• ATI z novim "orožjem" za prenosnike

    Podjetje ATI je razširilo ponudbo grafičnih procesorjev za prenosne računalnike z novimi modeli, ki se uvrščajo razred višje in nižje od sedanje ponudbe. Po prvem mobilnem grafičnem procesorju z vodilom PCI Express Mobility Radeon X600 sta tako prišla na vrsto Mobility Radeon X300 in X800, ki sta po tehničnih lastnostih podobna namiznim sorodnikom z enakimi oznakami. Glavna razlika je v dodatnih funkcijah za učinkovitejše varčevanje z energijo. Novi procesorji bodo najprej na voljo v prenosnikih nekaterih manjših ponudnikov, po novem letu pa pričakujejo nove procesorje iz družbe Intel, kar bo podlaga za nastop v prenosnikih vodilnih ponudnikov.

    Objavljeno: 25.11.2004
  • Prodaja brezžične omrežne opreme narašča

    Sodeč po raziskavi družbe Infonetics, je prodaja brezžičnih omrežnih izdelkov v tretjem četrtletju zrasla za 9% in dosegla nivo 785 milijonov dolarjev. Družba tudi napoveduje, da se bo rast prodaje še povečala in dosegla obseg 3,7 milijarde dolarjev v letu 2007, kar je skoraj 50% več kot v letu 2003. Zelo hitro raste predvsem prodaja opreme za domačo rabo in trg malih podjetij, kjer je rast kar 73%. Na prvem mestu med proizvajalci brezžične opreme je trdno Cisco, ki neposredno obvladuje 16% trga, prek hčerinske družbe Linksys pa še nadaljnjih 13%. Kljub ugodni stopnji rasti analitiki menijo, da je rezerve še precej, saj raziskave kažejo, da je brezžična omrežja doslej uporabljalo le okoli 15% internetnih uporabnikov, opremo pa uporablja manj kot 11% gospodinjstev.

    Objavljeno: 24.11.2004
  • Samodejno prilagodljiva Opera

    Naslednja različica spletnega brskalnika Opera bo med drugim vsebovala novo tehnologijo, ki omogoča samodejno prilagajanje vsebine velikosti okna. Na željo uporabnikov bo prihajajoča Opera 7.6 s pomočjo nove tehnologije ERA (Extensible Rendering Architecture) vse elemente spletne strani povečala ali pomanjšala ter omogočila, da vsebino pregledujemo brez nadležnega premikanja po strani s pomočjo drsnikov. ERA pride v poštev pri zaslonih z vodoravno ločljivostjo nad 800 pik, seveda pa se najbolj obnese pri zaslonih z zelo visoko ločljivostjo.

    Objavljeno: 24.11.2004
  • Nove zmogljive večfunkcijske naprave HP

    Po številnih novostih na področju tiskalnikov so pri družbi Hewlett-Packard predstavili tudi nove zmogljive večfunkcijske naprave. Novi HP LaserJet 4345 mfp tako za okoli 2.600 dolarjev nudi kopiranje, optično branje, faksiranje in tiskanje s hitrostjo do 45 strani na minuto. Korak višje sta modela LaserJet 9040mfp in 9050mfp, ki nudita tisk v visoki ločljivosti (1200 pik na palec) s hitrostjo 40 oziroma 50 strani na minuto. Barvni tisk pa nudi večfunkcijska naprava HP Color LaserJet 9500 mfp, za ceno okoli 12.600 dolarjev. HP je predstavil tudi novi zmogljiv risalnik DesignJet 4000 in omrežni optični bralnik HP 9200c Digital Sender. Novosti zaokrožuje niz programov za podporo omrežnemu tiskanju in optičnemu branju ter upravljanju s tiskalniškimi sistemi.

    Objavljeno: 24.11.2004
  • AMD Sempron tudi za prenosnike

    AMD je predstavil prvo mobilno različico procesorja Sempron. Procesor Sempron 3000+ je, podobno kot ostali AMDjevi mobilni procesorji, opremljen s tehnologijo PowerNow!, ki takt in napetost procesorja prilagaja obremenjenosti in tako zmanjša porabo. Novi Sempron je opremljen tudi s tehnologijo Enhanced Virus Protection, ki v navezi z drugim servisnim paketom Windows XP SP2 onemogoča izvajanje nekaterih virusov. Cena novega procesorja je 134 dolarjev za kos ob nakupu najmanj 1000 kosov, prenosnike s Sempronom 3000+ pa sta že predstavili podjetji Packard Bell in Gericom.

    Objavljeno: 24.11.2004
  • MacOS X in BSD Unix najvarnejša

    Londonsko podjetje Mi2g je objavilo poročilo, da sta operacijska sistema MacOS X in BSD Unix najvarnejši računalniški okolji priključeni v internet. Daleč najslabše se je izkazal sistem Linux, sledi pa mu okolje Windows. Raziskava je med novembrom 2003 in oktobrom 2004 analizirala 235.907 vdorov v internet stalno povezanih računalnikov po celem svetu.

    Objavljeno: 24.11.2004
  • GPL 3 -- sredstvo za boj proti patentom v programski opremi

    Organizacija Free Software Foundation pripravlja novo različico splošnih javnih licenc (Genral Public Licence ali GPL), kar je prva večja sprememba v skoraj 13 letih. Prvo definicijo licenčne politike, ki je danes eden od temeljev številnih odprtokodnih programov, je razvil ustanovitelj organizacije FSF in znani zagovornik odprte kode Richard Stallman, zadnja revizija pa je bila narejena leta 1991. Današnje stanje v računalniškimi industriji pa je precej drugačno kot tedaj, svobodo pri razvoju programskih rešitev pa omejujejo čedalje bolj pogosti poskusi po patentiranju posameznih algoritmov in programov, kot tudi drugi načini za zaščito intelektualne lastnine.

    Objavljeno: 23.11.2004
  • Unix izgublja tržni delež

    Družba IDC napoveduje, da bo operacijski sistem Unix v naslednjih letih postopoma izgubljal tržni delež in nazadnje izgubil prvo mesto na področju strežnikov. Medtem, ko imajo različne izvedbe Unixa danes vodilni tržni delež med strežniki s skoraj 39,6% trga, naj bi se do leta 2008 ta delež znižal na 31,9%. Nobena skrivnost ni, da Unix izgublja predvsem na račun Linuxa in strežniških različic okolja Windows. Microsoftov operacijski sistem naj bi se po teh napovedih povzdignil na prvo mesto iz sedanjih 32,2% na 38,4% trga. Največji korak naprej pa bo naredil Linux, ki bo iz današnjih 8,4% trga, s čemer je na četrtem mestu celo za IBM-ovim sistemom OS/390, skočil za mesto navzgor na 14,9% trga.

    Objavljeno: 23.11.2004
  • Linux spodbudil Novellovo prodajo

    Novell je s pomočjo dobre prodajo Linuxa uspel v letu dni izgubo spremeniti v dobiček. Zadnje poslovno četrtletje so zaključili s 13 milijoni dobička proti 109 milijonom izgube pred letom dni. Četrtletni promet je prav tako zrasel in dosegel nivo 301 milijon proti 287 milijonov dolarjev doslej. Pri Novellu pričakujejo, da se pozitiven trenutek nadaljeval v letu 2005, največ pa si obetajo od nove različice Linuxa za poslovna namizja.

    Objavljeno: 23.11.2004
  • ICQ tudi z elektronsko pošto

    America Online, kije v lasti družbe ICQ je objavila novo ponudbo gostovanja elektronske pošte, s katero naj bi se vmešali v vse bolj vročo ponudbo brezplačne spletne pošte. Čeprav ICQ Web Mail ni brezplačni servis, AOL stavi na nizko ceno (20 dolarjev na leto), predvsem pa velikost poštnega predala in dodatne storitve. Za omenjeni znesek uporabnik namreč dobi 2 GB prostora na poštnem strežniku, do katerega lahko dostopa prek protokolov POP3 in IMPA; na voljo pa je tudi spletna različica odjemalca. ICQ poleg tega nudi koledar, spisek opravil, beležnico in v ZDA tudi brezžični dostop tam, kjer je ta servis na voljo. AOL je poskrbel tudi za aktivno orodje proti nezaželeni poti in zaščito pred virusi. AOL proti plačilu ponuja tudi dodatne storitve, kot je možnost pošiljanja elektronske pošte na naslove SMS in pošiljanje video sporočil.

    Objavljeno: 23.11.2004
  • Oracle uspešen pri delničarjih PeopleSofta

    Oracle je dan po zaključku uradne ponudbe za odkup delnic družbe PeopleSoft sporočil, da je uspel prepričati skoraj 60% delničarjev te družbe. V normalnih okoliščinah bi ta pogoj bil dovolj za prevzem družbe PeopleSoft, vendar za dejansko izvedbo prevzema obstaja še nekaj ovir. Vodstvo družbe PeopleSoft je namreč vnovič zavrnilo ponudbo za sprejem pogojev družbe Oracle z argumentacijo, da je 24 dolarjev na delnico precej manj od tega, kar bi dolgoročno delničarji lahko zaslužili glede na poslovne rezultate in načrte za prihodnost.

    Objavljeno: 22.11.2004
  • HP z uspešnim poslovnim četrtletjem

    Podjetje Hewlett-Packard je predstavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje poslovnega leta 2004, ki so ga zaključili z rastjo prihodkov v višini 8 odstotkov. Skupno so tako ustvarili 21,4 milijarde dolarjev prometa, dobiček pa je znašal 1,37 milijarde USD, kar je 28 odstotkov več kot v enakem obdobju v lanskem letu. V celotnem poslovnem letu je tako HP dosegel 9 odstotno rast in promet čez 80 milijard dolarjev, kar je bolje od predvidevanj analitikov. Celoletni dobiček bo znašal okoli 5 milijard dolarjev, kar je dobra popotnica, pa tudi izziv za leto 2005. Pri HP-ju so še posebej veseli nad rezultati skupine Technology Solutions Group, ki vključuje strežnike, pomnilniške sisteme, programsko opremo in storitve, kjer je rast prodaje dosegla 10%, med tem ko so tu v zadnjih nekaj četrtletjih beležili izgubo. Po pričakovanjih pa je najbolj uspešna dejavnost podjetja prodaja tiskalnikov, kjer so zabeležili 6,5 milijarde dolarjev prometa in okoli 5% rasti, vendar tudi rekordni dobiček - 1,1 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 22.11.2004
  • Lexmark nadaljuje s prenovo večnamenskih naprav

    Lexmark je predstavil novo večnamensko napravo, ki omogoča tiskanje na papir formata A3. Novi sistemi Lexmark X830e in X832e omogočajo tisk s hitrostjo 35 oziroma 45 strani na minuto, poleg tega pa nudijo možnost fotokopiranja, optičnega branja in faksiranja dokumentov. Za lažje upravljanje sistema je na voljo velik nadzorni modul z zaslonom LCD, ki mu pravijo e-Task, s pomočjo dodatne programske opreme Lexmark Document Solutions Suite pa je mogoče z njim upravljati delovne procese in samodejno uvrščanje dokumentov vanje. Za varno delo v poslovnem okolju je poskrbljeno tudi za avtentikacijo uporabnikov (recimo v navezavi na Microsoft Active Directory) in šifriranje podatkov.

    Objavljeno: 22.11.2004
  • TurboExcel

    Podjetje Savvysoft ponuja zanimivo orodje TurboExcel, ki preglednice spremeni v C++ kodo in s tem na voljo za uporabo v drugih programih. Na ta način lahko omogočimo uporabo lastnih algoritmov in funkcij v drugih programih, s TurboExcelom pa je mogoče tudi precej pohitriti delovanje obsežnih in počasnih preglednic. Delovanje programa je zelo preprosto, saj po namestitvi v Excelu srečamo nekaj novih gumbov na orodjarni, s katerimi določimo parametre in prevedemo izbrano preglednico ali del preglednice v knjižnice DLL, ki jih lahko uporabljamo v drugih programih. Čeprav TurboExcel dela le v okolju Windows, uporablja le nekaj sistemskih klicev za to okolje, tako da prenos na Linux ali Unix ni preveč zapleteno opravilo. Program stane 1.000 dolarjev za osebno rabo in 3.000 dolarjev za profesionalno rabo.

    Objavljeno: 22.11.2004
  • Infineon z najmanjšimi nanocevnimi tranzistorji

    Infineon je izdelal prve nanocevne tranzistorje z dolžino samo 18 nm, kar je štirikrat manj, kot je dolžina tranzistorjev, ki so trenutno v uporabi. To so dosegli z nadzorovano rastjo ogljikovih nanocevk s premerom med 0,7 in 1,1 nanometra. Nanocevke so sicer zelo primerne za uporabo v mikroelektroniki, saj imajo zelo majhen upor in so tako okoli 1000-krat bolj učinkovite pri prenosu elektronov kot bakrene povezave.

    Objavljeno: 22.11.2004
  • Panasonic in NEC uporabljata Linux za 3G telefone

    Skupni raziskovalni projekt družb Panasonic in NEC, pričet sredi leta 2001 je obrodil sadove v obliki nove platforme za telefone tretje generacije, ki temelji na Linuxu. S tem korakom nameravata proizvajalca tekmovati z drugimi telefonskimi platformami, kot so Symbian, PalmOS in Windows CE, predvsem pa računata na hitrejšo podporo proizvajalcev, ki že poznajo Linux. Nova platforma bo na začetku uporabljena predvsem v telefonih 3G, ki so na voljo na Japonskem, izkušnje na tem trgu pa bodo podlaga za nadaljnje širjenje ponudbe po svetu. Partnerja ne izključujeta možnosti za licenciranje platforme drugim proizvajalcem telefonov.

    Objavljeno: 21.11.2004
  • Xeroxove napredne tehnologije za razpoznavo slik

    Raziskovalni oddelek družbe Xerox, v katerem so v preteklosti nastali že številni znameniti računalniški izdelki, kot so miška, grafični vmesnik in laserski tiskalnik, je razkril podrobnosti o dveh novih tehnologijah, ki bi lahko močno koristile pri sistemih za razpoznavo slik. V okviru prvega projekta nastaja programska oprema, ki omogoča indeksiranje fotografij in razpoznavo elementov na njih, brez uporabe dodatnih meta podatkov, kot so naslovi in drugi meta podatki.

    Objavljeno: 21.11.2004
  • Microsoft predstavlja Avalon

    Čeprav bosta do predstavitve nove različice okolja Windows Longhorn minili vsaj še dve leti, je Microsoft izbranim razvijalcem že predstavil prvo testno različico novega grafičnega vmesnika, ki mu pravijo Avalon. Sistem sicer še ni dognan do te mere, da bi ga razvijalci lahko uporabili za razvoj konkretnih rešitev, kljub temu pa nudi vpogled v koncept, videz in delovanje bodočega uporabniškega vmesnika, kar je pomembno za pravočasno načrtovanje programov. Korak je pomemben tudi zato, ker je Microsoft nedavno objavil, da bo del projekta Avalon na voljo tudi za sedanje operacijske sisteme Windows XP in Windows Server 2003, kar bi se lahko zgodilo celo pred izidom paketa Longhorn. Avalon prinaša številne nove gradnike, predvsem večjo rabo 3D tehnik pri predstavitvi podatkov. Microsoft pa končnega nabora še ni določil, zato prvo pravo razvojno različico pričakujejo šele v drugi polovici naslednjega leta.

    Objavljeno: 21.11.2004
  • Barracuda 7200.8 sedaj tudi s 400 GB

    Podjetje Seagate je predstavilo nov disk iz družine Barracuda 7200.8, ki je namenjena osebnim računalnikom. Posebnosti novinca sta obilica prostora - 400 GB ter tehnologija NCQ. Disk je namenjen predvsem ljubiteljem večpredstavih programov, domači montaži videa in hranjenju glasbe ter filmov. Novi Seagatov izdelek vsebuje tehnologijo Native Command Queuing (NCQ), ki omogoča izvedbo več ukazov sočasno po vrstnem redu, ki omogoča najhitrejši prenos podatkov (optimizacija dostopa). Barracuda 7200.8 je na voljo v različicah z vmesnikom Ultra ATA 100 ali Serial ATA. Hitrost vrtenja je 7200 vrtljajev na minuto s povprečnim dostopnim časom 8 ms. Disk je sestavljen iz treh magnetnih plošč, vsaka ima 133 GB prostora, kar je rekord za diske namenjene osebni rabi. Cena najnovejšega trdega diska iz serije Barracuda zaenkrat še ni znana.

    Objavljeno: 20.11.2004
  • Google za učence in študente

    Podjetje Google je predstavilo novo orodje, ki omogoča učinkovitejše iskanje vsebin in učnega gradiva za šolarje in študente. Iskalnik je specializiran za omejitev iskanja med gradivom šolskih in akademskih institucij, knjižnic in strokovnih člankov. Posebnost je tudi zmožnost delnega iskanja po indeksih gradiva, ki ni v celoti na internetu, temveč iskalec dobi le podatek o tiskani publikacij, kjer se vsebina nahaja. Google Scholar bo brezplačna storitev, povrh vsega pa Google na njej ne bo objavljal nadležnih reklam.

    Objavljeno: 20.11.2004
  • Optični nosilci odporni na praske

    Raziskovalci družbe TDK so razvili poseben material, s katerim lahko naredijo optične nosilce odporne na praske. Poseben polimer, ki je odporen na praske (prenese celo poskus praskanja z izvijačem) je mogoče uporabiti na današnji tehnologiji nosilcev DVD, kot tudi na prihajajočih optičnih nosilcih Blu-ray. Slednje je zelo pomembno, saj so praske še bolj nevarne za pravilno delovanje pri zapisih z visoko gostoto, zato je tehnologija družbe TDK celo uradni predlog združenja, ki bdi nad nastajanjem standarda Blu-ray. TDK sicer že danes ponuja nosilce DVD-R z novim zaščitnim slojem, za vsakega pa je odšteti 6 dolarjev, kar je šestkrat več kot pri navadnih zapisljivih nosilcih.

    Objavljeno: 20.11.2004
  • Tudi WebMethods s ponudbo za povezovanje podatkov

    Podjetje WebMethods je še eno izmed vedno večje množice ponudnikov izdelkov in rešitev na področju povezovanja podatkov iz različnih informacijskih sistemov v podjetjih. Njihov izdelek Fabric omogoča preprosto povezovanje podatkov in z njimi povezanih poslovnih procesov med različnimi programskimi rešitvami prek spletnih storitev. Izdelek Fabric hkrati omogoča modeliranje in spremljanje poslovnih tokov.

    Objavljeno: 19.11.2004
  • Hermes Plus prevzel ITS

    Podjetje S&T Hermes Plus je kupilo stoodstotni delež družbe ITS Intrertrade Sistemi. Podjetje pred dokončnim prevzemom čaka še na dovoljenje Urada RS za varstvo konkurence. Z nakupom je Hermes Plus povečal svojo prisotnost predvsem v državah bivše Jugoslavije, saj ima ITS svoje podružnice odprte na Hrvaškem ter v Srbiji in Črni gori. Z nakupom bo število zaposlenih v Hermes Plusu zraslo na več kot 400, promet v Sloveniji naj bi bil letos 12 milijard tolarjev, v regiji Adriatic pa 20 milijard tolarjev. Podjetji nista razkrili vrednost nakupa.

    Objavljeno: 19.11.2004
  • Sun napoveduje Javo 2 različica 6.0

    Na svoji redni četrtletni konferenci NC04-Q4 je Sun prikazal lastnosti nove različice Java 2 Standard Edition 6.0 (J2SE 6.0). Izdelek, ki je nastajal pod delovnim imenom Mustang, so razkrili manj kot pol leta za J2SE 5.0, s tem pa želijo prikazati svojo zavzetost za izboljšave v svojem najpomembnejšem programskem izdelku. Nova različica naj bi bila enostavnejša za razvijalce in hitrejša pri izvajanju programov. Med novostmi so podpora za procesorje 64-bitne procesorje AMD, tesna povezava z grafičnim uporabniškim vmesnikom Swing, J2SE 6.0 pa bo prijaznejši tudi do upraviteljskih programov, saj bodo javanski programi znali prikazati ključne podatke za nadzor s posebnimi namenskimi programi.

    Objavljeno: 19.11.2004
  • Network Appliance podpira razpredene sisteme

    Podjetje Network Appliance je predstavilo novo različico operacijskega sistema za svoje pomnilniške sisteme, ki med drugim podpira združevanje v razpredeno arhitekturo pomnilniških sistemov. Novi operacijski sistem Data ONTAP 7G prinaša novi abstrakcijski sloj, ki omogoča povezovanje pomnilniških sistemov v večje logične celote. Strežniki in odjemalci, pa tudi upravitelji imajo na tem en sam pogled na zmogljivosti polja pomnilniških sistemov NAS, s čimer je mogoče graditi precej večje sisteme, kot doslej.

    Objavljeno: 19.11.2004
  • Novo združenje za skupni Linux

    Štirje ponudniki Linuxa iz različnih končnih sveta so se združili v konzorcij Linux Core Consortium (LCC), s ciljem, da ustvarijo skupno jedro implementacije na podlagi specifikacije Linux Standard Base 2.0. Brazilsko podjetje Conectiva, francoski Mandrakesoft, japonski TurboLinux in ameriški Progeny Linux System želijo na ta način narediti Linux, ki bo omogočal bolj enoten videz in način rabe Linuxa, ne glede na distribucijo. Pobuda zelo spominja na nekdanji konzorcij United Linux, kjer so nekateri od sedanjih pobudnikov že bili (Conectiva in TurboLinux), a je združenje propadlo zaradi različnega interesa tedanjih članov, zlasti družbe Caldera. LCC želi s tem korakom bolj enakopravno tekmovati z velikimi ponudniki Linuxa, kot sta Red Hat in Novell, pridobili pa so že podporo nekaterih velikih podjetij in organizacij, kot so Computer Associates, Hewlett-Packard, Free Standards Group in OSDL (Open Source Development Labs).

    Objavljeno: 19.11.2004
  • Prihaja novi Windows Update Service

    Microsoft je na konferenci IT Forum na Danskem prikazal prvo testno različico prihajajoče storitve za samodejno osveževanje programov iz svoje ponudbe. Novi sistem Windows Update Service (izhaja iz Software Update Service 2.0) je prvi gradnik nove strategije imenovane Dynamic System Initiative, s katero želi Microsoft okrepiti varnost svojih izdelkov, pa tudi poenostaviti upravljanje v velikih poslovnih okoljih. Windows Update Service bo deloval po podobnih principih kot sedanji servis Auto Update, vendar ne bo omejen le na operacijski sistem Windows, temevč tudi vsa orodja iz družine Office System ter postopoma tudi strežniške izdelke, kot sta SQL Server in Exchange Server. Novo orodje, ki so ga razvili ponovno od temeljev, bo omogočalo prenovo programov na samodejen način, brez nepotrebnih ponovnih zagonov sistemov, optimizirali pa so tudi porabo pasovne širine v omrežjih z inteligentno distribucijo popravkov. Po sedanjih načrtih bo končna različica servisa na voljo v prvi polovici leta 2005, izšel pa naj bi vzporedno s paketom Visual Studio .NET 2005.

    Objavljeno: 18.11.2004
  • CrossOver Office 4.0

    Podjetje CodeWeavers je razvilo že četrto različico programskega paketa za okolje Linux, ki omogoča poganjanje priljubljenih programov za okolje Windows, kot so programi iz paketa Microsoft Office. CodeWeavers 4.0 izboljšuje združljivost z obstoječimi podprtimi programi, dodaja pa tudi podporo za nekatere nove programe, kot je Apple iTunes, Adobe Framemaker in Oracle Jinitiator. Podjetje je prepričano, da bodo do konca leta 2005 podprli večino velikih paketov za okolje Windows, s čimer naj bi močno podprli priljubljenost Linuxa na osebnih računalnikih.

    Objavljeno: 18.11.2004
  • 20 gigabajtov z rdečim laserjem

    Podjetje New Medium Enterprises (NME) je predstavilo 12-centimetrski optični nosilec, ki neposredno tekmuje z nosilci BlueRay in HD DVD in na katerega lahko shranimo do 20 GB podatkov na stran. Nosilec, poimenovan MVD, ima pred obema konkurentoma kar nekaj prednosti. Podatke namreč beremo z laserjem rdeče barve, za razliko od obeh konkurentov, pri katerih je v pogonu laser s svetlobo modre barve.

    Objavljeno: 18.11.2004
  • Netezza povečuje zmogljivost strežnikov za skladišča podatkov

    Podjetje Netezza izdelujejo strojno in programsko opremo za skladišča podatkov, ki je po njihovih besedah zmogljivejša in cenejša od obstoječe ponudbe na področju opreme za skladišča podatkov. Veliko odzivnost omogoča sama arhitektura njihovih strežnikov, ki že v osnovni zgradbi vsebujejo strežnik zbirke podatkov, procesor in prostor za hranjenje podatkov kot del enovite celote.

    Objavljeno: 18.11.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji