Objavljeno: 29.1.2004

Oracle AppsWorld 2004

Oracle je v San Diegu priredil svoje redno letno srečanje z uporabniki programske opreme za poslovne informacijske sisteme, na katerih je spregovoril o svojih načrtih za prihodnost na tem vse bolj strateškem področju. Oracle se namreč vse bolj spremninja tudi v ponudnika sistemov ERP, s čimer želijo zmanjšati odvisnost od drugih programov, zlasti prodaje podatkovnih strežnikov, po katerih je podjetje najbolj znano.

Tudi sicer je oddelek za razvoj poslovnih rešitev eden najhitreje rastočih v okviru družbe Oracle. V letu dni so domala podvojili število zaposlenih v tem oddelku, tako da na poslovnih programih danes dela že čez 5.000 ljudi. Tudi rast prometa je nad povprečjem v podjetju, saj so v letu 2003 prodali za 27% več licenc za poslovne rešitve, kot v letu pred tem. Letos pričakujejo še višjo stopnjo rasti. Res pa je, da je lani Oracle padel z drugega na tretje mesto med ponudniki rešitev ERP, po tem, ko je PeopleSoft kupil družbo J.D. Edwards, dotedanjo število štiri.

Glavna novost predstavljena na srečanju AppsWorld je nov izdelke imenovan Customer Data Hub. To je prvi izdelke družbe Oracle namenjen integraciji podatkov med sistemi ERP in drugimi poslovnimi sistemi različnih proizvajalcev. Izdelek sloni na podatkovni bazi in kodi za usmerjanje in transformacijo podatkov, omogoča pa izgradnjo povezovalnih sistemov med različnimi poslovnimi sistemi.

To je radikalno nov pristop za Oracle, ki je doslej zagovarjal predvsem uporabo celovitih rešitev ERP enega proizvajalca in celo javno kritiziral druge pristope. Toda Oracle se je moral odzvati na delovanje tekmecev, ki so se s podobnimi izdelki, zasnovanimi na spletnih storitvah, odzvali že pred časom. Analitiki tako že opozarjajo, da bo Oracle zato moral tekmece na tem področju loviti.

Oracle je na konferenci spregovoril tudi o podpori elektronskim oznakam in tehnologiji RFID, ki bo v naslednjih letih postala ključni dejavnik v poslovnih informacijskih sistemih, zlasti zaradi odločitve velikih subjektov (trgovinskih verig, državnih ustanov) za obvezno uporabo tovrstnega označevanja izdelkov. Oracle bo aktivno podprl tehnološke rešitve in izmenjavo podatkov med oznakami RFID, s čimer naj bi tvorno sodelovali pri kar se da učinkoviti avtomatizaciji logistike in drugih postopkov vezanih na samodejno identifikacijo.

Ta in druge novosti bodo po vsej verjetnosti vključene v novo različico programskega paketa E-Business Suite 11i.10, ki bo predvidoma nared v juniju. Z novo različico se Oracle usmerja bolj kot doslej na posamezna vertikalna tržišča, kot so proizvodnja, gradbeništvo, bančništvo, telekomunikacije in zdravstvo. Prav na področju zdravstva v zadnjem času precej krepijo svoje kompetence, tudi s poslovnim povezovanjem z manjšimi ponudniki rešitev.

Celoten dogodek AppsWorld pa je potekal tudi v senci prizadevanja družbe Oracle, da bi prevzeli tekmeca PeopleSoft. Ta se namreč krepko bori proti sovražnemu prevzemu s strani družbe Oracle, toda slednji za zdaj še ne popušča. Trenutno je nekakšno zatišje, saj Oracle čaka na dovoljenje ameriških in evropskih zakonodajalcev za poslovni prevzem, ob tem pa ne želijo komentirati, ali bodo še povišali ponudbo, ki že zdaj znaša 7,3 milijarde dolarjev.

Med tem pa na PeopleSoft izvajajo številne pritiske, kot so akcije in tožbe, s katerimi želijo preprečiti zaščitne ukrepe samega PeopleSofta, nedavno pa je v javnost bolj ali manj načrtno pricurljal podatek o morebitnih kandidatih za vodstvo družbe PeopleSoft, ki bi bili primerni ob prevzemu nadzornega deleža s strani družbe Oracle.

Toda tudi sam Oracle ni povsem prepričan, da jim bo uspelo, napovedujejo pa še dolgo bitko. Ob tem pa želijo poudariti, da njihova sedanja strategija na področju sistemov ERP ni odvisna od uspeha pri morebitnem prevzemu PeopleSofta. Še več, ogledujejo se tudi po alternativah, tako na področju sistemov ERP, kot tudi drugih sorodnih področjih. Nedavno se je tako pojavil namig, da naj bi bil med kandidati tudi proizvajalec programskih strežnikov BEA Systems.

Na srečanju AppsWorld pa je letos sodelovalo tudi Oraclovo slovensko podjetje Oracle Software, d.o.o., kjer so zabeležili pomemben mejnik. Nared je namreč prva različica programov Oracle E-Business Suite v slovenskem jeziku, ki vsebuje module za podporo finančnemu poslovanju in računovodstvu ter materialno poslovanje z logistiko.

Moduli iz Oraclovega programskega paketa E-Business Suite, ki postaja v Sloveniji vse bolj razširjen, so prirejeni slovenski zakonodaji in slovenskim računovodskim standardom. Po mnenju predstavnikov podjetja je to najpomembnejši dogodek v 16-letni zgodovini Oracla v Sloveniji in dobra odskočna deska za še širšo prisotnost Oracla v Sloveniji. Do konca leta bo Oracle prevedel tudi module za podporo proizvodnji in za upravljanje s človeškimi viri.

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji