Objavljeno: 3.2.2004

Penitum 4 nove generacije

Intel je predstavil štiri nove procesorje Pentium 4, doslej znane pod delovnim imenom Prescott, ki so prvič izdelani v 90-nm proizvodnem procesu. Procesorji so obdržali večopravilne zmogljivosti tehnologije Hyper-Threading, vsebujejo pa tudi novosti, kot so razširjena mikroarhitektura Intel NetBurst, večji, 1 MB predpomnilnik L2, ter 13 novih ukazov imenovanih SSE3. Daljši je tudi ukazni cevovod, ki ima zdaj 31 segmentov. Procesor je sestavljen iz 125 milijonov tranzistorjev, arhitekturno pa je pripravljen za delovanje s frekvencami tudi čez 4 GHz.

Prve različice so na voljo s frekvencami 2,8 GHz, 3 GHz in 3,2 GHz, medtem ko bo najhitrejši novinec s 3,4 GHz na voljo nekaj tednov kasneje. Da bi pri Intelu bolj nazorno razlikovali novo od stare generacije Pentiumov 4, bodo v ime dodajali črko >>E<<. Novi >>Prescott<< procesorji bodo torej poimenovani na primer Pentium 4 3.4E GHz. Sočasno z novimi modeli Prescott pa so pri Intelu predstavili še dva hitrejša modela z 130-nm arhitekturo >>Northwood<<. Gre za Pentium 4 in Pentium 4 Extreme Edition (EE) s taktom 3,4 GHz. Prvi ima predpomnilnik velikosti 512 KB, drugi pa 2 MB, medtem ko imajo novi Prescotti vsi po 1 MB predpomnilnika L2.

Vsi novinci razen tistega z najnižjo delovno frekvenco podpirajo sistemsko vodilo s taktom 800 MHz, medtem najcenejši model podpira le 533 MHz. Po navedbah Intela naj bi bili novi Pentiumi 4 v povprečju 14% zmogljivejši od generacije Northwood ob uporabi iste delovne frekvence. Cene novih procesorjev se v ZDA gibljejo od 163 do 417 dolarjev, v količinah po 1000. Najdražji pa je Pentium 4 EE s taktom 3,4 GHz, za katerega Intel hoče kar 1.000 dolarjev.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji