Objavljeno: 22.11.2004

Oracle uspešen pri delničarjih PeopleSofta

Oracle je dan po zaključku uradne ponudbe za odkup delnic družbe PeopleSoft sporočil, da je uspel prepričati skoraj 60% delničarjev te družbe. V normalnih okoliščinah bi ta pogoj bil dovolj za prevzem družbe PeopleSoft, vendar za dejansko izvedbo prevzema obstaja še nekaj ovir. Vodstvo družbe PeopleSoft je namreč vnovič zavrnilo ponudbo za sprejem pogojev družbe Oracle z argumentacijo, da je 24 dolarjev na delnico precej manj od tega, kar bi dolgoročno delničarji lahko zaslužili glede na poslovne rezultate in načrte za prihodnost.

Vodstvo PeopleSofta je že pred časom sprejelo ukrepe (tako imenovane >>strupeno tableto<<), ki v primeru sovražnega prevzema ščiti družbo in delničarje z odškodninami. Oracle bo zdaj najbrž poskusil prek sodne poti preprečiti izvedbo tovrstnih ukrepov, tožbe pa so povsem verjetne tudi v drugi smeri. Poskus družbe Oracle za prevzem PeopleSofta traja že skoraj leto in pol, Oracle pa je na tej poti prehodil že številne ovire, med drugim preglede in tožbe s strani ameriških in evropskih komisij, ki so ocenjevale morebitno osnovo za protimonopolne temelje.

Ko je s te plati Oracle dobil zeleno luč, so analitiki spremenili mnenje in podali oceno, da je prevzem zdaj zelo verjeten. Oracle naj bi v celoti odštel okoli 9,2 milijarde dolarjev za družbo, ki bo v zadnjem četrtletju ustvarila med 700 in 715 milijoni dolarjev prometa. Analitiki zaradi nasprotovanja vodstva zdaj menijo, da se formalni prevzem, razen v primeru nepredvidljivih zasukov, ne bo zgodil pred koncem zime, ko bo letna konferenca delničarjev PeopleSofta.

http://www.oracle.com

http://www.peoplesoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji