Objavljeno: 27.1.2004

Lotusphere 2004

IBM je konec januarja v Orlandu na Floridi priredil že enajsto zaporedno srečanje uporabnikov programske opreme Lotus, na kateri so prikazali nove smernice razvoja izdelkov za skupinsko delo. Glavni poudarek je bil na potrditvi podpore za tehnologije, kot so J2EE in spletne storitve, kar so pri IBMu in Lotusu pravzaprav začrtali že pred dvemi leti. Med tem pa nove različice poglavitnih programov šele prihajajo - Lotus Workplace 2.0 bo dokončan poleti, medtem ko komplet Lotus Domino/Notes 7.0 pride na vrsto šele konec leta 2004 ali v začetku 2005.

IBM je srečanje izkoristil predvsem za zagotovilo, da v svoji strategiji ne nameravajo opravljati nobenih sunkovitih sprememb. Tekmeci so namreč že začeli širiti govorice, da IBM namerava opustiti Notes v prid spletnim tehnologijam, kar pa pri IBMu zanikajo. Vsaj še nekaj časa je Notes, ki ima po nekaterih ocenah kar 100 milijonov uporabnikov, še vedno trdno na spisku podprtih odjemalcev.

Toda po drugi strani je vendarle jasno, da je platforma Lotus Workplace tista, ki bo v prihodnosti nosila glavno breme Lotusove ponudbe na strani odjemalcev. Orodje je na eni strani uprto v strežnike - Domino za skupinsko delo in elektronsko pošto, DB2 za podatke in WebSphere za programsko in spletno strežbo, na drugi pa v spletne tehnologije, storitve in uporabniški vmesnik, ki se lažje prilagaja različnim ciljnim napravam. IBM in Lotus namreč gledata čez okvire navadnih računalnikov PC in pripravljata vmesnike za ročne računalnike in mobilne telefone.

Kljub nekaterim ciljem, ki so zastavljeni nekoliko bolj dolgoročno in zato podrobnosti niso znane, je Lotusphere 2004 vseeno postregel z nekaterimi informacijami o novih različicah. Lotus Worlplace 2.0, ki bo nared konec drugega četrtletja, bo med drugim podpiral povezavo z razvojnim okoljem Eclipse, ki ga IBM vse bolj popularizira kot univerzalno mesto za razvoj vseh programov v svojem portfelju. Tistim, ki pa je tovrstno razvojno okolje pretežko, pa bo IBM ponudil paket Workplace Builder, ki je namenjen prilagoditvi spletnega videza tudi osebam, ki niso programerji.

S tem pa se razvoj en bo ustavil, saj IBM pripravlja nove razširitve platforme Workplace. Predvidoma do konca 2004 naj bi bila nared različica 2.5, ki med drugim prinaša možnost odklopljenega dela, torej brez neposredne povezave na strežnike. Na ta način bodo v paket vgradili ključno funkcionalnost paketa Notes, ki je uporabna zlasti za mobilne uporabnike.

Nekaj podrobnosti so predstavniki Lotusa predstavili tudi za novi komplet Notes/Domino 7.0. Največja bo zagotovo ta, da bo novi Domino lahko kot podatkovno skladišče uporabljal storitve podatkovnega strežnika DB2. S tem napovedujejo večjo učinkovitost, stopnjevano nadgradljivost, pa tudi zmožnost hrambe velikega števila podatkov, na varen in standardiziran način. V skladu s tehnologijo Workplace bo novi Domino tudi bolj primeren za strežbo podatkov skozi spletne dveri, spremenili pa bodo tudi razvojno okolje.

Še pred različico 7.0 pa pride na vrsto Notes/Domino 6.5.1, ki prinaša integriran odjemalec za trenutno sporočanje Lotus Instant Messaging, boljšo povezljivost z Microsoftovim odjemalcem Outlook. Nova različica Notesa bo nared konec prvega četrtletja 2004. IBM je poleg tega najavil še nov paket OnDemand WorkPlace, ki združuje vse potrebne gradnike za izgradnjo spletnih dveri, ki se navezujejo na tehnologije Lotus WorkPlace in IBM WebSphere. Cena znaša okoli 400 dolarjev na uporabnika za celotno programsko infrastukturo. Za ta denar uporabnik dobi pakete IBM Lotus Workplace Messaging, Team Collaboration, Collaborative Learning, Web Content Management in WebSphere Portal.

http://www.lotus.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji