Objavljeno: 2.1.2004

Bliža se konec za BIOS

Intel in Microsoft se pripravljata na intenzivno promocijo nove tehnologije, ki bo morda nekega dne zamenjala sistemski program BIOS, ki je srce vsakega računalnika PC. Nova tehnologija, ki se imenuje Extensible Firmware Interface (EFI) naj bi tako prvič po 23 letih obstoja računalnikov PC zamenjala še zadnji originalni del, ki je na nek način različne računalnike združevala pod okriljem PC združljivosti. Prav zaradi starosti in omejenosti sistemov BIOS pa proizvajalci želijo čim prej sistem nadomestiti s sodobnejšo, učinkovitejšo tehnologijo.

Tehnologija EFI naj bi v osnovi počela to, kar BIOS, torej omogočala zagon računalnika in vzpostavitev delovnega okolja pred nalaganjem operacijskega sistema. Toda za razliko od BIOSa, ki je monoliten sistem, je EFI modularen, saj omogoča dograjevanje z dodanimi moduli, pa tudi hitrejše prilagajanje računalnikov novim tehnologijam. Uporaba novega vodila ali procesorja bo tako preprostejša, kot danes. Poleg tega pa naj bi EFI omogočal učinkovitejši in zlasti hitrejši zagon, v drugi fazi pa celo trenutno zagon ob upoštevanju mirovanja in hibernacije računalnika.

Toda EFI ponuja tudi lastnosti, ki jih doslej v okviru zagonske sistemske opreme nismo srečali. Poleg inicialiazacije vgrajene opreme in diganostike sistema naj bi EFI omogočal avtentikacijo uporabnikov, sistemsko podporo šifriranju in varnim prenosom, zaščito pred virusi še pred zagonom sistema in še marsikaj drugega. Intel in Microsoft pričakujeta, da bodo proizvajalci hitro začeli v sistem dodajati lastne zamisli in rešitve.

Microsoft in Intel sta med vsemi pobudniki iniciative najbolj zagreta. V kratkem naj bi ustanovila komite za nadzor standarda, pripravljata pa tudi programsko opremo za razvoj in testiranje sistemov EFI. Microsoft naj bi sistemsko podporo za EFI vgradil v naslednjo različico okolja Windows z imenom Longhorn. Proizvajalci računalnikov pa so do nove pobude previdni.

Phoenix Technologies, ki je danes največji proizvajalec sistemov BIOS je celo javno oznanil, da jim ne mudi s podporo za EFI, vsaj dokler to ne bo postal uraden standard in bo dovolj časa za testiranje. Po drugi strani pa je res, da Phoenix razvija lastno alternativo s podobnimi cilji, ki jo imenujejo Core Management System. Najprej bo na voljo za prenosnike, kasneje pa še za namizne računalnike in strežnike. Analitiki menijo, da bo EFI sprva sobival z običajnimi sistemi BIOS, pravi zagon pa pričakujejo šele leta 2005. Prvi računalnik s sistemom EFI je že v prodaji, gre pa za večpredstavni zabavni center družbe Gateway. Tem naj bi že v letu 2004 sledilo več drugih modelov.

http://www.microsoft.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji