Objavljeno: 2.1.2004

Sony predstavlja vrhunski projektor

Sony je na Japonskem predstavil nov vrhunski projektor z imenom Qualia 004, ki je sposoben predvajati domala vse današnje vire slike in videa, med drugim tudi HDTV. Projektor uporablja novo tehnologijo imenovano Silicon X-Tal Reflective Display (SXRD), ki vsebuje okoli 2 milijona pik na silicijevem substratu z diagonalo 0,78 palca. Ker pa projektor uporablja tri tovrstne substrate, celota dosega 6,22 milijonov pik, v praksi pa to pomeni največjo ločljivost slike 1920 x 1080 pik (HDTV 1080i v razmerju 16:9). Nova tehnologija se močno odlikuje tudi po zelo dobri reprodukciji črnih površin, saj projektor dosega kontrastno razmerje kar 3000:1.

Da bi dosegli tako visoko ločljivost in s tem večjo kakovost slike, so pri tehnologiji SXRD morali razviti nov proces postavitve tekočih kristalov. Posamezne celice so tako znatno manjše kot doslej (9 mikrometrov, 2,4-krat manjše kot doslej), poleg tega pa so postavljene bližje druga drugi (0,25 mikrometra, 10-krat bližje kot pri klasičnih projektorjih LCD in DLP). Posebnost je tudi v načinu orientacije tekočih kristalov, ki se ob električni stimulaciji postavijo vertikalno in ne horizontalno kot sicer. To med drugim omogoča hiter odzivni čas v prid nemotene reprodukcije video posnetkov.

Projektor Qualia 004 ima povrh vsega tudi ksenonsko žarnico, torej enako, kot jo imajo profesionalni projektorji v kinematografih. Za verno predstavitev barv so pri Sonyju razvili 10-bitno procesiranje signalov, kar je dodaten plus temu unikatnemu izdelku. Seveda pa vse te dobrote niso poceni, saj bo treba na Japonskem, kjer bo projektor še nekaj časa ekskluzivno naprodaj, zanj odšteti kar okoli 2,4 milijona jenov ali preračunano več kot 4,3 milijona tolarjev. Sony s tem izdelkom krepi ugled družine izdelkov Qualia, v kateri se nahajajo le izjemni tehnološki izdelki, kjer je zmogljivost precej bolj pomembna kot cena.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji