algoritmov in sistemov, kot je pričujoča shema XML za paket Office, je postalo tarča ostrih kritik, zlati med podporniki odprte kode, ki vidijo v tem zavoro za inovacije in univerzalno združljivost med izdelki. Microsoftova poteza bo morda tako precej otežila združljivost pri odprtkodnih izdelkih, kot je OpenOffice.org.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji