Objavljeno: 30.1.2004

Pametni telefoni vodijo ročne računalnike z 2:1

Zadnje četrtletje 2003 je bilo ugodno za prodajo ročnih računalnikov v Evropi, saj je bilo prodanih kar 1,2 milijona naprav, a še bolj ugodno za t.i. pametne telefone, kjer je bilo prodanih 2,2 milijona naprav, poroča raziskovalno podjetje Canalys. Pri tem je ponovno največji tržni delež dosegla finska Nokia, 42 odstotkov celotnega trga mobilnih naprav in 74 odstotkov trga pametnih telefonov, sledijo pa PalmOne, HP, Sony Ericsson in Motorola.

PalmOne je kljub kar 56-odstotnemu povečanju prodaje v primerjavi z istim obdobjem lani nekoliko nazadoval v celotnem letu, predvsem zaradi manjše prodaje poslovnim strankam, kjer zaenkrat vodi HP in znatno večjega povpraševanja po ročnih računalnikih z navigacijskim sistemom GPS. Ti so postali popularni predvsem v Nemčiji, HP pa ponuja znatno več rešitev kot PalmOne.

Na področju operacijskih sistemov povsem očitno vodi Symbian OS, ki je povsem prevzel trg pametnih mobilnih telefonov, saj kljub nekaterim izdelkom z Microsoftovim sistemom Smartphone ter nekaterim manjšim rešitvam le-ti ne predstavljajo pomembnega tržnega deleža. Na celotnem področju mobilnih naprav sledita Microsoft s PocketPC-jem in PalmSource s PalmOS-om. Analitiki napovedujejo še večjo prevlado Symbiana, saj glavna proizvajalca naprav - Nokia in Sony Ericsson vse bolj ciljata na prebujajoč se poslovni trg.

http://www.canalys.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji