• Nextel že pripravlja "4G"

    Ameriški mobilni operater Nextel Communications je objavil, da namerava z venčkom velikih partnerjev - Cisco, IBM, Nortel Networks - pričeti s preizkusi opreme podjetja Flarion, ki naj bi ponujala mobilno telefonijo četrte generacije. Preizkusni bodo potekali v Severni Karolini, Nextelov 4G pa naj bi omogočal hitrosti prenosa podatkov 1,5 Mb/s. Vse skupaj je precej zanimivo predvsem zaradi tega, ker tudi UMTS, tehnologija tretje generacije, v teoriji omogoča znatno višje hitrosti prenosa, kar bomo najverjetneje lahko preizkusili čez kakšno leto. Hkrati standardi za 4G še niso niti približno dorečeni, pa tudi Flarion svoje tehnologije brezžičnega prenosa podatkov FLASH-ODFM ne imenuje niti mobilna telefonija, niti 4G.

    Objavljeno: 14.2.2004
  • Satelitska TV na mobilnem telefonu

    Samsung načrtuje mobilni telefon, ki bo lahko predvajal satelitski televizijski program. Naprava je še na razvojni stopnji in bo zgrajena okrog procesorja ARM in nabora, ki ga je razvil Samsung. Program satelitske televizije za mobilne naprave trenutno pripravljata japonska Mobile Brodcasting in južnokorejska TU Media, delovati pa naj bi pričel v drugi polovici leta. Poseben satelit imenovan MBSat bo izstreljen v orbito 12. marca, komercialno pa naj bi pričel oddajati julija. MBSat bo oddajal signal v frekvenčnem spektru 2,6 GHz, kar je znatno nižje kot običajni satelitski programi, zaradi česar tudi v osnovi ni najbolj primeren za naprave z majhnimi antenami, kar mobilne naprave zagotovo so. Zaradi tega podjetji že postavljata repetitorje, ki bodo skrbeli za dobro pokritost in moč signala. Trenutno podrobnosti o storitvi in o samem Samsungovem mobilnem telefonu še niso znane, saj vsi čakajo na izstrelitev satelita.

    Objavljeno: 14.2.2004
  • Mozilla preimenovala brskalnik

    Fundacija Mozilla je ponudila novo razvojno različico odprtokodnega brskalnika z izboljšanim upravljalnikom prenosov datotek in zaznamkov ter z novim imenom. Brskalnik se imenuje 'Firefox 0.8', popolna različica bo imela oznako 1.0. Doslej so ga razvijali pod imenom Firebird, a so morali ime zaradi morebitnih zapletov z izdelovalcem istoimenske podatkovne zbirke opustiti. Objavili so tudi novo različico programa za e-pošto Thunderbird 0.5, ki omogoča tudi usklajevanje imenika z ročnim računalnikom Palm, varno overjanje računov preko SMTP in POP3 in vsebuje tudi črkovalnik. Objavili so tudi skupek programov Mozilla 1.6, ki vsebuje brskalnik, poštni program, urejevalnik spletnih strani in program za internetno klepetanje. V prvih 20 dneh je zbirko preneslo več kot 100.000 uporabnikov.

    Objavljeno: 14.2.2004
  • Telekom si želi ponovno priključiti Siol

    Uprava Telekoma je včeraj na seji s preglasovanjem izglasovala željo po povrnitvi sicer samostojnega podjetja Siol (v lasti Telekoma) v poslovno strukturo Telekoma Slovenije. Nadzorni svet naj bi o tej odločitvi odločil 18. februarja, po besedah ministra za informacijsko družbo naj bi postopek ustavili.

    Objavljeno: 13.2.2004
  • Prihaja WPA 2

    Združenje Wi-Fi Alliance, ki bdi nad standardi za brezžični ethernet je sporočilo, da bo kmalu pripravljena druga različica varnostnega standarda WPA (Wi-Fi Protected Access - Zaščiten dostop Wi-Fi). WPA je bil predstavljen sredi lanskega leta kot dodatek obstoječim standardom in nadgradnja nezanesljivega protokola WEP, predlagana različica pa je tudi del specifikacije prihajajočega standarda IEEE 802.11i. Ob predstavitvi WPA certifikacija še ni bila obvezna, novejša omrežna oprema pa ne more dobiti potrditve Wi-Fi Alliance brez podpore za WPA. Prvi izdelki z WPA 2 naj bi prišli na trg poleti.

    Objavljeno: 13.2.2004
  • Juniper s prevzemom nad Cisco

    Proizvajalec omrežne opreme za telekomunikacijska podjetja Juniper Networks je prevzel podjetje NetScreen Technologies, ki proizvaja strojno opremo za omrežno varnost. S tem bo Juniper, ki se je doslej osredotočal zgolj na telekome, pridobil primerne rešitve za prodajo velikim korporativnim strankam in konkuriral Ciscu tudi na tem področju.

    Objavljeno: 13.2.2004
  • MyDoom povzročil nastanek novih virusov

    V minulih dneh so računalniki, okuženi z virusom MyDoom že privabili nove viruse. Dva izmed teh sta tudi Doomjuice in Deadhat, ki sta izkoristila ranljivost še približno 75.000 računalnikov, okuženih z MyDoomom. Doomjuice skuša varnostne luknje izkoristiti za napad spletne strani družbe Microsoft. Virus MyDoom je sicer bil naperjen proti spletni strani družbe SCO. Vzorce prvega črva so v podjetju Network Associates že analizirali, drugega - z imenom Deadhat - pa še niso dobili v roke.

    Objavljeno: 13.2.2004
  • IBM želi osmisliti splet

    Pri IBMu nameravajo s spletnim superračunalniškim projektom WebFountain povzročiti novo revolucijo na področju spletnih iskalnikov. Med tekmeci, kot so ClearForest, Fast Search, Transfer in Mindfabric želi IBM botrovati potrebam po novih iskalnih orodjih za podatkovna skladišča, s katerimi bi bilo možno iskati tudi po pomenu in sobesedilu, ne le po povezavah in posameznih izrazih. Ena najbolj zanimivih novih možnosti pa naj bi bila zmožnost poročati o spreminjanju določenega mnenja ali podatka skozi čas - strežnik namreč sledi podatkom in analizira spremembe, uporabniki pa lahko tako vprašajo tudi denimo: >>Kakšno je mnenje javnosti o našem podjetju?<<

    Objavljeno: 13.2.2004
  • Varnostna vrzel v bluetoothu

    Predstavniki Nokie so potrdili obstoj varnostne vrzeli v vmesnikih bluetooth nekaterih mobilnih telefonov. Vrzel omogoča neznanim uporabnikom dostop do telefona, če je bluetooth povezava vključena in nastavljena kot >>vidna<<. Neznan uporabnik lahko tako dostopa do telefona in uporabnikovega imenika, koledarja ter drugih podatkov shranjenih v telefonu. Pri Nokii so potrdili, da so vrzel odkrili pri aparatih 6310, 6310i, 8910 in 8910i in 7650. Nokia je prvi proizvajalec, ki je napako tudi priznal, raziskovalci pa so odkrili varnostne težave tudi pri Sony Ericssonovih modelih R520m, T68i, T610 in celo prihajajočem UMTS aparatu Z1010. Domnevajo, da imajo podobne varnostne težave tudi aparati drugih proizvajalcev. Kljub težavam in opozorilom pa so se pri Nokii odločili, da popravkov ne bodo ponudili, saj menijo, da se težava pojavlja pri zelo majhnem številu aparatov in je zato ogroženost majhna.

    Objavljeno: 12.2.2004
  • Navodila za linux v podjetjih

    Delovna skupina OSDL (Open Source Development Labs) je pripravila standarde za uvedbo Linuxa v velikih podjetjih. Člani delovne skupine so tudi IBM, Hewlett-Packard, Dell, Sun Microsystems in Red Hat. Dokument z imenom DCL (Data Center Linux) 1.0 je vodilo za uvedbo Linuxa v podatkovna središča velikih podjetij. Tako naj bi pritegnili podjetja, ki z uvedbo Linuxa še oklevajo. Dokument definira približno 300 načinov rabe Linuxa, razvrščeni so v sedem kategorij: stopnjevana razširljivost, zmogljivost, zanesljivost/dostopnost, nadzor, gruče, standardi ter varnost in uporabnost. V laboratoriju OSDL poleg priprave dokumentov tudi preizkušajo in razvijajo jedro Linuxa ter programe in zbirke podatkov, pripravljajo pa tudi posebno različico Linuxa za telekomunikacijsko industrijo.

    Objavljeno: 12.2.2004
  • Microsoftova razvojna različica 64-bitnega OS

    Microsoft je objavil javno preizkušanje razvojne različice 64-bitnega sistema Windows za računalnike s procesorji AMD Athlon 64 ali Opteron. Uporabniki lahko razvojno različico prenesejo preko interneta (450 MB) ali jo naročijo na CDju, različica pa bo nehala delovati po 360 dneh. Računalniki z novimi 64-bitnimi procesorji AMD lahko poganjajo tudi 32-bitne programe, obenem pa lahko naslavljajo večji pomnilnik, kar bo prišlo prav tudi pri strežnikih podatkovnih zbirk. Windows XP 64-bit Edition for 64-bit Extended Systems naj bi bil na voljo šele v drugem polletju.

    Objavljeno: 12.2.2004
  • Sunove pisarniške zbirke

    Družba Sun je predstavila novo različico pisarniške zbirke StarOffice za namizne računalniške z operacijskim sistemom Solaris. StarOffice 7 for Solaris x86 se tako postavlja ob bok sistemu Windows in Microsoft Office. Pri Sunu se zavedajo, da so velik delež trga v minulih letih izgubili zaradi Linuxa, obenem pa so Solaris za procesorje z arhitekturo x86 postavili kot temelj svoje nove strategije - bil naj bi stabilen in varen tekmec okolju Windows.

    Objavljeno: 12.2.2004
  • Philips prvi z dvoslojnim zapislovalnikom

    Philips je objavil, da bo na letošnjem CeBitu uradno predstavil nov zapisovalnik DVD, ki zna na dveh slojih zapisati skupno 8,5 GB podatkov na nosilec. Mode DVDRW 885K je prvi izdelek v ponudbi velikih proizvajalcev, ki se ponaša s to lastnostjo, vendar je moč pričakovati, da bodo kmalu sledili tudi drugi. Zapisovalnik je sicer povsem združljiv s standardom DVD+RW in enoslojnimi nosilci, zapisovati pa zna s hitrostmi 8x (DVD+R) oziroma 4x (DVD+RW). Poleg tega je tudi zapisovalnik CD 24x/10x/40x. Cena še ni določena, v prodaji pa bo šele poleti.

    Objavljeno: 12.2.2004
  • Strežniki za petino bolje

    Zadnje trimesečje 2003 je postreglo s pravim bumom na trgu strežnikov, saj se je prodaja v tem obdobju povečala kar za 25%, v celotnem letu 2003 pa za 20%, ugotavljajo pri raziskovalni družbi Gartner. V zadnjem trimesečju 2003 se je dobava strežnikov povečala na 1,59 milijona kosov, v enakem obdobju 2002 pa je bilo ta številka 1,28 milijona. Sicer pa je bil četrtletni zmagovalec po dobavljenih količinah HP (462.000 enot), Dell je bil drugi s 319.000, IBM tretji z 274.000, Sun pa četrti s 84.000. Če primerjamo rast v primerjavi z zadnjim trimesečjem 2002, pa se je največji skok posrečil IBM-u (39%), Sun je bil drugi s 33%, tretji je bil Dell (39%), četrti pa HP (21%). Prvi štirje izdelovalci strežnikov pokrivajo več kot 70% trga. Kar 91% vseh strežnikov, prodanih v zadnjem trimesečju, je imelo vgrajene 32-bitne procesorje od Intela ali AMD-ja.

    Objavljeno: 11.2.2004
  • PeopleSoft trdno na nogah

    PeopleSoft je s svojimi poslovnimi rezultati v zadnjem trimesečju 2003 (685 milijonov dolarjev ali 34% več prihodka kot v enakem obdobju 2002) prijetno presenetil tako analitike kot ostalo strokovno javnost, malce pa je zagrenil življenje Oraclu. Če gre PeopleSoftu dobro, to pomeni, da bo moral Oracle še bolj odpreti mošnjiček, če bo hotel prevzeti konkurenčni PeopleSoft. Ostra bitka med Oraclom in PeopleSoftom namreč še vedno traja. Podjetji poveličujeta svoje poslovne dosežke in trdita, da nasprotnik izgublja tla pod nogami, uprava PeopleSofta pa je tudi nenehno v stiku s protimonopolnimi oblastmi. Pri PeopleSoftu trdijo, da so finančne prednosti združitve z združbo J. D. Edwards že vidne, čeprav imajo še vedno nekaj rezerv. Projekt odpuščanja odvečne delovne sile je pri koncu, brez dela pa bo ostalo od 750 do 1000 zaposlenih. Četrtletno poslovanje je pokazalo rast prodaje programov za CRM in upravljanje oskrbovalnih verig, s čimer so še bolj trdno zakorakali na področja, ki so jih doslej obvladovali SAP, Oracle in Siebel.

    Objavljeno: 11.2.2004
  • Specifikacija VoiceXML 2.0 tik pred zaključkom

    Konzorcij World Wide Web Consortium (W3C) je objavil predzadnjo razvojno različico specifikacije za VoiceXML 2.0, ki bo omogočila glasovno upravljanje z računalnikom in spletom. Specifikacija je nastajala več kot leto dni, predvsem zaradi potreb po pregledu skladnosti s patenti, ki je trajal več mesecev. V okviru W3C so VoiceXML razvijali predstavniki HP, IBM, Motorola in nekatera druga podjetja. Pri W3C pričakujejo, da bodo specifikacije dopolnjene in potrjene v roku meseca dni, kar bo predlogu VoiceXML 2.0 omogočilo postati uradni standard.

    Objavljeno: 11.2.2004
  • Sun prenavlja strežniške sisteme

    Podjetje Sun je na zdaj že tradicionalnem četrtletnem srečanju z uporabniki razkrilo niz novosti, s katerimi naj bi spodbudili prodajo svojih izdelkov. Sun je namreč že enajsto četrtletje zapored posloval z izgubo, zato si močno prizadevajo obrniti negativni trend, ki jih je prizadel zlasti v drugi polovici lanskega leta. Med novostmi so nova generacija procesorjev UltraSPARC IV, novi vrhunski strežniki Fire E, začetek prodaje strežnikov s procesorji AMD Opteron in prve podrobnosti o novi različici operacijskega sistema Solaris 10.

    Objavljeno: 11.2.2004
  • Seagate prvi s 2,5-palčnimi diski za strežnike

    Podjetje Seagate je predstavilo prve 2,5-palčne diske, ki so namenjeni pretežno za uporabo v novi generaciji strežniških sistemov. Diski z skupnim imenom Savvio so zaradi manjše velikosti in porabe zelo zanimivi za strežniške sisteme, v katerih želimo veliko diskovno kapaciteto in čim manjšo prostorsko potratnost. Segate trdi, da novi diski omogočajo do 140% več pomnilniškega prostor več in 40% porabe energije kot primerljivo veliki 3,5-palčni diski.

    Objavljeno: 11.2.2004
  • Lexmark rekordno

    Zadnje trimesečje 2003 se je za družbo Lexmark končalo rekordno, saj je zabeležila 1,37 milijarde dolarjev prometa in 138,8 milijona dolarjev dobička. S prodajo laserskih in brizgalnih tiskalnikov so ustvarili 560 milijonov dolarjev prometa, kar je bilo 23% več kot v enakem obdobju leta 2002, potrošni material (črnila in tonerji) pa jim je navrgel dodatnih 716 milijonov dolarjev ali 10% več kot v zadnjem trimesečju 2002. Sicer pa je Lexmarkov celoletni promet v letu 2003 znašal 4,75 milijarde dolarjev (+9% v primerjavi z letom 2002), dobička pa je ostalo za dobrih 439 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 10.2.2004
  • Rusija spodbuja industrijo IT

    Rusija si želi na področju IT iti po poteh Indije in Kitajske, v ta namen pa že spreminja nacionalno politiko. Ruska vlada bo začela najprej rahljati vezi na področju patentov in ostale intelektualne lastnine. Leta 1998 so namreč sprejeli zakon, ki je določal, da je lastnik vseh patentov država, ne pa dejanski izumitelji in inovatorji. Inovativna dejavnost je zaradi tega zakona dobesedno zamrla, zdaj pa naj bi se spet prebudila. Rusija je namreč dežela z dolgo zgodovino na področju matematike in računalniških znanosti, znanstveni inštituti v sovjetski dobi pa niso bili podvrženi logiki dobička (tako kot na zahodu), kar je pomenilo, da so imeli precej bolj svobodne roke pri raziskovanju in znanstvenem delu.

    Objavljeno: 10.2.2004
  • Ciscov zaslužek napoveduje okrevanje?

    Drugo trimesečje se je za družbo Cisco končalo nad pričakovanji, saj je ustvarila 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 1,29 milijarde dolarjev dobička. V enakem lanskem obdobju so bili poslovni rezultati slabši - 4,7 milijarde in 991 milijonov dolarjev. Uprava Cisca je uspešno četrtletno poslovanje pripisala dobri prodaji opreme ponudnikom storitev za prenos zvoka in podatkov, kakor tudi novih izdelkov s področij hranjenja podatkov, varnosti in brezžične tehnologije. Rast prihodka in dobička objavljajo tudi drugi igralci na tem področju - Juniper Network, Lucent, Nortel in drugi, sicer pa so bili Ciscovi najbolj zapravljivi kupci mednarodni ponudniki internetnih storitev.

    Objavljeno: 10.2.2004
  • IBM krepi srednje zmogljive strežnike z Unixom

    Pri IBM-u so okrepili ponudbo srednje zmogljivih strežnikov z Unixom. Strežniki z oznako p655 imajo vgrajenih osem procesorjevPower4+ s taktom 1,7 GHz namesto 1,5 GHz, kot je bilo doslej. Kupci naj bi zaznali do 20-odstotno izboljšanje zmogljivosti, cena strežnikov pa ostaja ista. Povečali so tudi pomnilnik, sedaj lahko uporabniki namestijo do štiri 8 GB ali 16 GB kartice, kar podvoji največjo možno zmogljivost na 64 GB.

    Objavljeno: 10.2.2004
  • EMC prenavlja pomnilniške sisteme

    Podjetje EMC je predstavilo cel niz novih izdelkov na področju pomnilniških sistemov, s katerimi naj bi pospešili prodajo v vseh cenovnih razredih. Novi izdelki prinašajo večjo zmogljivost, hitrost ter povezljivost z strežniškimi in omrežnimi izdelki. Prva novost je vrhunski sistem Symmetrix DMX-2, ki je hitrejši od predhodnikov z uporabo hitrejših krmilnikov in diskov (prvič tudi z 15.000 vrtljajev na minuto). Po ocenah družbe EMC lahko uporabniki pričakujejo dvakrat večjo prepustnost.

    Objavljeno: 10.2.2004
  • Nokia prevzela večino v Symbianu

    Po šestih mesecih govoric je Nokia tudi dejansko odkupila večinski delež v podjetju Symiban, ki razvija operacijski sistem za križance med mobilnimi telefoni in ročnimi računalniki. Po odkupu polovice Motorolinega deleža konec lanskega leta, je Noki tako odkupila Psionov delež in tako pridobila 63 odstotkov podjetja.

    Objavljeno: 10.2.2004
  • Borland pripravil orodje za prenos rešitev v uporabo

    V podjetju Borland so izdelali rešitev Deployment Op-Center, namenjenu učinkovitemu prenosu izdelanih programskih rešitev iz razvojnega okolja v uporabo. Rešitev je združljiva z razvojnimi okolji CORBA, Java in .Net, podpira pa tudi spletne storitve. Omogoča nadzorvan proces razvoja programskih rešitev, nadzora in prenosa v uporabo v skladu z življenjskim ciklom razvoja programske opreme, zaradi česar bodo programske rešitve lahko hitreje prišle v roke končnih uporabnikov. Razen novega orodja bo Borland v kratkem ponudil tudi novo različico svojega programskega strežnika Enterprise Server 6.0, ki bo podpiral J2EE 1.4, CORBA 2.6 in spletne storitve.¸

    Objavljeno: 9.2.2004
  • Obrat k analitičnemu CRM-ju

    Raziskovalna družba AMR Research napoveduje, da bodo podjetja letos vložila v programe za upravljanje odnosov s strankami (CRM) skoraj enajst milijard dolarjev, kar bi bilo milijardo več kot lani. Podjetja bodo povpraševala predvsem po orodjih za analitični CRM, ki z analizami in napovedmi omogočajo dodano vrednost zbranim podatkom o strankah. Po mnenju družbe ARM je z uporabo analitičnega CRM mogoče dvigniti stopnjo odzivnosti na različne akcije (recimo marketinške) od 30% do 70%.

    Objavljeno: 9.2.2004
  • Nova strategija s Palm OS 6

    PalmSource, podjetje, ki razvija operacijski sistem Palm OS, je napovedalo novo strategijo ob predstavitvi nove različice operacijskega sistema, znane pod razvojnim imenom OS 6. V prihodnje se bo podjetje namreč še bolj posvetilo razvoju operacijskih sistemov za križance med mobilnimi telefoni in ročnimi računalniki, spremenilo bo poimenovanje različic operacijskih sistemov, poleg tega pa nameravajo hkrati nadaljevati na razvoju obstoječega OS 5. Vodstvo podjetja sicer ni hotelo izdati imena ali kakršnihkoli drugih podatkov o OS 6, so pa poudarili, da nameravajo hkrati razvijati in prodajati tako OS 5 kot OS 6, pri čemer bo OS 5 namenjen manj zmogljivim in predvsem cenejšim napravam in mobilnim telefonom s katerimi nameravajo pridobiti večji tržni delež.

    Objavljeno: 9.2.2004
  • Sunova februarska ofenziva z Opteroni

    Družba Sun bo ta mesec začela prodajati cenejše strežnike, v katere bodo vgradili procesorje AMD Opteron. Začeli bodo z dvo- in štiri-, do konca leta pa z osemprocesorskimi stroji. Prvi dvoprocesorski sistem z oznako v20z bo stal manj kot 3000 dolarjev, sočasno pa bodo začeli prodajati tudi zelo zmogljive strežnike z novimi procesorji UltraSparc IV. Večina strežnikov v tem segmentu ima vgrajene procesorje Intel, prihajajo pa iz podjetij Hewlett-Packard, Dell in IBM. Tudi pri Sunu bodo izdelovali strežnike s procesorji Intel Xeon, a le dvoprocesorske različice.

    Objavljeno: 9.2.2004
  • Priljubljenost pametnih ročnih naprav nezadržno raste

    Po podatkih najnovejše študije družbe IDC je število prodanih ročnih računalnikov na regionalnem tržišču, ki vključuje Slovenijo, Hrvaško, Češko republiko, Madžarsko, Poljsko in Slovaško, naraslo za več kot 50 odstotkov leta 2002 in se podvojilo v prvem polletju 2003. Trg ročnih računalnikov je sodeč po podatkih raziskave za obdobje 2002-2007 že dozorel, medtem ko je trg konvergenčnih naprav (pametnih telefonov,...) še vedno v fazi razcveta.

    Objavljeno: 9.2.2004
  • Rekordna prodaja žepnih računalnikov v Evropi

    Po podatkih raziskovalne družbe IDC je bilo v Evropi v zadnjem trimesečju 2003 prodano rekordnih 958.000 žepnih računalnikov, kar je pomenilo 38% več kot v enakem obdobju 2002 in kar 47% več kot v tretjem trimesečju 2003. Leto 2003 je tudi prvo po letu 2000, ko je celotna industrija žepnih računalnikov spet zabeležila rast - v prodajo je šlo 2,6 milijona kosov, kar je bilo 27,5% več kot v letu 2002. Po mnenju analitikov IDC sta glavna razloga za večjo prodajo v pristopnih cenah in paketnih ponudbah. Tako je bilo recimo dokaj neznano nemško računalniško podjetje Medion lani stalno na vrhu evropskih prodajnih lestvic, ker so edini ponujali komplet žepnega računalnika in GPS.

    Objavljeno: 8.2.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji