Objavljeno: 2.2.2004

Baan gre naprej

Na področju sistemov ERP ima pomembno mesto v svetu tudi Baan - in nič drugače ni v Sloveniji, saj Baanove rešitve pri nas uporablja okrog 40 podjetij. Ko je podjetje Baan pred leti zašlo v težave in jih je prevzela družba Invensys, so se uporabniki oddahnili, vendar ne za dolgo. Kmalu se je namreč izkazalo, da Invensys ni imel pravega načrta, kako naj bi se Baan postavil v bran konkurenci na srednji ravni ERP. Z vrha je začel prodirati proti sredini SAP, od spodaj pa Microsoft z Navisionom. Ena od redkih svetlih točk Baanovega obdobja pod Invensysom je bil začetek vlaganja v projekt Gemini oziroma v Baan ERP 6, novo različico sistema.

Da ima Baan lojalne stranke in dober razvojni oddelek, je spoznala družba SSA Global, ki je Baan odkupila od Invensysa in določila jasne cilje za naprej. Ena od najpomembnejših odločitev je bila, da se v razvoj Geminija vlaga naprej, tako da naj bi nova različica ugledala luč sveta v letošnjem juliju. Poleg tega so se odločili tudi za razširitev funkcionalnosti obstoječih različic Baan IV in Baan ERP 5. Tako bodo predstavili nov spletni uporabniški vmesnik za tanke odjemalce, ki bo omogočal podporo za branje, pisanje in izvedbo transakcij. Poleg tega bodo uporabniki Baana lahko izkoriščali tudi druge izdelke družbe SSA z različnih področij upravljanja - preskrbovalnih verig (SCM), odnosov z dobavitelji (SRM), poslovanja (CPM), naročanja in odnosov s strankami (CRM). Uporabniki Baana bodo imeli od julija naprej na voljo tri delujoče različice, SSA Global pa bo za vse tri zagotavljal podporo in razvoj.

Družba ITS Intertrade Sistemi, ki zastopa Baan v Sloveniji in v državah bivše Jugoslavije od leta 1995 naprej, je seveda zadovoljna s takim razpletom dogodkov. Z Baanom ustvarijo v celotni prodaji od 20- do 25-odstotni delež na leto, SSA Global pa pomeni za njih predvsem finančno močnega partnerja. SSA Global si pravzaprav želi še tesnejšega sodelovanja z družbo ITS Intertrade Sistemi in jim ponuja zastopstvo novih izdelkov. Zaenkrat ostajajo le pri Baanu, morda pa se bodo v prihodnje poskusili s poslovnim sistemom Max+, ki je namenjen predvsem proizvodnim in distribucijskim podjetjem; ali s sistemom za upravljanje podatkovnih skladišč Warehouse Boss, ki bi ga povezali z Baanom.

http://www.baan.com

http://www.its.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji