Objavljeno: 30.1.2004

Intel pripravlja 64-bitne razširitve za arhitekturo x86

Kot vse kaže, bo Intel v nekatere svoje bodoče procesorje vgradil 64-bitne ukaze in razširitve za obstoječo 32-bitno arhitekturo x86. Odločitev sicer še ni povsem sprejeta, toda direktor podjetja Paul Otellini je namignil, da je tehnologija že v pripravi, objavo pa bodo narekovali predvsem zunanji dejavniki, kot so povpraševanje kupcev, razpoložljivost programov in uspešnost tekmecev, ki tovrstne izdelke že podpirajo (AMD).

Taka poteza pa bi pomenila drastičen zasuk v strategiji družbe Intel, ki je doslej zagovarjala predvsem svojo 64-bitno arhitekturo IA-64 (Itanium), ki pa ni nazaj združljiva z arhitekturo x86. AMD je med tem ubral drugo pot in obstoječi arhitekturi x86-32 dodal 64-bitne ukaze, s čimer so omogočili v procesorjih Opteron in Athlon 64 učinkovito izvajanje tako 64-bitne kot 32-bitne kode. Medtem pa se Intel otepa s pomanjkanjem podpore proizvajalcev programske opreme za Itanium, kar je doslej zelo omejilo prodajo sistemov.

Vse kaže, da se Intel s tem namigom odziva na dejstva, da so ključni proizvajalci strojne opreme začeli resno razmišljati o AMD-jevi arhitekturi v svojih izdelkih. Procesorje Opetron sta v strežnikih že podprla IBM in Sun, kot kaže, pa se za ta korak prav ta hip odloča tudi HP, ki je povrh vsega soavtor arhitekture IA-64 oziroma procesorjev Itanium.

Kar za zdaj še ni znano, so tehnične podrobnosti. Neodgovorjeno ostaja predvsem vprašanje, ali bo Intel podprl AMD-jeve ukaze ali se bo pri vpeljavi 64-bitnih ukazov odločil za svojo pot. Čeprav se zaradi rivalstva z družbo AMD uporaba nabora procesorjev Athlon 64 in Opteron zdi na prvi pogled malo verjetna, je treba upoštevati, da je za to arhitekturo Microsoft že prepisal svoje operacijske sisteme. Zato najbrž niso navdušeni nad možnostjo, da bi Okna prenašali še na tretjo platformo.

Po nekaterih informacijah se lahko celo zgodi, da bo Intel nove 64-bitne razširitve prikazal februarja na razvojni konferenci, navajajo pa tudi, da bodo novosti vgradili tako v bodočo različico procesorjev Xeon, kot tudi Pentium 4. Seveda pa je zato dobro vprašanje, kaj se bi v takem primeru zgodilo s procesorji Itanium, za katere bi že tako skromen interes še dodatno presahnil.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji