Novice

 • Casio QV-R62

  Casio je najavil nov digitalni fotoaparat QV-R62, ki je le malce spremenjena različica starejšega modela QV-R61. Novinec ima tipalo s šestimi milijoni pik, 3-kratni optični zum ter 2-palčni barvni zaslon TFT. Njegove zunanje mere znašajo 8,8 × 6 × 3,3 cm, brez baterij tehta 168 gramov. Poleg naprave ni priložen napajalnik, kar pa ne velja za predhodni model QV-R61. QV-R62 je namenjen izključno evropskemu trgu, na prodajnih policah pa bo že januarja 2005.

  Objavljeno: 18.12.2004več
 • .NET v malih napravah

  Majhno podjetje z imenom .Netcpu Coorporation je predstavilo procesor za mobilne naprave, ki omogoča izvajanje prilagojenih .net programov. Novi procesor ima 32 nožic in je združljiv s podnožji DIP, za majhne mobilne naprave pa ima vgrajenega tudi 4 MB pomnilnika Flash, 24 splošnonamenskih V/I vrat, vmesnik USB, dva zaporedna vmesnika in ostale spremne module, s čimer je v resnici pravi računalnik v enem samem čipu. Procesor vsebuje posebno različico izvršnega okolja .NET z imenom Tiny CLR, s čimer omogoča izvajanje programov za male mobilne naprave Microsoft SPOT (Smart Personal Objects Technology), ki so doslej na voljo v nekaterih zapestnih urah. Podjetje .Netcpu je že v pogovorih s številnimi proizvajalci mobilnih naprav.

  Objavljeno: 18.12.2004več
 • Microsoft kupuje proizvajalca protivohunskih programov

  Microsoft je le dva meseca po namigih, da namerava vstopiti na trg protivohunskih (anti spyware) programov, opravil nakup družbe Giant Company in njihove tehnologije. Po mnenju analitikov je to še zadnji dokaz, da se Microsoft pripravlja na velik vstop na trg varnostnih izdelkov z lastno ponudbo. Sodeč po Gartnerju naj bi Microsoft že v začetku leta 2005 najavil nov izdelek za poslovno rabo, ki bo vseboval tako rešitve za boj proti virusom (tehnologijo so pridobili z lanskim nakupom romunskega podjetja GeCad), kot tudi rešitev za preprečevanje namestitve vohunskih programov. Pri Microsoftu za zdaj napovedujejo le, da bodo v januarju objavili razvojno različico dodatka za boj proti vohunskim programom, ki bo delal v kombinaciji z varnostnimi mehanizmi uvedenimi v paketu Windows XP SP2. To orodje naj bi bilo brezplačno za uporabnike okolij Windows 2000 in Windows XP.

  Objavljeno: 17.12.2004več
 • HP opušča razvoj, a obljublja podporo za Itaniume

  HP je tudi uradno zaključil z družnim razvojem procesorjev Itanium, ki so nastali v sodelovanju z družbo Intel. V ta namen bodo k Intelu preselili še zadnji 100 inženirjev, ki so razvijali posamezne sestavne dele teh 64-bitnih procesorjev. Sočasno s to potezo pa so pri družbi HP oznanili, da nameravajo v naslednjih treh letih vložiti 3 milijarde dolarjev v razvoj in podporo strežnikov s procesorji Itanium, s čimer želijo pokazati, da platforme ne nameravajo opustiti. HP ocenjuje, da bo trg 64-bitnih strežnikov v naslednjih letih vreden kar 20 milijard dolarjev, na njem pa želijo biti poglavitni igralec.

  Objavljeno: 17.12.2004več
 • Sinfonika se širi na jug

  Podjetje Sinfonika je po nakupih v Sloveniji svojo pozornost usmerila tudi v tujino. Podjetje je namreč kupilo 100-odstotne deleže štirih srbskih podjetij: Tehnikom net, Teleconnect, Tehcom in Tele-dan. Gre za podjetja, ki delujejo na različnih področjih telekomunikacij, od ponujanja dostopa do spleta do načtrovanja in izgradnje telekomunikacijskih sistemov. Pri Sinfoniki želijo z nakupi podjetje preobraziti v mednarodnega ponudnika telekomunikacijskih storitev, k temu pa naj bi pripomogla tudi preobrazba podjetja iz družbe z omejeno odgovornostjo v mednarodno delniško družbo.

  Objavljeno: 17.12.2004več
 • Digital PhishNet proti kraji osebnih podatkov

  Mednarodni organi pregona so združili moči s številnimi vodilnimi svetovnimi podjetji v upanju, da bodo ustavili hitro naraščajoči problem kraj osebnih podatkov (phishing). Plod sodelovanja je sistem Digital PhishNet, s pomočjo katerega izsledijo izvor sumljivih e-poštnih sporočil ali lažnih spletnih strani, nato pa podatke o izvore posredujejo pristojnim organom. Najbolj ogroženi osebni podatki na spletu so številke kreditnih kartic ter razna gesla.

  Objavljeno: 17.12.2004več
 • S2D - nova terminalska storitev za Linux

  Programerska hiša Lumen Software je predstavila S2D - novo terminalsko storitev za Linux. S2D je zasnovan za Novellov operacijski sistem SuSE Linux Enterprise Server 9 (SLES 9) in je tudi prva terminalska storitev za omenjeni operacijski sistem. Orodje S2D ima sicer enake zmogljivosti kot Lumenov lahki odjemalec EzThin, vendar slednji ne zagotavlja take varnosti in možnosti upravljanja kot S2D.

  Objavljeno: 17.12.2004več
 • Enostavnejše oddaljene lokacije

  Podjetje Cisco je predstavilo novo omrežno napravo, s katero je mogoče enostavneje omogočiti datotečne in tiskalniške storitve na oddaljenih lokacijah brez uporabe lokalnih strežnikov. Naprava z imenom Cisco File Engine uporablja tehnologijo Wide Area File Services (WAFS), ki uporablja različne algoritme za učinkovit prenos datotečnih in tiskalniških storitev prek omrežja WAN. Sem sodijo kompresija podatkov, določanje prioritet omrežnega prometa, uporaba lokalnega predpomnilnika za datoteke, ki se hitro spreminjajo in drugi prijemi. Po trditvah družbe Cisco je končni učinek ta, da uporabniki na oddaljeni lokaciji dobijo odzivnost primerljivo s tisto, ki bi jo dosegli z uporabo lokalnih strežnikov.

  Objavljeno: 16.12.2004več
 • NAP za večjo varnost v omrežjih

  Microsoft je razširil koalicijo podjetij, ki sodelujejo pri razvoj tehnologije Network Access Protection (NAP), s katero bo mogoče učinkoviteje nadzorovati varnost v omrežjih. Tehnologija NAP, ki bo prvič uporabljena v naslednji različici operacijskega sistema Windows "Longhorn", bo omogočala selektivno priključevanje računalnikov in podsistemov v lokalno omrežje, tistim brez ustreznih varnostnih posodobitev pa bo omogočila le omejen dostopa ali pa potrebi povsem zavrnila možnost priključitve.

  Objavljeno: 16.12.2004več
 • Nove internetne korenske domene

  Organizacija ICANN je dala zeleno luč za dve novi korenski domeni, s katerima želijo omogočiti širši imenski prostor in boljšo preglednost internetnih naslovov. Podporo sta dobili korenski domeni .jobs in .mobi, s čemer ciljajo predvsem na področja spletnih strežnikov s področja zaposlovanja in na ponudnike mobilnih storitev. Hitra odločitev, ki prihaja le dobra dva meseca za podporo korenskim domenam .post in .travel, marsikoga preseneča, saj je ICANN v preteklosti tovrstne odločitve sprejemal z zelo velikimi zadržki in s tem počasi. Mnogi so to počasnost kritizirali, saj menijo, da to zavira razvoj in razvoj konkurence. Nove domene bodo po vsej verjetnosti upravljali drugi skrbniki kot Verisign, ki bdi nad največjimi domenami .com in .net.

  Objavljeno: 16.12.2004več