Objavljeno: 6.1.2004

Zmogljivejše strežniške rezine IBM

Leto dni po začetku prodaje svojih prvih strežniških rezin je IBM predstavil novo generacijo izdelkov, ki so namenjeni zahtevnejšim procesnim nalogam. Prva novost je strežniška rezina IBM BladeCenter HS40, ki podpira do štiri procesorje Intel Xeon MP s taktom 2,8 GHz. Na ta način je IBM poleg obstoječih dvoprocesorskih sistemov v ta tip strežniških sistemov uvedel tudi štiriprocesorsko različico, ki je namenjena zlasti zahtevnim strežniškim nalogam, kot so baze podatkov, transkacijski sistemi in podobno. Poleg večjega števila procesorjev bodo nove rezine podpirale tudi večjo količino pomnilnika, saj osem ležišč DIMM podpira do 16 GB velike pomnilnike na rezino.

Čeprav IBM s štiriprocesorsko rezino prihaja na trg skoraj leto dni za Hewlett-Packardovim sistemom ProLiant BL40p, nudi novi sistem precej večjo gostoto rezin na ohišje oziroma celotno strežniško omaro. Poleg tega IBMove rezine znajo uporabljati enako ohišje, kot dosedanje rezine BladeCenter HS20, kar pomeni, da lahko v istem ohišju združujemo tako dvo- kot štiriprocesorke rezine. V standardno ohišje višine 7U lahko vgradimo do sedem rezin HS40 (za razliko od 14 rezin z dvemi procesorji), kar pomeni, da je v omari višine 42U na voljo do 42 različnih štirprocesorskih strežnikov. HP v sistemih BL40p lahko vgradi le dve štiriprocesorski rezini v ohišje višine 7U.

IBM namerava poleg novih štiriprocesorskih rezin HS40 še v tem četrtletju začeti s prodajo prvih strežniških rezin s procesorji PowerPC z oznako BladeCenter JS20, s čimer nadaljuje s svojo strategijo približevanja strežniških rezin različnim potrebam kupcev. Strežniške rezine bodo uporabljale do dva 64-bitna procesorja PowerPC 970 s takom 1,6 GHz, uporabljale pa bodo lahko operacijske sisteme AIX in Linux. Ta korak je del iniciative, ki jo je IBM začel oktobra z orodji za lažjo povezavo strežniških rezin s svojimi mainframe računalniki zSeries. IBM je sicer tudi najuspešnejši prodajalec strežniških rezin, saj so doslej prodalo več sistemov kot glavna tekmeca, HP in Dell.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji