• Evropska komisija za podatke preko električnih omrežij

    Evropska komisija se je odločila resno podpreti iniciativo za prenos podatkov preko električnih omrežij, kar je doslej poskušalo že precej podjetij, a zaradi pomanjkanja standardizacije in drugih preprek še ni obrodilo sadov. Odprta evropska zveza za raziskovanje komunikacij preko električnih vodov - OPERA je pričelo delovati v začetku februarja in namerava v roku štirih let razviti skupne standardne za komunikacije preko električnih vodov (PLC) ter promovirati razvoj izdelkov in rešitev.

    Objavljeno: 8.2.2004
  • Gateway kupuje tekmeca eMachines

    V ZDA se pravkar dogaja združitev med dvema izmed največjih ponudnikov osebnih računalnikov, družbama Gateway in eMachines. Gateway naj bi tako za okoli 235 milijonov dolarjev kupil tekmeca, ki je bil v zadnjih četrtletjih daleč najhitreje rastoči proizvajalec računalnikov PC. eMachines je v letu dni povečal prodajo za kar 21% in dosegel volumen skoraj 500.000 kosov v letu 2003. Skupaj naj bi se Gateway in eMachines trdno usidrala na tretje mesto med proizvajalci PCjev v ZDA in na osmo v svetu. Analitiki celo menijo, da bi ob nadaljnji rasti prodaje lahko celo ogrozila prvega in drugega, HP in Dell. To naj bi dosegli tako s širitvijo portfelja izdelkov (zabavna elektronika), kot tudi vstopom na druga svetovna tržišča.

    Objavljeno: 8.2.2004
  • Morpheus 4 se povezuje z mnogimi omrežji

    Priljubljen program za izmenjavo datotek Morpheus je sedaj na voljo v novi različici, ki omogoča povezave v mnoga omrežja hkrati. Med podprtimi so poleg Gnutelle tudi FastTrack (KaZaA), Gnutella2 in vse bolj priljubljena eDonkey in Overnet. S to potezo skuša Morpheus 4 očitno ponovno pridobiti veliko število uporabnikov, kot dodatek pa pri podjetju StreamCast Networks, avtorjih Morpheusa, obljubljajo tudi odsotnost kakršnihkoli vohunskih programov ter podpirajo varovanje zasebnosti in obrambo pred virusi. Še bolj zanimiv je dodatek Morpheusu 4 za podporo internetni telefoniie, oziroma glasovnega klepetanja med uporabniki. Omrežja za izmenjavo datotek so se že večkrat pokazala kot dobra podlaga za internetno telefonijo, podobno rešitev pa pripravljajo tudi avtorji omrežja FastTrack in programa KaZaA.

    Objavljeno: 7.2.2004
  • Nikonove fotografske novosti

    Pri Nikonu so te dni predstavili nove digitalne fotoaparate Coolpix 8700 in D70, bliskavico SB-600 AF Speedlight in objektiv AF-S DX Nikkor 18-70 mm f3,5-4.5 G IF-ED. Coolpix 8700 je namenjen zahtevnim uporabnikom. Vgrajeno ima tipalo z 8 milijoni elementov in objektivom z 8-kratnim zumom ter z elektronskim iskalom. Fotografije imajo ločljivost 3264 × 2448 pik. Omogoča štiri načine fotografiranja in 12 programov, dodatno ima vgrajene funkcije za zmanjševanje posledic elektronskega šuma in makro na 3 centimetre, zajema pa tudi video.

    Objavljeno: 7.2.2004
  • Xbox 2 bo vseboval tri procesorje

    Microsoft pripravlja novo generacijo igralnih konzol Xbox, ki bo tehnično precej drugačna in znatno zmogljivejša, kot današnja. Konzole Xbox 2 bodo tako po nekaterih vesteh kot kaže vsebovale kar tri 64-bitne procesorje IBM PowerPC 976, ki so podobni današnjim modelom PowerPC G5. Novi procesorji bodo povrh vsega izdelani v izredno napredni 65-nm arhitekturi, kot kaže pa bodo vsebovali tudi po dve jedri na čip. Ker bo vsak procesor podpiral tudi programsko hipernitnost, bo vsaka konzola imela na voljo kar 12 navideznih procesorjev za izvajanje kompleksnih izračunov.

    Objavljeno: 7.2.2004
  • Zbirka podatkov Oracle 10g je že v prodaji

    Zbirka podatkov Oracle 10g, katere glavna prednost je podpora za razpredeno omrežno delovanje, je že v prodaji. Trenutno je na voljo za operacijska sistema HP-UX in 64 bitni Solaris, v nekaj tednih pa jo bodo ponudili še v izvedbah za okolja Windows in Linux. Hkrati z novo različico zbirke podatkov 10g je Oracle objavil tudi novo ceno osnovne zbirke podatkov, ki bo za razliko od prejšnjih različic zdaj cenovno primerljiva z Microsoftovo zbirko podatkov SQL Server. S to potezo potrjujejo svojo namero razširiti svojo prisotnost na trgu manjših in srednje velikih podjetij, kjer je doslej imel največjih tržni delež Microsoft.

    Objavljeno: 6.2.2004
  • Organizacija Eclipse postala neodvisna

    Organizacija Eclipse, katere namen je usmerjati razvoj in rast javanskih razvojnih orodij in definirati standardno razvojno okolje, je postala neodvisna in neprofitna. Pobudnik ustanovitve organizacije je bil IBM, včlanjenih pa je okrog 50 podjetij. Ker organizacija zdaj ni več pod vplivom IBMa, pričakujejo, da se bo čez nekaj časa, ko bo utrdila svojo neodvisnost, včlanilo še več podjetij. Zlasti si želijo članstvo dveh večjih ponudnikov javanskih tehnologij, ki še nista včlanjena, Sun in BEA. Zdaj, ko je organizacija Eclipse postala neodvisna, razmišlja tudi o pridružitvi sorodni organizaciji JTC (Java Tools Community).

    Objavljeno: 6.2.2004
  • AMD pridobiva v Evropi

    Britanska tržno-raziskovalna družba Context je sporočila, da je bilo skoraj 17% osebnih računalnikov, prodanih v Evropi v četrtem trimesečju 2003, opremljenih s procesorji AMD. V enakem obdobju leta 2002 je bil ta delež 10,6-odstoten. AMD je na letni ravni povečal tudi tržni delež v Evropi, in sicer z 9% na 13,6%. AMD je dosegel boljše poslovne rezultate predvsem zaradi dobre prodaje prenosnih računalnikov. Samo na področju prenosnih računalnikov je AMD povečal svoj delež dobavljenih izdelkov z 11,7% na 21,8%, prihodek pa z 9,8% na 16,2%. Raziskovalci so proučevali največje evropske trge - Veliko Britanijo, Nemčijo, Francijo, Italijo, Španijo, Švedsko in Nizozemsko.

    Objavljeno: 6.2.2004
  • Microsoftovi popravki za Word

    Pri Microsoftu so objavili popravke za napake v najnovejši različici urejevalnika besedil Word 2003, zaradi katerih program ni bil stabilen. Popravili so predvsem napako, zaradi katere program med shranjevanjem ali tiskanjem dokumentov s predmeti OLE odpove poslušnost, poleg tega pa so odpravili skoraj 400 drugih, pretežno manjših nepravilnosti. Prva zbirka popravkov z imenom Service Pack 1 za Office 2003 pa naj bi bila pripravljena že junija letos.

    Objavljeno: 6.2.2004
  • Nova navodila za razvijalce Linuxa

    Skupina za razvoj odprte kode Free Standards Group je objavila nova navodila za razvoj odprtokodnih programov, torej različico 2.0. Načrt z imenom Linux Standard Base naj bi standardiziral nekatere vidike delovanja Linuxa in odprtokodne programske opreme ter olajšal programerjem delo. Predvsem pa naj bi tak pristop omogočil lažje vključevanje programov v različne distribucije Linuxa. Razvijalci naj bi tako imeli več časa za dodajanje novih funkcij, saj se jim ne bi bilo treba ukvarjati z različnimi distribucijami Linuxa, obenem pa naj bi zmanjšali stroške razvoja programov.

    Objavljeno: 6.2.2004
  • Alternine varnostne rešitve in storitve

    Podjetje Alterna Intertrade, eden večjih distributerjev računalniške opreme (IBM, Lexmark, NAI...) pri nas, bo v prihodnje bolj aktivno ponujajo rešitve in storitve s področja računalniške varnosti. Že lani so namreč postali distributer omrežne varnostne opreme Network Associates - predvsem programov McAfee VirusScan, Groupshield, SpamKiller in WebShield; distribuirajo pa tudi rešitve za zagotavljanje varnosti informacij podjetij NovaSTORE in ScriptLogic. Sprva načrtujejo vzpostavitev mreže manjših partnerjev, ki bi zagotavljali rešitve tako majhnim, kot tudi velikim podjetjem, sčasoma pa želijo zagotoviti tudi protvirusni podporni center.

    Objavljeno: 5.2.2004
  • NEC predstavil najmanjši GSM telefon s fotoaparatom

    Japonski NEC je predstavil model N900, najmanjši mobilni telefon z vgrajenim fotoaparatom. Na eni strani naprave je leča fotoaparata, na drugi pa 1,8-palčni zaslon ločljivosti 120 × 160 pik in številčnica telefona, zaradi česar je telefon skorajda bolj podoben fotoaparatu. Velikost naprave je le 83 × 53 × 7,6 mm s čimer je aparat za polovico manjši od običajnih mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 5.2.2004
  • Jxta bo postala sestavni del Sunovih izdelkov

    Po treh letih razvoja odprtokodnega projekta Jxta za razvoj omrežij vsak z vsakim, ki ga je finančno podpiral Sun, bo >>boter<< pričel vključevati rešitve v svoje izdelke. V naslednjem letu ali dveh bodo na podlagi Jxte razvita orodja postala del Sunovega na Linuxu osnovanega operacijskega sistema Java Desktop System in javanskega strežnika Java Enterprise System, načrtujejo pa tudi vključitev Jxte v iniciativo za urejanje velikih podatkovnih centrov N1 in v nekatere svoje strežniške izdelke, kjer bi lahko skrbela za urejanje procesorskega dela med različnimi strežniki v gruči. Projekt Jxta ima 16 tisoč razvijalcev, programsko opremo pa je po Sunovih podatkih doslej naložilo že več kot dva milijona uporabnikov.

    Objavljeno: 5.2.2004
  • EIOffice izziva Microsoft Office

    Kitajsko podjetje Evermore je predstavilo zbirko pisarniških programov, ki je dostopna kot naročniška storitev. Prevlado Microsoftove zbirke Office skušajo načeti z zbirko Evermore Integrated Office 2004, katero bodo predstavili na konferenci Demo v ZDA. Zbirka združuje tradicionalna orodja - uporabniki pa prehodov med moduli za urejanje besedil, preglednic ali predstavitev sploh ne bodo zaznali. Zbirka namreč dokumente shranjuje v en sam zapis datoteke, programi v javi pa tečejo na poljubnem operacijskem sistemu, ki ta programski jezik podpira. Zbirko so prvič predstavili na sejmu Cebit leta 2001, odtlej so jo prodajali za letno naročnino 99 dolarjev - sedaj pa bodo v promocijo vložili predvsem več truda na področju trženja. Ena glavnih prednosti zbirke naj bi bila močna vizualna podobnost s programi zbirke Microsoft Office.

    Objavljeno: 5.2.2004
  • Oracle z višjo, a zadnjo ponudbo za PeopleSoft

    Podjetje Oracle je zvišalo ponudbo za odkup delnic družbe PeopleSoft, s čimer želijo prevzeti nadzorni delež v družbi. Najnovejša ponudba lastnikom delnic Peoplesofta znaša 26 dolarjev na delnico, kar je zajetnih 19% več kot tržna vrednost na dan ponudbe. Skupno naj bi za nakup PeopleSofta odšteli kar 9,4 milijarde dolarjev, to pa je precej več kot zadnji dve ponudbi, ki sta znašali 16 in kasneje 19,5 dolarja na delnico. Oracle je obenem objavil, da je to zadnja ponudba in je ne nameravajo več zviševati, velja pa do 13. februarja. Tedaj bo znano, ali bo Oracle uspel v večmesečni bitki, kjer so se proti sovražnemu prevzemu borili tako vodstvo PeopleSofta, kot tudi nekateri veliki delničarji.

    Objavljeno: 5.2.2004
  • Novi ultra lahki prenosniki na pohodu

    IBM in Sony pripravljata nove ultra lahke prenosnike, ki bodo uporabljali najnovejše tehnologije in bogato opremo, hkrati pa imeli nižjo težko kot dosedanji modeli. IBM bo tako v kratkem predstavil prenosnik ThinkPad X40, naslednika dosedanjega modela ThinkPad X31, ki tehta le 1,24 kg in je tako skoraj 25% lažji od predhodnika. ThinkPad X40, ki je že na prodaj na Japonskem, bo imel še naprej 12,1-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 1024 x 768 pik, procesor Pentium M s taktom 1 GHz ter bogat nabor vmesnikom.

    Objavljeno: 4.2.2004
  • Adobe preizkuša razpredeno računalništvo

    Podjetje Adobe namerava v nekatere svoje bodoče izdelke vgraditi funkcije razpredenega računalništva (grid computing), s katerimi bodo izkoristili neizkoriščene procesne zmogljivosti v omrežjih za hitrejšo procesiranje zahtevnih obdelav. Adobe je tako podpisal pogodbo z manj znano družbo GridIron Software, s čimer so dobili pravico do uporabe programske opreme XLR8 za vzpostavitev omrežja razpršenih sistemov in porazdelitve bremena na trenutno proste sisteme.

    Objavljeno: 4.2.2004
  • Hitrejši HyperTransport

    Združenje HypertTransport Consortium bo kmalu predstavilo drugo različico istoimenskega vodila, ki obljublja do 75% višje hitrosti prenosa med sestavnimi deli v računalnikih. Po ocenah strokovnjakov naj bi HyperTransport 2.0 tako v zmogljivejših sistemih (recimo 32-procesorskih strežnikih) omogočal prepustnost med procesorji in drugimi deli v višini do 20 GB/s, kar je precej več od današnjih 12,8 GB/s. Poleg tega bo novi HyperTransport podpiral razširitveno vodilo PCO Express za hitrejšo komunikacijo z razširitvenimi karticami. Glavna pobudnika standarda sta AMD in IBM, pomembni člani združenja pa so tudi Apple, EMC, Texas Instruments in National Semiconductor. HyperTransport je po drugi strani velik tekmec Intelu in njegovi arhitekturi 3GIO, ki pa ima za zdaj manjše število podpornikov.

    Objavljeno: 4.2.2004
  • Sun nadgrajuje Java Desktop System

    Podjetje Sun Microsystems namerava do drugega polletja ponuditi novo različico okolja Java Desktop System, ki bo imelo vgrajena nova orodja za osrednje upravljanje javanskih odjemalcev. Java Desktop System (JDS) so ponudili lani in želeli pritegniti delež uporabnikov okolja Windows. Operacijski sistem je trenutno na voljo za 50 dolarjev za uporabnika letno, zaradi večjih stroškov pa bo od polletja dražji - stal bo 100 dolarjev letno za posameznega uporabnika.

    Objavljeno: 4.2.2004
  • Evropska komisija naj bi kaznovala Microsoft

    >>Microsoft mora tekmecem pokazati izvorno kodo svojih izdelkov,<< se bere osnutek obsodbe družbe Microsoft, ki ga pripravlja Evropska komisija. Osnutek so člani komisije ponudili v pregled kolegom - Microsoft pa naj bi bil obsojen predvsem zlorabe monopola z OS Windows. Microsoft naj bi bil kriv predvsem tega, da ni tekmecem omogočil vpogleda v izvorno kodo operacijskega sistema Windows, ki poganja več kot 95 odstotkov osebnih računalnikov PC na svetu.

    Objavljeno: 4.2.2004
  • Oracle bo ponudil tehnologijo radijske identifikacije

    Na letni konferenci, namenjeni poslovnim programskim rešitvam, je Oracle najavil nove načine licenciranja in nove cene svojih programskih rešitev. Glavna novost je predstavitev tehnologije za radijsko identifikacijo izdelkov (RFID), ki bo vključena v prihodnje različice programskih rešitev. S to objavo sledi podjetju SAP, ki je prav tako pred kratkim ponudilo možnost uporabe RFID v svojih rešitvah. Izdelovalci poslovnih informacijskih sistemov vsi po vrsti hitijo vključiti tehnologijo RFID v svoje rešitve med drugim tudi zaradi zahteve trgovskega velikana Wal-Mart, da morajo vsi njegovi večji dobavitelji omogočati uporabo te tehnologije najkasneje do začetka leta 2005.

    Objavljeno: 3.2.2004
  • SAP priganja stranke, naj nadgradijo na mySAP

    SAP priganja svoje stranke, naj čim prej nadgradijo svoje rešitve iz zastarele različice R/3 v novejšo mySAP ERP. Da bi se stranke lažje odločile za prehod, so napovedali ukinitev vzdrževanja stare različice do konca leta 2006. Stranke, ki se bodo v bližnji prihodnosti odločile za nadgradnjo, bodo dobile občutne popuste pri nakupu licenc novejše različice, licenc starejše rešitve R/3 pa odslej ne bodo več prodajali. Kljub vsemu pri SAPju razmišljajo, da bi lahko še vedno služili z izdelkom R/3 in zato bodo morda podaljšali vzdrževanje starejše različice, če bi stranke tako želele, seveda ob dodatnem plačilu.

    Objavljeno: 3.2.2004
  • eTrust Security

    Slovensko predstavništvo podjetja Computer Associates je konec leta 2003 predstavilo nekaj novosti in programskih rešitev s področja upravljanja z varnostjo, ki so jih združili v skupino eTrust Security. CA ima na področju varnosti eno od vodilnih vlog na svetu, izdelki eTrust Security pa so odgovor na poslovne zahteve zagotavljanja varnega elektronskega poslovanja.

    Objavljeno: 3.2.2004
  • Novell o NetWare 6.5 in Linuxu

    Novell je v začetku decembra 2003 predstavil novo različico strežniškega operacijskega sistema NetWare 6.5, ki vsebuje komponente odprte kode, spletnih storitev, navidezne pisarne in poslovanja brez prekinitev. Sistem deluje na vseh tipih omrežij, sistemih za hranjenje podatkov in namizjih.

    Objavljeno: 3.2.2004
  • IBM ima novi NAS prehod

    IBM je predstavil nov pomnilniški izdelek TotalStorage NAS Gateway 500, ki združuje okolja NAS in SAN. Gre za krmilnik, ki v omrežju deluje kot strežnik NAS, vendar nima lastnega diskovja, temveč se za hrambo podatkov opira na pomnilniške sisteme SAN (IBM FAStT ali ESS). Za razliko od dosedanjega modela TotalStorage NAS Gateway 300 je nov model povsem drugačna naprava, nudi pa tudi za 150% višjo zmogljivost.

    Objavljeno: 3.2.2004
  • Penitum 4 nove generacije

    Intel je predstavil štiri nove procesorje Pentium 4, doslej znane pod delovnim imenom Prescott, ki so prvič izdelani v 90-nm proizvodnem procesu. Procesorji so obdržali večopravilne zmogljivosti tehnologije Hyper-Threading, vsebujejo pa tudi novosti, kot so razširjena mikroarhitektura Intel NetBurst, večji, 1 MB predpomnilnik L2, ter 13 novih ukazov imenovanih SSE3. Daljši je tudi ukazni cevovod, ki ima zdaj 31 segmentov. Procesor je sestavljen iz 125 milijonov tranzistorjev, arhitekturno pa je pripravljen za delovanje s frekvencami tudi čez 4 GHz.

    Objavljeno: 3.2.2004
  • EMC in Oracle ponujata skupni izdelek DatabaseXtender

    Izdelek DatabaseXtender je namenjen čim učinkovitejši izrabi podatkovnega strežnika Oracle ob pomoči pomnilniških sistemov podjetja EMC. Vsebuje dva modula, Analyzer in Accelerator. Prvi pregleda in oceni, kateri podatki v zbirki podatkov se največ uporabljajo in kateri najmanj, drugi pa prestavi manj uporabljane podatke na sekundarne, cenejše enote za hranjenje podatkov. Ena izmed funkcionalnosti izdelka je tudi ocena hitrosti rasti količin podatkov v zbirki podatkov in na osnovi tega izračun, koliko starejših podatkov lahko umakne na sekundarne pomnilniške enote.

    Objavljeno: 2.2.2004
  • Microsoft dokončal rešitev za poslovno poročanje

    Microsoft je dokončal svojo že zdavnaj napovedano rešitev za poslovno poročanje v obliki Reporting Services, ki bo na voljo v strežniku SQL Server. Pri Microsoftu pričakujejo, da bodo z rešitvijo sprožili množično uporabo poslovne inteligence med vsemi vrstami uporabnikov in že napovedujejo tekmo konkurenčnim ponudnikom rešitev za poslovno poročanje. Ti so sicer precej pred Reporting Services, a pri Microsoftu računajo, da se bodo uporabniki zbirke podatkov SQL Server v prihodnosti raje najprej odločili uporabiti Reporting Services, saj bo rešitev ob nakupu podatkovnega strežnika na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 2.2.2004
  • Strukturirane kabelske rešitve Systimax

    Uporaba osebnih računalnikov na delovnih mestih se vse bolj povečuje, med najbolj pogostimi opravili pa so pošiljanje in sprejemanje elektronske pošte, brskanje po internetu in dostop do internih omrežnih strežnikov. Vse bolj narašča tudi uporaba intenzivnih omrežnih sistemov kot so video, spletne storitve, internetna telefonija VOiP, sistemi ERP, CRM, CAD in pisarniški programi. Če hočejo podjetja in organizacije hitro in zanesljivo prenašati informacije, morajo imeti dobro razvito infrastrukturo LAN.

    Objavljeno: 2.2.2004
  • Baan gre naprej

    Na področju sistemov ERP ima pomembno mesto v svetu tudi Baan - in nič drugače ni v Sloveniji, saj Baanove rešitve pri nas uporablja okrog 40 podjetij. Ko je podjetje Baan pred leti zašlo v težave in jih je prevzela družba Invensys, so se uporabniki oddahnili, vendar ne za dolgo. Kmalu se je namreč izkazalo, da Invensys ni imel pravega načrta, kako naj bi se Baan postavil v bran konkurenci na srednji ravni ERP. Z vrha je začel prodirati proti sredini SAP, od spodaj pa Microsoft z Navisionom. Ena od redkih svetlih točk Baanovega obdobja pod Invensysom je bil začetek vlaganja v projekt Gemini oziroma v Baan ERP 6, novo različico sistema.

    Objavljeno: 2.2.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji