Objavljeno: 4.1.2004

Intel tudi za televizorje

Intel načrtuje za letošnje in naslednje leto pohod na področje zabavne elektronike z novimi čipi namenjenimi digitalnim televizorjem. Novi procesorji in podporni elementi naj bi precej izboljšali kvaliteto slike na digitalnih televizorjih (plazmskih in LCD), obenem pa precej znižali proizvodno ceno. Nekateri analitiki menijo, da bi se lahko na ta način cena tovrstnih televizorjev znižala iz današnjih 3.000 do 10.000 dolarjev za TV z zaslonom LCD, na samo okoli 1.000 dolarjev, predvidoma ob novoletnih praznikih 2005.

Intel, ki bo svojo strategijo na področju zabavne elektronike najbrž razkril na januarskem sejmu CES v Las Vegasu, razvija nova vezja, ki bodo v enem čipu združevali krmilnik za zaslone, TV sprejemnik in nekatere povsem računalnike funkcije, kar nakazuje konvergenco z računalniki tudi na tem področju.

Pri Intelu poleg tega pripravljajo izdelke, ki uporabljajo tehnologijo tekočih kristalov na siliciju (LCoS), kar je dokaj nov pristop k načinu prikazovanja slike. Namesto običajnih zaslonov LCD oziroma miniaturnih zrcal pri tehnologiji DLP, LCoS uporablja niz miniaturnih zaslonk, ki prepuščajo ali zapirajo pot svetlobi na zaslon. Ta tehnologija naj bi spodbudila novo generacijo televizorjev z zadenjsko osvetlitvijo, saj bodo ti lahko s tem postali znatno tanjši kot doslej, debeli le okoli 18 cm, kar je primerljivo z današnjim zasloni s plazmo in LCD, a za bistveno manjšo ceno.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji