Novice

 • Yahoo preizkuša iskalnik video datotek

  Yahoo je predstavil javno razvojno različico iskalnika video datotek po spletu, ki deluje na podoben način kot iskanje spletnih strani in slik. Storitev bo popolnoma zaživela z novim standardom RSS (Really Simple Syndication), katerega razvijajo zaradi težav pri iskanju datotek s kratkim imenom. RSS omogoča dodajanje besedila in posebnih oznak (meta tagov) video datotekam. Podobno storitev pripravljajo še Google, Microsoft in AOL.

  Objavljeno: 23.12.2004več
 • Samsung z velikansko plazmo

  Samsung je predstavil enega izmed največjih plazemskih zaslonov - 102-palčni zaslon z diagonalo 255 cm, imenovan Atlas. Zaslon ima le malce večjo ločljivost kot največji monitorji PC (1920 × 1080 pik), vendar bo s kontrastnim razmerjem 2000:1 ter svetlobno močjo 1000 kandel na kvadratni meter zadovoljil tudi najzahtevnejše uporabnike. Celotna plazma meri približno 2,2 × 1,3 m. Cena je še neznana, proizvodnja pa bo stekla v prvi polovici leta 2005.

  Objavljeno: 23.12.2004več
 • Microsoft zakrpal luknje v svoji programski opremi

  Microsoft je izdal večji paket popravkov, ki popravi kar nekaj hroščev v njihovih programih. Pet popravkov, ki so že na voljo preko spletnega mesta Windows Update, popravi napake v WordPadu, DHCP odjemalcu, HyperTerminalu, samem jedru okolja Windows in v WINS odjemalcu. Kljub drugačnim pričakovanjem pa v zadnjem paketu ni popravkov za spletni brskalnik Internet Explorer.

  Objavljeno: 23.12.2004več
 • Trg Linuxa bo vreden 35 milijard dolarjev v letu 2008

  Na podlagi nedavne raziskave med končnimi uporabniki in podjetij so pri družbi IDC naredili analizo trga za izdelke z Linuxom, ki bo leta 2008 vreden že zajetnih 35 milijard dolarjev. V to številko so všteti tako osebni računalniki, kot strežniki, izdelki z Linuxom pa bodo eden najhitreje rastočih področjih v računalniški industriji. Kljub temu pri družbi IDC trdijo, da bo Linux tudi čez tri leta še vedno manjšinski operacijski sistem, čeprav bo pridobil tržni delež glede na Microsoftove izdelke. Več uspeha si še naprej obetajo pri strežnikih, čeprav naj bi leta 2008 tudi na področju osebnih računalnikov prodali 17 milijonov enot z Linuxom, kar bo navrglo okoli 10 milijard dolarjev prometa.

  Objavljeno: 22.12.2004več
 • Kyocera FS-C8026N

  Podjetje Kyocera je predstavilo nov zmogljiv barvni laserski tiskalnik, ki je namenjen zahtevnejšim pisarniškim okoljem, podpira pa tudi izpise na papir A3. Tiskalnik FS-C8026N zna tiskati v enem prehodu s hitrostjo 26 strani na minuto, tako v barvah, kot črno-belem odtisu. Odlikuje ga tudi zelo hiter izpis prve strani (le 9 sekund) in bogata osnovna oprema, med katero je podajalnik za papir zmogljivosti 650 listov. Tako kot drugi Kyocerini tiskalniki tudi novinec uporablja tehnologijo Ecosys, s katero zagotavlja zelo nizke stroške potrošnega materiala in s tem okolju prijazno delovanje. Cena tiskalnika je 1.321.520 tolarjev brez davka na dodano vrednost.

  Objavljeno: 22.12.2004več
 • Microsoft izdal še eno razvojno različico strežnika SQL Server 2005

  Microsoft je izdal še eno razvojno različico dolgo pričakovanega strežnika SQL Server 2005 pod delovnim imenom Yukon. Ta različica vsebuje mnogorazsežnostni strežnik Analysis Services za 64 bitne procesorje. Na voljo je tudi upravniški vmesnik SQL Server 2005 Express Manager, namenjen upravljanju lahke različice zbirke podatkov SQL Server 2005 Express, ki bo brezplačna in se bo uporabljala zlasti pri izdelavi preprostih programskih rešitev. Končni datum izida produkcijske različice strežnika SQL Server 2005, sicer napovedan za poleti 2005, še ni potrjen, saj pri Microsoftu čakajo na odziv uporabnikov testnih različic.

  Objavljeno: 22.12.2004več
 • VMware Workstation 5

  VMware Workstation 5 prinaša številne novosti, najbolj opazna pa je precej bolj učinkovita izraba pomnilnika pri uporabi navideznih strojev z enakim operacijskim sistemom. VMware je namreč izdelal algoritem, s katerim lahko navidezni stroji z enakim operacijskim sistemom souporabljajo dele pomnilnika, ki so enaki. Dosedanje različice so namreč za vsak navidezni računalnik porabile toliko pomnilnika, kot navaden računalnik, zdaj pa je mogoče porabo precej zmanjšati.

  Objavljeno: 22.12.2004več
 • Prihaja OpenOffice.org 2.0

  Organizacija OpenOffice.org je objavila prvo javno razvojno različico prihodnjega pisarniškega paketa OpenOffice.org 2.0. Čeprav je do dokončne izvedbe danes enega najbolj znanih odprtokodnih programov še kar nekaj mesecev razvoja, so prve značilnosti novega paketa že dobro vidne. Novi OpenOffice.org bo imel nove knjižnice, s katerimi bo omogočena še večja združljivost z Microsoftovimi programi, izboljšano podporo za zapisovanje dokumentov v zapisu XML, zanimiv pa je tudi povsem nov program za delo s podatkovnimi bazami OpenOffiice Base, ki v paketu igra vlogo priljubljenega program Microsoft Access. Prva predogledna različica je na voljo za okolja Windows, Linux in Solaris (tako za procesorje x86 kot Sparc).

  Objavljeno: 21.12.2004več
 • Prenosnik za manj kot 500 dolarjev

  Največja ameriška veriga trgovskih blagovnic Wal-Mart je pričela s prodajo prenosnikov, ki imajo nameščen Linux in odprtokodne rešitve, ob tem pa rekordno nizko ceno - le 498 dolarjev. Kupec za ta denar dobi prenosnik s procesorjem Via C3 pri taktu 1 GHz, 128 MB RAM, 30 GB velik disk, enoto CD-ROM in 14,1-palčni zaslon TFT. Operacijski sistem je Linspire 4.5, priloženi pa so tudi številni odprtokodni programi, med drugim OpenOffice.org.

  Objavljeno: 21.12.2004več
 • IBM z novo različico DB2 narekuje spremembe na trgu zbirk podatkov

  IBM v novi različici zbirke podatkov DB2 8.2 ponuja trgu nekaj večjih novosti, zlasti na področju tehnologije prilagodljivosti, kar predstavlja korak naprej proti njihovi viziji zbirke podatkov, ki bi se znala samodejno nastaviti, optimizirati in nadgraditi. V novi različici zbirke podatkov je na voljo možnost prilagiditve poizvedb, ki si zna zapomniti optimizacije posameznih poizvedb in jih ponovno uporabiti, kar pohitri delovanje tudi do 30 odstotkov.

  Objavljeno: 21.12.2004več