Objavljeno: 3.2.2004

Novell o NetWare 6.5 in Linuxu

Novell je v začetku decembra 2003 predstavil novo različico strežniškega operacijskega sistema NetWare 6.5, ki vsebuje komponente odprte kode, spletnih storitev, navidezne pisarne in poslovanja brez prekinitev. Sistem deluje na vseh tipih omrežij, sistemih za hranjenje podatkov in namizjih.

Poslovanje brez prekinitev zagotavlja Novellova storitev Novell Cluster Services, ki je del NetWare 6.5, preprečuje pa, da bi zaradi napak v delovanju strežnika prenehalo delovati celotno omrežje. Če na primarni lokaciji pride do katastrofe, se ključne storitve samodejno prenesejo na sekundarno lokacijo. NetWare 6.5 podpira tudi protokol iSCSI, kar omogoča konsolidiranje podatkovnih shramb s pomnilniškimi omrežji SAN. Novell Nterprise Branch Office omogoča centraliziranje podatkovnih shramb, podatki in storitve iz podružničnih pisarn pa so podvojeni v osrednjem podatkovnem središču.

Upravljanje omrežja je omogočeno z orodjem iManager, ki temelji na uporabi brskalnika, ponuja pa globalen pregled nad omrežjem, ne glede na razpršenost. NetWare 6.5 je pripravljen za uporabo odprtokodnih izdelkov, kot so Apache, MySQL, Perl, PHP in Jakarta Tomcat, boljše povezovanje s spletnimi storitvami pa je olajšano z vključitvijo programskega strežnika Novell exteND s certifikatom za J2EE 1.3. ExteNd Application Server ponuja temelj za rešitve, katerih namen sta integracija različnih starejših sistemov in poenotenje okolja uporabe tehnologije.

S pomočjo navidezne pisarne je možen dostop do omrežja NetWare preko internetnega brskalnika, ob prijavi pa se uporabnik znajde v znanem delovnem okolju z možnostjo dostopa do elektronske pošte, datotek, koledarja in tiskalnika. Svet je že večkrat obkrožila novica, da je Novell kupil podjetje SuSE Linux, kar je posredno vplivalo tudi na predstavitev novosti Novell Nterprise Linux Services, ki združuje upravljanje z datotečnim in imeniškim sistemom, tiskanje in neposredno sporočanje. Novell Nterprise Linux Services bo deloval tako v okolju Red Hat Enterprise Linux kot tudi SuSE Linux Enterprise Server.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji