• nForce 5 že pri proizvajalcih osnovnih plošč

    nVidia je večjim proizvajalcem osnovnih plošč že poslala prve primerke nabora z razvojnim imenom C19, ki bo luč sveta ugledal v naslednjem letu, verjetno pod imenom nForce 5. Gre za nVidiin sistemski nabor za Intelove procesorje Pentium 4, po lastnostih pa bo podoben naboru nForce 4 za AMDjeve procesorje Athlon 64. Tako kot slednji, bo tudi peti nForce omogočal povezavo dveh grafičnih kartic PCI Express v način SLI, ni pa še znano, ali bo novi nabor podpiral tudi zvočno vezje SoundStorm. Prve osnovne plošče z novim naborom naj bi proizvajalci osnovnih plošč predstavili na sejmu CES, ki bo potekal v začetku januarja.

    Objavljeno: 2.12.2004
  • Gartner: IBM in HP bi lahko opustila osebne računalnike

    Po analizi družbe Gartner Group naj bi se do leta 2007 število velikih ponudnikov računalnikov PC močno zmanjšalo, saj mnogi ne bodo vzdržali pritiska tekmecev in naraščajočih stroškov, ki nižajo zaslužek. V raziskavi so zapisali, da je zelo velika verjetnost, da bodo trije izmed desetih največjih proizvajalcev v naslednjih letih prenehali s proizvodnjo ali pa oddelke za osebne računalnike preselili v neodvisne ločene družbe. Analitiki so šli celo tako daleč, da odkrito navajajo, da sta najresnejša kandidata za izhod iz industrije PC velikana IBM in Hewlett-Packard, ki se soočata z resnimi težavami glede dobičkonosnosti, tako stanje pa ne mora trajati v nedogled. Ime tretjega kandidata pa niso javno objavili. Vrstni red po velikosti prodaje osebnih računalnikov je sicer danes tak: Dell, Hewlett-Packard, IBM, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Toshiba, NEC, Apple, Lenovo in Gateway.

    Objavljeno: 1.12.2004
  • Netscape s temelji na Firefoxu in Internet Explorerju

    Družba AOL v manjši skupini izbranih uporabnikov že preizkuša novo različico brskalnika Netscape Navigator, ki uporablja dve jedri: Mozilla Firefox in Internet Explorer. Za zadaj še ni jasno ali gre zgolj za preizkušanje in ali bo tudi končna različica novega Navigatorja vsebovala dvojno jedro. Uporabniki testne različice lahko pri uporabi brskalnika preprosto preklopijo med enim in drugim ogrodjem, s tem pa izkoristijo značilnosti (odlike in slabosti) enega oziroma drugega brskalnika. Za zdaj na tak način deluje le različica za okolje Windows, medtem ko za druge sisteme še ni jasno, ali bo AOL ubral podobno pot.

    Objavljeno: 1.12.2004
  • Red Hat pripravlja Enterprise Linux 4

    Red Hat bo predvidoma v prvem četrtletju 2005 predstavil novo različico distribucije Enterprise Linux, ki je namenjena predvsem rabi v podjetjih. Novi Enterprise Linux 4 bo zasnovan na jedru 2.6, vseboval pa bo pomembne novosti na področju stopnjevane nadgradljivosti (skalabilnosti) in podporo za večje pomnilniške sisteme. Red Hat bo v izdelek uvedel tudi s stališča varnosti nekoliko modificirano jedro, ki ga imenujejo Security Enhanced Linux Kernel.

    Objavljeno: 1.12.2004
  • Infonet pod okriljem SRC.SI

    Podjetje SRC.SI je sporočilo namero o nakupu družbe Infonet, ki je vodilni ponudnik informacijskih rešitev na področju zdravstva. Podjetji s skupnimi močmi načrtujeta prevzem vodilnega mesta na področju celovitih zdravstvenih informacijskih sistemov tudi v širši regiji. Nakup je logično nadaljevanje dolgoletnega partnerstva na področju ponudbe specializiranih informacijskih rešitev, namenjenih zdravstvu. V skladu s pogodbo bo SRC.SI postal lastnik podjetja Infonet, zaposleni v obeh podjetjih pa bodo na ta način še bolj enostavno in kakovostno sodelovali pri skupnih projektih tako v Sloveniji kot tudi na trgih centralne in jugovzhodne Evrope.

    Objavljeno: 1.12.2004
  • Muvo po novem z do 1 GB pomnilnika

    Creative Labs je predstavil nova modela MP3 predvajalnikov Muvo Micro M200 in V200. Oba modela bosta na voljo z zmogljivostjo pomnilnika od 128 do 1024 MB. V200 je oblikovan podobno kot dosedanji predvajalniki Muvo, je pa nekoliko bolj zaobljen: gre za pomnilniški ključ USB, ki ga vtaknemo v dodatno ohišje z baterijo in nekaj elektronike, ki omogoča predvajanje glasbe s ključa. Micro N200 je zasnovan povsem na novo: gre za zelo majhen (6,6 × 3,4 × 1,3 cm) in lahek (34 g z baterijo AAA) predvajalnik, ki poleg predvajanja glasbe v zapisu MP3 omogoča tudi spremljanje radijskega programa in snemanje zvoka preko zvočnega vhoda. Cena novih modelov bo dobrih 200 evrov za različice z 1 GB pomnilnika.

    Objavljeno: 1.12.2004
  • Olympus Mju Digital 500

    Olympus je na trg posla nov digitalni fotoaparat iz družine izdelkov Mju, namenjen pa je predvsem uporabnikom, ki želijo visoko kvaliteto, zanesljivost in ugodno ceno. Fotoaparat ima tipalo s 5 milijoni pik, 3x optični zum, ohišje pa je narejeno iz kovine in je odporno na slabe vremenske pogoje. Objektiv je tako kot pri ostalih modelih Mju v mirovanju pokrit z drsnim pokrovom. Mju Digital 500 podpira kartice xD, v osnovnem paketu pa je tudi akumulator s polnilcem. V Evropi bo treba zanj odšteti okoli 430 evrov.

    Objavljeno: 30.11.2004
  • Cene širokopasovnih povezav v Evropi padajo

    Poročilo angleške analitske družbe Broad Group kaže, da so cene širokopasovnih povezav v Evropi od začetka leta 2004 padle skoraj za četrtino, taka hitrost padanja cen pa naj bi se nadaljevala tudi v bodoče. Raziskava je pregledala ponudbo 109 operaterjev v 36 državah, pokazalo pa se je, da se cene hitreje nižajo predvsem povezavam z nižjimi hitrostmi (1 Mb/s in manj), s čimer si operaterji lahko zagotovijo večjo prilagodljivost, pa tudi hitro zapolnitev prostih zmogljivosti.

    Objavljeno: 30.11.2004
  • DVD snemalniki se krepko cenijo

    Analitske družbe ugotavljajo, da gredo DVD snemalnikov v funkciji zamenjave za videorekorderje slabše v prodajo od pričakovanj. Da bi povečali povpraševanje, so proizvajalci skoraj povsod močno znižali cene. Philips je tako svoj vstopni model pocenil skoraj za 50%, cena pa je padla iz prvotnih 615 na samo 309 dolarjev. Podobne korake so naredili tudi Philips, Toshiba in drugi proizvajalci. Najdlje so šli tudi tokrat tajvanski ponudniki, ki najcenejše modele ponujajo že za borih 150 dolarjev. Velika ponudba glede na povpraševanje je načela tudi cene samih nosilcev. Nekateri proizvajalci so bili nosilce DVD 4x prisiljeni ponuditi za ceno le okoli 15 ameriških centov, kar je celo pod povprečnimi proizvodnimi stroški (16 do 17 centov). Zaradi vse bolj padajočih, zlati na račun kitajskih in tajvanskih proizvajalcev marsikje razmišljajo, da bi prekinili z proivodnjo izdelkov DVD in se raje osredotočili na naslednike HD-DVD ali Blu Ray.

    Objavljeno: 30.11.2004
  • MySQL 5.0

    Podjetje MySQL AB bo v prvem četrtletju 2005 objavilo novo različico priljubljenega odprtokodnega podatkovnega strežnika. Različica 5.0 bo prinesla podporo za hranjene procedure, prožilce in poglede, s čimer naj bi izdelek postal bolj primeren za uporabo v zahtevnih poslovnih projektih. Gre za gradnike, ki jih drugi, zlati pa komercialni izdelki že imajo, avtorji MySQLa pa so bili previdni, saj niso hoteli z uvedbo dodatnih funkcionalnosti zmanjšati zmogljivost strežnika.

    Objavljeno: 30.11.2004
  • Sony bo napadel iPodov tržni delež

    Sony je predstavil svoj prvi predvajalnik glasbe v zapisu MP3 z vgrajenim diskom. Japonski velikan bo tako napadel tržišče, ki ga je še donedavna povsem obvladoval Apple s svojim predvajalnikom iPod. Sonyjev predvajalnik NW-HD3 z 20-gigabajtnim diskom bo na voljo pred novoletno nakupovalno mrzlico, v Evropi pa bo njegova cena 370 evrov.

    Objavljeno: 30.11.2004
  • Še bolj pametni telefoni

    Raziskovalci na univerzi MIT razvijajo tehnologijo, s katero lahko spremljajo navade uporabnikov mobilnih telefonov. Z uporabo programske opreme Context in v sodelovanju z finsko univerzo v Helsinkih so prišli do sistema, s katerim lahko beležijo razne informacije pridobljene s telefonom, s katerimi naredijo profil uporabnika in ga primerjajo s kontekstom novih informacij. Na podlagi informacij, kot so klicane in prejete številke, kje in kdaj je uporabljen digitalni fotoaparat in lokacijskimi informacijami sistem lahko izdela sociološki profil uporabnika in v predlaga opravila, ki so uporabniku zanimiva ali koristna. Med drugim je telefon lahko na ta način bolj "inteligentna" tajnica in prestreže klice, ki niso nujni ali zaželeni. Znanstveniki menijo, da je nov istem lahko temelj za povsem nov nivo storitev in uporabe, ki bo bližje uporabniku in njegovim interesom. Nekateri pa menijo, da vsi uporabniki takih novosti ne bodo želeli, saj na ta način tehnologija vdira v njihovo zasebnost. Sistem trenutno preizkušajo na okoli sto telefonij Nokia 6600, rezultati pa bodo znani čez nekaj mesecev.

    Objavljeno: 29.11.2004
  • Microsoft opušča načrte za popravke okolja Windows 2000

    Microsoft je sporočil, da ne namerava nadaljevati z razvojem kompleta popravkov Service Pack 5 za okolje 2000. Namesto tega bo Microsoft sredi leta 2005 objavil manjši komplet popravkov Update Rollup, ki bodo predvsem združeni popravki s področja varnosti, ki so nastali od nastanka kompleta SP4. Ta korak naj bi nakazoval tudi nadaljnjo politiko podjetja na področju popravkov za izdelke, ki so blizu zaključka življenjske dobe oziroma podpore. Sedanji nivo podpore za Windows 2000 bo namreč končan junija 2005, od tedaj pa bo Microsoft skrbel zgolj za varnostne popravke. Nekateri analitiki menijo, da je to še en vidik Microsoftovega pritiska na uporabnike naj nadgradijo sisteme na Windows XP. Windows 2000 je namreč še danes vodilni operacijski sistem v številnih velikih podjetjih, ki na ta način tudi varčujejo pred nakupom novih različic okolja.

    Objavljeno: 29.11.2004
  • Varnostna luknja v javi

    Finski strokovnjak za varnost je v SUnovi javi našel novo varnostno luknjo, ki lahko omogoči izvajanje nevarnih programov. Napaka se nahaja v izvršni različici jave - JRE (Java Runtime Environment), s čimer je narušena varnost navideznega javanskega stroja. Napaka se nahaja v različicah 1.4.2_05 in oziroma 1.3.1_12 in starejših, medtem ko so sistemi z različicami 1.4.2_06 in 1.3.1_13 varni. Napaka je prisotna v različicah za okolja Windows, Solaris in Linux, medtem ko alternativni navidezni stroji JVM, kot je na primer Microsoftov, niso prizadeti.

    Objavljeno: 29.11.2004
  • QLogic in McData sodelujeta pri strežniških rezinah

    Podjetji QLogic in McData nameravata izdelati skupno stikalo za pomnilniška omrežja Fibre Channel in strežniške rezine, s čimer naj bi povečali združljivost pri povezovanju v okolju SAN. Novo stikalo naj bi omogočilo lažje povezovanje strežniških rezin v obstoječa omrežja SAN, kar je bilo doslej dokaj težavno ali povsem nemogoče. Uporabniki so morali skrbno preverjati vse gradnike omrežja SAN, kar je omejevalo uporabnost strežniških rezin v nekaterih okoljih. Izdelki družbe McData so v veliki meri uporabljeni pri vmesnikih FICON in pri povezovanje z velikimi mainframe računalniki. Podjetji nameravata sodelovanje kasneje še poglobiti, saj načrtujeta skupne razvojne projekte na nivoju obvladovanja celotnih omrežij SAN, razvoj skupnih odprtih nadzorniških sistemov in orodij za varnost, particioniranje pomnilniških sistemov in druge ukrepe. QLogic in McData naj bi na ta način lažje tekmovala z mogočnimi tekmeci na področju omrežij SAN, kot sta Brocade in Cisco.

    Objavljeno: 29.11.2004
  • Prvi procesorji Cell na voljo februarja 2005

    Procesorji Cell, ki jih skupaj razvijajo IBM, Toshiba in Sony, naj bi bili v omejenih količinah na voljo že februarja 2005. 64-bitni večjedrni in večnitni procesorji, ki temeljijo na arhitekturi PowerPC, bodo v večjih količinah na voljo šele v letu 2006, kljub temu pa bo IBM z omejeno proizvodnjo pričel prej kot načrtovano. Prvi procesorji bodo izdelani v 90-nm tehnologiji, delovni takt pa bo predvidoma znašal več kot 4 GHz. S tem bo razvijalcem programske opreme in iger omogočen razvoj programov za Sonyjev Playstation 3, ki bo temeljil na procesorjih Cell.

    Objavljeno: 29.11.2004
  • AMD opušča Athlon XP

    AMD je pri razgrnitvi najnovejšega načrta razvoja procesorjev sklenil opustiti nadaljnji razvoj procesorjev Athlon XP. Namesto tega se bo podjetje osredotočilo na 64-bitne procesorje Athlon 64 in še bolj kot doslej na družino cenejših procesorjev Sempron. Po predhodnih načrtih naj bi AMD procesorje Athlon XP podpiral in razvijal vse do druge polovice 2005, vendar se je z usmeritvijo na 90-nm arhitekturo smer razvoja spremenila. AMD bo več pozornosti namenil tudi mobilnim različicam procesorjev, nameravajo pa tudi okrepiti družino najzmogljivejših modelov Opteron.

    Objavljeno: 28.11.2004
  • Sony PSP blizu začetku prodaje

    Sony PlayStation Portable (PSP) je najbrž ena najbolj pričakovanih novosti v letošnjem predbožičnem nakupovalnem obdobju. Sony bo začel s prodajo mobilne različice priljubljene igralne konzole predvidoma sredi decembra, pa še to le na Japonskem in v ZDA. Povpraševanje pa je že tolikšno, da je že zdaj jasno, da Sony ne bo mogel izdelati dovolj primerkov za zadovoljitev začetne nakupovalne mrzlice. Nekateri trgovci so zato že začeli zapirati prednaročila, razmišljajo pa celo o temu, da PSP sploh ne bi ponujali, da se izognejo gneči in nezadovoljstvu uporabnikov. Novi Sonyev izdelek pa se bo moral soočiti z močnim tekmecem, mobilno konzolo Nintendo DS, ki je bila predstavljena nekaj dni pred modelom PSP in je okoli 25% cenejša.

    Objavljeno: 28.11.2004
  • Glasbena industrija pripravlja svoje P2P omrežje

    Trije izmed štirih največjih svetovnih založnikov glasbe so dosegli dogovor o licenciranju svojih izdelkov nastajajočemu omrežju Peer Impact. Novo omrežje P2P, ki bo zaživelo predvidoma v prvem četrtletju 2005, bo tako ponujalo legalno glasbo založb Warner Music, Sony BMG Music Entertainmen in Vivendi Universal Music Group. Predstavniki družbe Wurld Media, ki stoji za omrežjem Peer Impact so poleg tega v pogovorih tudi s četrtim velikanom EMI Group, s katerim naj bi po sedanjih ocenah tudi dosegli dogovor. Podrobnosti o lastnostih omrežja še niso znane, razen tega, da bo izmenjava glasbe, pa tudi video posnetkov potekala na legalen način, avtorji pa bodo dobili za prodajo vsebine ustrezno plačilo. Na začetku bo omrežje na voljo le v ZDA.

    Objavljeno: 28.11.2004
  • Mobilni telefon s 7 milijoni pik

    Korejski LG Electronics pripravlja pametni mobilni telefon z vgrajenim digitalnim fotoaparatom, ki bo imel menda ločljivost kar 7 milijonov pik. Telefon bo imel obliko školjke z vrtljivimi zaslonom, objektiv fotoaparata pa bo na ozki stranici, s čimer ga bo mogoče uporabljati tudi kot priložnostno videokamero. LG Electronics bo v aparat vgradil dovlj velik pomnilnik, da bo nanj mogoče shraniti nekaj deset fotografij. Kljub visoki ločljivosti pa ni mogoče pričakovati, da bi zmogel enako kakovost fotografij kot namenski fotoaparati.

    Objavljeno: 27.11.2004
  • Nintedno DS -- novi poskus žepnih igralnih konzol

    Nintendo je na Japonskem in v ZDA začel s prodajo nove žepne igralne konzole, ki ima vgrajena kar dva zaslona LCD. Nintedno DS (Dual Screen) ima vgrajena dva zaslona LCD z diagonalo treh palcev, od teh pa je spodnji povrh vsega občutljiv na prstni dotik in služi tudi kot igralna plošča. Igralna konzola ima vgrajen tudi mikrofon, tako da lahko igre krmilimo tako s dotikom zaslona, kot tudi izbranimi glasovnimi ukazi. Posebnost novega Nintenda DS je vsekakor tudi vgrajen vmesnik za brezžična omrežja, ki deluje na razdalji do 30 metrov in omogoča preprosto povezovanje konzol v omrežja za skupinsko igranje.

    Objavljeno: 27.11.2004
  • Philips ponovno z osebnimi računalniki PC

    Po tem, ko so se v začetku devetdesetih odločili prekiniti s ponudbo osebnih računalnikov, so pri Philipsu obudili proizvodnjo in prodajo, vendar so izdelki omejeni na šest držav v EU. Novi osebni računalniki, ki temeljijo na Intelovi in Microsoftovi platformi bodo imeli blagovno znamko Philips Freeline, na voljo pa bodo v Veliki Britaniji, na Irskem, v Italiji, Španiji in Skandinaviji. Načrtov za širitev za zdaj ni, na začetku pa je na voljo šest različnih modelov. Računalniki so posebej opremljeni za enostavno povezovanje s Philipsovimi internetno usmerjenimi Hi-Fi izdelki Streamium, Philips pa pričakuje dobro prodajo predvsem prek velikih verig veleblagovnic, kot je britanski Dixons.

    Objavljeno: 27.11.2004
  • Trend Micro tudi za ročne računalnike

    Podjetje Trend Micro je predstavilo novo različico protivirusnega programa, ki deluje na računalnikih PocketPC. Program z imenom Trend Micro Mobile Security poleg protivirusne zaščite vsebuje tudi orodje za boj proti nezaželeni elektronski pošti in sporočilom SMS ter orodja za zaščito v realnem času. Namestitev in posodobitve opravljamo neposredno ali prek osebnega računalnika s paketom Activesync. Poleg platforme PocketPC paket podpira tudi pametne telefone Microsoft Smartphone.

    Objavljeno: 26.11.2004
  • Kazaa vsebuje Skype

    Avtorji programa za izmenjavo datotek prek omrežja P2P Kazaa so predstavili različico 3.0, v kateri je najbolj odmevna novost prisotnost vgrajenega odjemalca a internetno telefonijo Skype. Korak ne preseneča, saj so avtorji sistema Skype hkrati tudi razvili prvo različico paketa Kazaa, ki pa so ga kasneje prodali družbi Sharman Networks. Sicer pa ima Kazaa 3.0 tudi druge izboljšave, na prvem mestu sposobnost precej hitrejšega iskanja podatkov.

    Objavljeno: 26.11.2004
  • Prodaja strežnikov v tretjem četrtletju

    Družba IDC je sporočila, da so proizvajalci v tretjem četrtletju 2004 prodali za okoli 11,5 milijarde dolarjev strežnikov, kar je 5,5% bolje od enakega obdobja 2003. IBM je še vedno na prvem mestu s 31,7% trga oziroma 3,4 milijardami dolarjev prometa, njegov rast pa je celo večja kot na celotnem področju strežnikov - 6,3%. Na drugem mestu je Hewlett-Packad s prometom 3,1 milijarde dolarjev, na tretje mestu pa sta Dell in Sun skoraj poravnana, vsak s prometom okoli 1,18 milijarde dolarjev. Tod med njima je bistvena razlika, da je Dellov promet povečan za 14,1% glede na 2003, Sun pa je rasel s stopnjo komaj 0,1%.

    Objavljeno: 26.11.2004
  • Hitrejše tračne enote IBM

    IBM je predstavil novo tračno enoto TotalStorage 3580, ki je skladna s standardom LTO 3. Nova enota nudi hitrost prenosa podatkov do 80 MB/s, kar je okoli 20&% več kot pri neposrednih tekmecih. Na posamezen trak lahko ob uporabi kompresije podatkov spravimo do 800 GB podatkov, kar je dvakrat toliko kot pri dosedanjih enotah LTO 2. Nova enota pa je le prvi model iz niza izdelkov združljivih s specifikacijo LTO 3. IBM bo kasneje predstavil različice tračnih enot, ki jih bo mogoče priključiti neposredno na prek vmesnika Fibre Channel, na voljo pa bodo tudi kasete z zmožnostjo samo enkratnega zapisovanja podatkov brez možnosti brisanja (WORM). Za enoto IBM 3580 je treba odšteti 6.500 dolarjev.

    Objavljeno: 26.11.2004
  • Gateway vstopa v svet glasbenih predvajalnikov

    Gateway bo pričel s prodajo digitalnih glasbenih predvajalnikov z vgrajenim diskom. Njihovi odliki bosta majhnost ter barvni zaslon za prikazovanje fotografij. Podjetje je predstavilo nov MP3 predvajalnik, imenovan Gateway MP3 Photo Jukebox, ki ima 4 GB velik disk, 1,6-palčni zaslon ter akumulator, katerega lahko zamenjamo. Predvajalnik se lahko poveže z osebnim računalnikom ali digitalnim fotoaparatom prek vmesnika USB 2.0. Fotografije je možno gledati posamezno ali kot predstavitev (slide show).

    Objavljeno: 25.11.2004
  • RTX Telecom bo razvil VoIP telefone za Skype

    Dansko podjetje RTX Telecom je podpisalo pogodbo s podjetjem Skype, ki ponuja brezplačni program za internetno telefonijo, po kateri naj bi RTX razvil brezžične telefone, s katerimi bo mogoče telefoniranje v omrežje Skype brez sedenja za računalnikom. Telefoni naj bi podpirali dvojno delovanje: poleg priklopa preko računalnika v omrežje Skype bodo omogočali tudi klicanje v fiksno telefonsko omrežje. Telefon bo z računalnikom povezan preko vmesnika USB, neposredno pa ga bomo lahko povezali tudi v fiksno omrežje. Z novimi telefoni naj bi pospešili uveljavitev VoIP telefonije in jo približali uporabnikom, ki sicer računalnika ne uporabljajo za govorno komunikacijo.

    Objavljeno: 25.11.2004
  • Cisco izgublja tržni delež

    Sodeč po podatkih analitskih družb Infonetics in Dell Oro Group je podjetju Cisco močno padel tržni delež, zlasti na račun vse večjega tekmeca Juniper Networks. Podatki kažejo, da se je tržni delež družbe Cisco v zadnjem četrtletju znižal na 58% v primerjavi s 72% pred letom dni. V primerljivem obdobju je delež podjetja Juniper Networks zrasel iz 20% na 36%. Cisco ima predvsem težave na področju zmogljivih hrbteničnih usmerjevalnikov v cenovnem razredu med 0,5 in milijon dolarjev, kjer je menjavo generaciji izdelkov in uvedbo nove platforme CRS-1 tekmece Junpier spretno izkoristil. Kljub temu Cisco ni povsem nezadovoljen, saj se je v letu dni obseg prometa na tem segmentu vseeno povečal za skoraj 25%, kar je posledica povečanega povpraševanja in vlaganja kupcev, zlasti iz telekomunikacijskih družb.

    Objavljeno: 25.11.2004
  • Intel še naprej številka ena pri čipih

    Zadnji podatki kažejo, da bo Intel leto 2004 zlahka zaključil na prvem mestu po prometu iz naslova prodaje elektronskih vezij. V celem letu naj bi tako prodali za okoli 30,05 milijard dolarjev izdelkov, kar je 11% več kot v letu 2003. Kljub temu pri Intelu niso povsem zadovoljni, saj je rast prodaje najnižja med vsemi zasledovalci. Na drugem mestu je Samsung, ki je dosegel prodajo v višini 15,93 milijarde dolarjev, predvsem pa je povečal prodajo za neverjetnih 53% v primerjavi z letom 2003, zlasti na račun ugodnih cen za pomnilnik DRAM in Flash RAM. Z 10,885 milijarde dolarjev je tretjem mestu Texas Instruments, sledijo pa Renesas, Infineon, Toshiba, STMicro, TSMC, NEC in Freescale (nekoč Motorola).

    Objavljeno: 25.11.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji