Objavljeno: 1.1.2004

Najpomembnejši dogodki v letu 2003

Leto, ki se je pravkar izteklo, je v računalniški industriji minilo v znamenju vnovičnega, čeprav zmernega optimizma. Prodaja se je po dveh letih padanja ponovno začela dvigovati, podjetja so za IT namenila več sredstev kot v minulih letih. Kljub temu vsi po vrsti opozarjajo, da kriza ni še povsem mimo, saj lahko na uspešnost prodaje v letu 2004 vpliva precej zunanjih dejavnikov, zlasti stanje ekonomije v državah, kjer je največje število potrošnikov. Kajti podjetja bodo še naprej v IT vlagala skrajno previdno, z minimalnim povečanjem sredstev in predvsem s ciljem zniževanja in optimizacije stroškov, zato mnogi proizvajalci rast prodaje vidijo predvsem pri potrošnikih, zlasti na področju zabavne elektronike.

V letu 2003 se je zgodilo tudi več pomembnih dogodkov, ki so polnili in še polnijo prostor v medijih po celem svetu. Varnost je bila v ospredju skozi celo leto z virusi, ki so povzročili rekordno škodo in nekajkrat zamajali celo trdnost komunikacijske hrbtenice interneta. Leto je minilo tudi v znamenju odprte kode in Linuxa, pa rasti uporabe brezžičnih komunikacij in nenazadnje velikega uspeha digitalnih fotoaparatov in s fotoaparati opremljenih digitalnih telefonov. Mnogi proizvajalci so ugotovili, da samo s ponudbo računalniških izdelkov ne bodo dosegli želenih rezultatov, zato podjetja, kot so Dell, Hewlett-Packard in drugi vse bolj posegajo tudi na področja zabavne elektronike, kjer doslej niso bila prisotni.

SCO proti Linuxu

Ena najbolj odmevnih zgodb, ki še ni doživela konca in ga najbrž še nekaj časa ne bo, je tožba družbe SCO Group proti družbi IBM, češ da so ti kršili licenčno pogodbo in licenčne pravice z vključitvijo Unix kode v Linux. Kasneje so tožbo razširili še na druge ponudnike Linuxa in celo velike uporabnike, tako da je navzven videti, da bi najraje ukinili kar vse okoli Linuxa. Pri tem pa so bili doslej zelo skrivnostni glede dokazov, zato jih mnogi ne jemljejo resno. Javnost je precej vznemirilo tudi dejstvo, da je del sredstev za pravni boj v obliki nakupa licenc posredno prispeval sam Microsoft.

Oracle neuspešen, PeopleSoft uspešen

Pravniki so imeli precej opravka tudi v na relaciji Oracle - PeopleSoft. Le nekaj dni po tem, ko je proizvajalec ERP sistemov PeopleSoft najavil, da bo prijateljsko prevzel manjšega, a pomembnega tekmeca J.D. Edwards, je Oracle najavil namero o sovražnem prevzemu družbe PeopleSoft. Slednji se je temu močno uprl, uprli pa so se tudi delničarji, ki niso pristali na mikavne ponudbe družbe Oracle. PeopleSoft je uspešno zaključil svojo transakcijo, Oracle pa je ostal za zdaj praznih rok. Toda prvi mož družbe Larry Ellison še naprej zatrjuje, da od svoje namere ne odstopajo in bodo prej ali slej dosegli svoj cilj. Strokovnjaki napovedujejo, da se v prihodnosti obeta lahko še nekaj več sprememb na strateško pomembnem področju sistemov ERP.

Nezaželena pošta vse resnejša nadloga

Sredi leta 2003 se je prvič zgodilo, da je po oceni nekaterih raziskovalnih družb količina nezaželene elektronske pošte presegla polovico celotne elektronske pošte, ki se pretaka po internetu. Zadeva je dosegla alarmantne razsežnosti in je zahtevala hitro ukrepanje. Poleg najrazličnejših programskih filtrov je boj proti pojavi napovedala politika, tako v ZDA, kot v EU, kjer so sprejeli zakonske prepovedi. Težava je v temu, da krivci za nezaželeno pošto zlahka najdejo pribežališče v Aziji in drugih manj znanih državah, kjer roka pravice ne seže.

Wi-Fi revolucija

Brezžični omrežni vmesniki so sicer nastali že precej pred letom 2003, toda videti je, da so prav lani dosegli kritično maso. Z njimi je opremljen domala vsak nov prenosnik, vse več pa je s tem vmesnikom opremljenih tudi ročnih računalnikov in celo mobilnih telefonov. V informacijsko razvitih državah, zlasti pa v ZDA se je začelo pojavljati vse več javnih dostopnih točk, s katerimi imajo uporabniki združljivih naprav pravzaprav širokopasovni dostop do interneta, dobra in preprosta podpora v programski opremi pa so dodatno prepričale uporabnike. Brezžična tehnologija je tudi prebolela začetne težave glede varnosti, nastali pa so tudi prvi sistemi za preprosto tavanje med sistemi. Zanimivo je, da je Wi-Fi velika uspešnica predvsem v domačem okolju, medtem ko podjetja na njegovo uporabo še vedno gledajo s pomisleki.

Virusi niso več hec

V letu 2003 so virusne okužbe dosegle nove razsežnosti. Najbolj znameniti virusi so dokazali, da lahko zaradi internetne povezave v nekaj urah okužijo domala cel svet, predvsem pa da lahko povzročijo precej večjo škodo, kot zgolj okužbo namiznih računalnikov. Najbolj znamenit je bil napad virusa Slammer, ki smo ga začutili tudi v Sloveniji. Zaradi okužbe nekaterih ključnih strežnikov pri internetnih ponudnikih se je za več ur, celo dni, ustavil oziroma upočasnil celoten promet z internetom, kar je povzročilo resne težave. Strokovnjaki menijo, da je bilo v letu 2003 odkritih kar 80% več ranljivosti v programski opremi kot v letu 2002, velik del pa so jih prvi izkoristili prav pisci virusov in trojanskih konjev.

64-bitno računalništvo trka na vrata

Leto 2003 je minilo tudi v znamenju prvih konkretnih korakov k 64-bitnemu računalništvu. Na eni strani 64-bitno arhitekturo močno podpira Apple, ki je skozi celotno leto presenečal s svojimi zmogljivimi in inovativnimi sistemi. Še bolj odmeven, čeprav za zdaj še ne v prodajnih številkah, je bil AMD s svojimi procesorji Opteron in Athlon 64, ki predstavljajo prvi konkreten razkorak v primerjavi z Intelovo arhitekturo. Še najmanj je s 64-bitno arhitekturo pridobil Intel, ki je sicer prikazal novo generacijo procesorjev Itanium, vendar kronično pomanjkanje programov kupce za zdaj odvrača od nakupov sistemov. Pričakujemo pa lahko veliko bitko v letu 2004, ko bodo na voljo 64-bitne različice okolja Windows za obe platformi.

Računalništvo na zahtevo

V minulem letu so se pojavili v računalniški javnosti izrazi, kot so storitveno računalništvo (utility computing), prilagodljivo računalništvo (adaptive computing) in samodejno računalništvo (autonomic computing). Za vsemi temi besedami pa se nahajajo prizadevanja velikih, v prvi vrsti družb IBM, HP in Sun, da bi stranke privabili z novimi argumenti, za katere obstaja posluh - kako doseči večjo učinkovitost in znižati stroške. Čeprav kupcem običajno še ni povsem jasno, kaj točno prinašajo novi koncepti, pa tovrstna prizadevanja jasno kažejo, da se v načinu nakupa in prodaje računalniških sistemov nekaj korenito spreminja. Kupci so pripravljeni plačati le tisto, kar potrebujejo, v poplavi konkurenčnih sistemov pa prevladajo sistemi z najnižjem stroškom lastništva. Kako to lahko zagotovijo ponudniki, pa je njihova stvar. V prihodnih letih naj bi to postal dominanten način poslovanja.

Zunanje izvajanje IT kot sredstvo za zmanjšanje stroškov

Ena od najbolj vročih tem v IT službah po celem svetu, predvsem pa v ZDA, je bilo strateško prepuščanje izvajanja nalog IT zunanjim ponudnikom (outsourcing), zlati tistim v manj razvitih državah z nižjo ceno delovne sile, kot so Indija, Romunija, Bolgarija, Filipini, pa tudi Kitajska in Rusija. Delavci v IT, zlasti v ZDA so takšne odločitve sprejemali z mešanimi občutki. Ponekod so bili ogorčeni, saj to pomeni zmanjšanje števila delovnih mest za ameriške strokovnjake, drugod pa so z rezultati nadvse zadovoljni, saj so že dosegli občutne prihranke, pa tudi razbremenitev osebja, ki se lahko ukvarja z novimi nalogami. Analitiki že menijo, da bo to eno najbolj donosnih področij v naslednjih letih. Samo v ZDA naj bi od 16 milijard dolarjev v letu 2004 dosegli nivo 46 milijard dolarjev v letu 2007.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji