Objavljeno: 5.1.2004

Linux bo pridobil tržni delež v letu 2004

Nedavna raziskava družbe SG Cowen Securities je pokazala, da skoraj 80% ameriških uporabnikov IT že uporablja Linux kot enega od sistemov v podjetjih. V anketi, ki je zajela 527 predstavnikov družb po celem ozemlju ZDA, je mogoč videti, da bo Linux v letu 2004 še močno rasel, saj skoraj 65% vprašanih namerava uporabo Linuxa razširiti, 29% vprašanih pa namerava Linux vpeljati prvič v svoje poslovanje.

72% uporabnikov uporablja Linux pri strežnikih, le 15% pa jih uporablja operacijski sistem tudi na namizju. Največja raba Linuxa je na področju spletne strežbe in elektronske pošte (76%), sledijo programski strežniki (68%) in podatkovne zbirke (57%). Med vsemi distribucijami je močno v prednosti Red Hat, ki ga uporablja skoraj 86% vprašanih.

Linux bo rasel v bodoče hitreje kot vse ostale platforme. 70% vseh vprašanih trdi, da bo povečalo zmogljivosti za Linux, le 10% pa trdi, da jih bo zmanjšalo zmogljivosti. V okolju Windows bo dodatne zmogljivosti zagotovilo 39% vprašanih, 25% bo to zmogljivost zmanjšalo. Ravno nasprotno kot pri Linuxu je na področju Unixa, kjer bo zmogljivosti povečalo 17% vprašanih, zmanjšalo pa 30% vprašanih.

Avtorji raziskave pa opozarjajo, da bodo sistemi Windows še vedno imeli dominantni delež v poslovnih sistemih. V njihov prid gredo visoka stopnja združljivosti, številni programi in dobra podpora. Prav nevarnost vejenja med različicami Linuxa, podobno kot je to pri Unixu, poleg tega pa pomanjkanje kakovostnih programov, sta glavne ovire pri implementaciji Linuxa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji