Novice

 • Nova odprtokodna predmetna zbirka podatkov db4o

  Mlado podjetje db4objects je izdalo predmetno zbirko podatkov db4o, ki bo na voljo v obliki odprte kode pod licenco GPL in tudi kot komercialna zbirka podatkov. Podjetje db4objects je namreč prepričano, da se predmetne zbirke podatkov še niso utrdile na trgu, ker so bile predrage, zato nameravajo z odprtokodnim pristopom razširiti uporabo predmetnih zbirk podatkov. Zbirka podatkov db4o je namenjena shranjevanju in delu s predmetnimi podatkovnimi strukturami, podpira pa programski razvoj v platformah Java in .Net. Uporablja se lahko tudi kot vgradna rešitev v mobilnih napravah.

  Objavljeno: 21.12.2004več
 • VMware ESX Server 2.5

  Podjetje VMware je predstavilo novo različico najzmogljivejšega izdelka za virtualizacijo strežniških sistemov, ki je namenjen predvsem najzmogljivejšim podatkovnim centrom. ESX Server 2.5 prinaša pomembne novosti na področju povezljivosti navideznih strežnikov s pomnilniškimi sistemi in strežniškimi rezinami, novost pa je tudi program Virtual Center 1.2, ki poleg nadzora navideznih strežnikov v okolju ESX Server omogoča prek novega programskega vmesnika za spletne storitve povezljivost s nadzorniškimi sistemi drugih proizvajalcev.

  Objavljeno: 20.12.2004več
 • IBM načrtuje 100 TB na trakovih

  Raziskovalci družbe IBM razvijajo novo tehnologijo, ki bo nekega dne omočila hrambo tja do 100 TB podatkov na posamezno tračno kaseto. Glavni preskok za dosego kar 250-kratne povečave zmogljivosti glede na današnje trakove je v načinu zapisovanja podatkov, kjer IBM preizkuša metodo imenovano nano-vzorčenje, že znano iz sveta mikroprocesorjev. Zapis posamezne sledi danes na traku zavzema okoli 10 mikronov, raziskovalci pa menijo, da lahko v naslednjih petih letih potrebo po prostoru za zapis enake količine informacij zmanjšajo le na 0,5 mikrona.

  Objavljeno: 20.12.2004več
 • NEC razvija CD/DVD/HD-DVD enoto

  Inženirji japonske družbe NEC so uspeli razviti optično enoto, ki podpira prihajajoči standard optičnih enot visoke zmogljivosti HD-DVD, obenem pa je združljiva z današnjimi nosilci CD in DVD. S pomočjo družbe Sanyo jim je uspelo razviti lasersko glavo za optično branje in zapisovanje, ki deluje v širokem spektru valovnih dolžin (od 780 nm za CD do 405 nm za HD-DVD), kar je bil doslej največji izziv proizvajalcev. Obenem so uspeli krmilnik za novo enoto izdelati v obliki samo enega čipa, kar obeta nižje proizvodne stroške. Enota tako omogoča zapisovanje na nosilce HD-DVD, pa tudi na zapisljive in prepisljive nosilce CD in DVD. NEC bo enoto prvič javno prikazal na sejmu CES v Las Vegasu, v prodaji pa bo že v letu 2005.

  Objavljeno: 20.12.2004več
 • 6-odstotna rast porabe IT v letu 2005

  Družba IDC napoveduje, da se bo poraba sredstev za IT v podjetjih v letu 2005 povečala za 6,1%, vendar bodo leto zaznamovali burni dogodki in konsolidacija trga na številnih ključnih področjih. Prodaja IT opreme in storitev bo v letu 2005 prvič presegla nivo bilijon dolarjev, stopnja rasti pa bo rahlo višja kot v letu 2004. V družbi IDC tudi napovedujejo, da se bo zmerna rast nadaljevala vsaj do leta 2008, najhitreje pa bodo rasli trgi centralne in vzhodne Evrope ter azijsko-pacifično področje. Obenem pričakujejo stagnacijo trga na Japonskem in v južni Ameriki.

  Objavljeno: 20.12.2004več
 • 1 Gb/s v omrežju 4G

  Japonski operater mobilne telefonije NTT Docomo je pri paketnem prenosu podatkov v omrežju 4G dosegel hitrost 1 Gb/s v smeri proti uporabniku. Hitrost v obratni smeri je zaenkrat še manjša, kljub temu pa so že pred časom dosegli hitrost 100 Mb/s v obeh smereh, pri čemer se je sprejemnik premikal s hitrostjo 30 km/h. Pri japonskem gigantu trenutno preverjajo obnašanje signala v zaprtih prostorih in na območjih, kjer je veliko radijskih motenj, kar naj bi bila predpriprava za obširnejši preizkus nove tehnologije v praksi. Pri podjetju ocenjujejo, da bodo prve 4G povezave in storitve svojim uporabnikom ponudili v letu 2010.

  Objavljeno: 20.12.2004več
 • Trg digitalnih fotoaparatov še naprej raste

  Po oceni analitske družbe InfoTrends/CAP Ventures so proizvajalci digitalnih fotoaparatov v letu 2004 prodali za 24 milijard dolarjev izdelkov. Čeprav trg na Japonskem že prehaja v svoje zrelo obdobje, analitiki napovedujejo še naprej hitro rast, ki bo leta 2009 dosegla okoli 31 milijard dolarjev letno. Najbolj perspektivni trg je Evropa, kasneje pa si precej obetajo na širšem področju Azije. V letu 2004 so proizvajalci predstavili številne modele s 7 ali 8 milijoni pik, kar bo v naslednjih petih letih postal standard, na trgu pa bodo izdelki s še višjimi ločljivostmi. Prvih pet proizvajalcev obvladuje večino trga, ti pa so po vrsti Canon, Sony, Olympus, Kodak in Fuji.

  Objavljeno: 19.12.2004več
 • Nov brezžični protokol ZigBee že nared

  Združenje proizvajalcev ZigBee Alliance je potrdilo dokončno različico specifikacije za brezžično komunikacijo, ki jo bodo uporabljali predvsem izdelki z raznimi tipali. Specifikacija ZigBee temelji na standardu IEEE 802.15.4, omogoča pa brezžični prenos podatkov z razmeroma majhnimi hitrostmi, toda na večjih razdaljah in z majhno porabo energije. ZigBee bodo večinoma uporabljala tipala, kot so merilniki temperature in zračnega pritiska. Standard med drugim omogoča, da pri zahtevi za prenos podatkov na daljavo zbudi tipalo, ki po prenosu podatkov zopet preklopi v način mirovanja.

  Objavljeno: 19.12.2004več
 • Toshiba z večjimi mini diski

  Toshiba je predstavila nov 1,8-plačni disk velikosti 80 GB, ki bo najbrž glavni gradnik bodočih predvajalnikov Apple iPod. Za dosego večje zmogljivosti so pri Toshibi uporabili tehniko navpičnega zapisovanja bitov, ki omogoča doseganje večje gostote zapisa. Toshiba je sočasno predstavila tudi precej tanjši model z zmogljivostjo 40 GB, ki meri v debelino le 0,5 cm proti 0,8 cm pri dosedanjih diskih.

  Objavljeno: 19.12.2004več
 • Toshiba z novo TV tehnologijo

  Toshiba bo v letu 2005 pričela s proizvodnjo televizijskih zaslonov SED (Surface-conduction Electron-emitter Display), ki bodo konkurirali bolj znanim plazmam in LCDjem. Tehnologija je rezultat sodelovanja Toshibe in Canona, ki sta pričela tesneje sodelovati šele septembra, sicer pa na tehnologiji SED delata že od leta 1999. Cene in velikosti (od 55 palcev dalje) televizij z zasloni SED bodo podobne konkurenčnim izdelkom, kakovost slike pa bo močno na strani nove tehnologije.

  Objavljeno: 18.12.2004več