Objavljeno: 24.11.2004

MacOS X in BSD Unix najvarnejša

Londonsko podjetje Mi2g je objavilo poročilo, da sta operacijska sistema MacOS X in BSD Unix najvarnejši računalniški okolji priključeni v internet. Daleč najslabše se je izkazal sistem Linux, sledi pa mu okolje Windows. Raziskava je med novembrom 2003 in oktobrom 2004 analizirala 235.907 vdorov v internet stalno povezanih računalnikov po celem svetu.

V raziskavo so bili vključeni tako sistemi domačih pisarn kot tudi manjših in večjih podjetij. Sistemi z Linux okoljem so bili deležni kar 66 odstotkov vseh vdorov, v okolje Windows so vdrli v 25 odstotkih primerih, medtem ko imata sistema MacOS X in BSD Unix le 5 odstotni delež vdorov.

Večino vdorov so utrpela manjša podjetja (58,8 odstotka) ter posamezniki (32,7 odstotka), najmanj pa srednje velika podjetja (6,1 odstotka) in velika podjetja ter vladne organizacije (2,5 odstotka), saj je pri slednjih mnogo bolje poskrbljeno za digitalno varnost. Operacijska sistema MacOS X in BSD Unix sicer predstavljata manjši delež uporabnikov kot Windows in Linux, zato je tudi razumljivo, da sta za hekerje manj "zanimiva".

Mi2g je ekonomsko škodo, ki so jo v letu 2004 povzročili vdori, virusi in trojanski konji, ocenil med 103 in 126 milijardami dolarjev, hkrati pa trdi, da sistema MacOS X in BSD Unix "nista utrpela znatnejše ekonomske škode". Podjetje za preostanek leta 2004 napoveduje še dodatno izgubo med 166 in 202 milijardami dolarjev.

http://www.mi2g.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji