Objavljeno: 4.2.2004

Evropska komisija naj bi kaznovala Microsoft

>>Microsoft mora tekmecem pokazati izvorno kodo svojih izdelkov,<< se bere osnutek obsodbe družbe Microsoft, ki ga pripravlja Evropska komisija. Osnutek so člani komisije ponudili v pregled kolegom - Microsoft pa naj bi bil obsojen predvsem zlorabe monopola z OS Windows. Microsoft naj bi bil kriv predvsem tega, da ni tekmecem omogočil vpogleda v izvorno kodo operacijskega sistema Windows, ki poganja več kot 95 odstotkov osebnih računalnikov PC na svetu.

Komisija naj bi zato odredila tak vpogled. Osnutek vsebuje tudi obsodbe zaradi zlorabe položaja pri zagotavljanju zmožnosti predvajanja večpredstavnih datotek s programom Media Player, ki je vgrajen v Windows, zaradi česar ima podjetje prednost pred tekmeci, kot je denimo RealPlayer podjetja RealNetworks. Viri blizu komisiji EU trdijo, da naj bi Microsoftu naložili nalogo, naj ponudi tudi različico sistema Windows brez vključenega programa Media Player.

Microsoft naj bi tudi plačal tudi visoko kazen, znesek pa bodo določili šele teden pred glasovanjem o krivdi. Dvajsetčlanska komisija naj bi glasovala marca ali aprila letos, pričakovati pa je tudi, da se bo Microsoft na kakršnokoli obsodbo pritožil in tako postopek podaljšal še za nekaj let.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji