• Novi hitrostni rekord prek interneta

    Raziskovalci, ki v ZDA razvijajo ogrodje nove generacije interneta so dosegli nov hitrostni rekord pri prenosu podatkov. Na razdalji od Pittsburgha do Los Angelesa so prek omrežja Internet2 uspeli prenesti večjo količino podatkov s hitrostjo 101 Gb/s, kar je štirikrat več kot pri dosedanjem rekordu. Ključ uspeha leži v algoritmu FAST, ki preprečuje zasičenost TCP paketov in s tem omogoča višje efektivne hitrosti. Na fizičnem nivoju so v laboratoriju Caltech Netlab uporabili sedem 10 Gb/s ethernet povezav z opremo Cisco in štiri dodatne valovne dolžine v omrežju National LambdaRail.

    Objavljeno: 9.12.2004
  • Rast trg strežnikov Linux

    Pri analitski družbi IDC napovedujejo, da bo prodaja strežnikov z operacijskim sistemom Linux leta 2008 prinesla že 9,1 milijarde dolarjev. S tem bo ta trg rasel precej hitreje kot druga področja strežnikov, tak trend pa je mogoče pričakovati vsaj naslednjih pet let. IDC napoveduje, da bo rast prodaje strežnikov Linux dosegala letno 22,8% proti povprečju 3,8% pri drugih strežnikih. Leta 2008 naj bi Linux predstavljal že 25,7% celotnega trga strežnikov, kar je lep skok proti 15,6% v letu 2003. Linux bo priljubljen predvsem pri manjših strežnikih, takih z enim ali dvema procesorjema, še posebej pa v strežniških rezinah, kjer je že danes uporabljen v več kot polovici tovrstnih strežnikov. Pri samostojnih in strežnikih za vgradnjo za omare pa Linux danes dosega le 11% oziroma 20% vseh strežnikov.

    Objavljeno: 8.12.2004
  • Mozilla Thunderbird je nared

    Organizacija Mozilla Foundation je objavila končno različico odjemalca za elektronsko pošto Thunderbird. Razvoj in preizkušanje so uspeli zaključiti le nekaj tednov za uradno objavo končne različice spletnega brskalnika Firefox, ki je med tem uspel pritegniti že več kot 10 milijonov uporabnikov. Avtorji si obetajo, da bodo z odjemalcem Mozilla Thunderbird 1.0 dosegli enak ali celo večji uspeh. Končna različica ne prinaša bistvenih sprememb glede na razvojne, med drugim pa premore orodje za boj proti nezaželeni pošti, vgrajeni bralnik za novice v zapisu RSS in izviren sistem za učinkovito filtriranje in skupinsko združevanje sporočil.

    Objavljeno: 8.12.2004
  • Intel s 64-bitno tehnologijo v računalnikih PC

    Intel je razkril nove podrobnosti glede prihajajočih procesorjev iz katerih je razvidno, da bodo novi modeli s podporo za 64-bitno tehnologijo za osebne računalnike prišli v prodajo hitreje kot sprva načrtovano. Prvi modeli s 64-bitnimi ukazi bodo nared približno v enakem obdobju kot Microsoftova objava 64-bitne različice okolja Windows XP, kar naj bi se zgodilo v prvih mesecih 2005. Prvi 64-bitni modeli bodo prišli iz družine procesorjev Pentium 4, vendar je Intel potrdil, da bodo 64-bitni ukazi v bodoče prisotni tudi v drugih modelih, sprva v procesorjih za prenosne računalnike, potem pa tudi v najcenejših procesorjih Celeron za domačo rabo.

    Objavljeno: 8.12.2004
  • IBM prodal PC oddelek

    Le nekaj dni po prvih informacijah, ki so pricurljale v javnost, je IBM sklenil dogovor s kitajsko družbo Lenovo, da ji proda oddelek za osebne računalnike PC in prenosnike. S tem pionir, ki je razvil prvi računalnik PC odhaja iz trga, ki ga je ustvaril, kar mnogi označujejo za prelomnico v razvoju računalništva. Vrednost posla je ocenjena na 1,75 milijarde dolarjev, od česar bo Lenovo plačal 1,25 milijarde dolarjev IBMu, prevzel pa bo tudi dolgove v višini pol milijarde dolarjev. IBM bo poleg tega zadržal v družbi Lenovo delež v višini 18,9%, kar nakazuje, da bosta družbi v bodoče tesneje sodelovali.

    Objavljeno: 8.12.2004
  • Playstation 3 bo imel grafični procesor nVidia

    Sony in nVidia sta podpisala sporazum, po katerem bo grafični velikan dobavil procesorje za naslednjo generacijo Sonyjeve igralne konzole Playstation. Zaenkrat še ni znano, kakšen grafični procesor bo nVidia vzela za osnovo, proizvodnja procesorjev pa bo potekala v Sonyjevi tovarni v Nagasakiju. Pogodba napoveduje tudi nadaljnje sodelovanje med podjetjema in navzkrižno licenciranje nekaterih tehnologij. Bitka med največjima proizvajalcema grafičnih procesorjev, ATIjem in nVidio, se tako seli tudi na igralnike, saj je ATI že pred časom najavil, da bo delal grafične procesorje za Microsoftov XBox 2.

    Objavljeno: 8.12.2004
  • Odprta vrata srečanja Oracle OpenWorld

    V začetku decembra so se v San Franciscu prvič v zgodovini srečanj Oraclovih uporabnikov in razvijalcev ti srečali na skupni konferenci. Oracle OpenWorld, ki tokrat združuje srečanje uporabnikov poslovne programske opreme (AppWorld) in tehnološko srečanje (OpenWorld). Preko 25.000 udeležencev je lahko na več kot 600 dogodkih spremljalo najnovejše dosežke Oracla in partnerjev na naslednjih področjih:

    Objavljeno: 7.12.2004
  • Sony PSP v Evropi konec marca

    Sony bo novo mobilno konzolo PlayStation Portable (PSP) v Evropi uradno predstavil 25. marca 2005. Nekoliko poznejša objava od predvidene je predvsem posledica velikega povpraševanja na Japonskem in v ZDA, zaradi česar ne morejo zagotoviti zadostnih količin za Evropo. Nintendo bo zaradi tega imel v Evropi kar precejšnjo prednost, saj bodo svoj mobilni model DS predstavili v začetku januarja.

    Objavljeno: 7.12.2004
  • Sunova odprta koda

    Sun je predstavil lastno odprtokodno licenčno shemo, s katero naj bi ponujali uporabnikom in odprtokodni skupnosti nekatere svoje programske izdelke. Čeprav pri Sunu za zdaj še nočejo govoriti o temu, kateri izdelki bodo podpirali licenčno shemo Common Development and Distribution License (CDDL), mnogi menijo, da bo prvi na spisku prihajajoči operacijski sistem Solaris 10. Licenčna shema CDDL temelji na obstoječi licenci Mozilla Public License 1.1 (MPL), vendar vsebuje spremembe, s katerimi si Sun pridržuje nekatere, zlasti patentne pravice na delih kode.

    Objavljeno: 7.12.2004
  • iSCSI tudi za Linux

    Red Hat in Network Appliance sta objavila sodelovanje, s katerim bosta prinesla podporo za protokol iSCSI tudi na Red Hatovo različico Linuxa. S tem bodo bodoči Linux strežniki dostopali do pomnilniških izdelkov s protokolom iSCSI, kar bo omogočilo večjo varnost in zmogljivost hrambe podatkov brez potrebe po dražjih rešitvah z vmesniki Fibre Channel. Red Hat bo iSCSI prvič uporabil v prihajajoči različici Red Hat Enterprise Linux 4, Network Applicane pa bo sočasno zagotovil podporo za datotečni sistem Global File System na svojih pomnilniških sistemih NAS.

    Objavljeno: 7.12.2004
  • 66 milijonov domenskih imen

    Podjetje Verisign, ki je med drugim skrbnik internetnega domenskega sistema, je objavil poročilo o rasti interneta. Samo v tretjem četrtletju 2004 so uporabniki interneta registrirali kar 5,1 milijonov novih internetnih domenskih imen, s čimer se je število skupnih domen povečal na 66,3 milijona. Poročilo tudi navaja, da se je povečalo število obnovitev najemov za obstoječa domenska imena, število zahtevkov za imena v domenah .com in .net, pa tudi število domen, za katerimi stojijo dejansko delujoči strežniki.

    Objavljeno: 6.12.2004
  • HP opušča Compaqovo tehnologijo

    Hewlett-Packard se je odločil, da bo opustil svoje namere za prenos ključnih tehnologij operacijskega sistema Tru64 Unix na svoj sistem HP-UX. Namesto tega so se odločili, da bodo želeno funkcionalnost na področju podpore za računalniške gruče pridobili v sodelovanju z družbo Veritas. HP je že lep čas skušal na HP-UX prenesti tehnologijo TruCluster in datotečni sistem Advanced File System, vendar so na poti našli številne ovire.

    Objavljeno: 6.12.2004
  • Samsung bliskovito raste tudi v mobilni telefoniji

    Sodeč po zadnji raziskavi družbe Gartner je podjetje Motorola izgubila drugo mesto med proizvajalci mobilnih telefonov na račun korejske družbe Samsung. Ta ima tako 13,8% trga proti 13,4%, ki pripadajo Motoroli. Na prvem mestu še vedno ostaja Nokia, ki pa je tudi v celoti začela nekoliko izgubljati tržni delež na račun vse bolj agresivnih tekmecev. Proizvajalci se zato vse bolj zatekajo k zmogljivejšim modelom, kot so telefoni z računalniškimi funkcijami, digitalnimi fotoaparati in s podporo za hitrejše komunikacije tretje generacije.

    Objavljeno: 6.12.2004
  • Odprtokodna alternativa izdelkom VMware

    Projekt Xen, ki izhaja iz raziskovalnega dela britanske univerze Cambridge, bo morda nekega dne postal glavni tekmec družbi VMware na področju virtualizacije operacijskih sistemov na skupni strojni infrastrukturi. Odprtokodni projekt, ki je nedavno prešel v drugo generacijo izdelka, je pridobil pomembne partnerje, saj sta tako Red Hat, kot tudi Novell (SuSE) privolila, da bo Xen sestavni del njihovih bodočih distribucij. Red Hat bo sprva izdelek testiral v javno dostopni različici Linuxa z imenom Fedora, Novell pa v eni od rednih različic, ki so načrtovane v bližnji prihodnosti.

    Objavljeno: 6.12.2004
  • Opteroni s PowerNow tehnologijo

    AMD je napovedal, da bodo prihajajoče različice strežniških procesorjev Opteron podpirale tehnologijo PowerNow, ki jo sicer poznamo predvsem iz procesorjev za prenosne računalnike. Tako bo AMD sledil Intelu, ki je že pred časom predstavil procesorje Xeon s podporo varčevanju z energijo. Procesorji bodo lahko med delovanjem spreminjali napetost in takt delovanja ter tako v primerih, ko procesor ni polno obremenjen, zmanjšali porabo in s tem segrevanje procesorja. Novi Opteroni bodo namenjeni predvsem strežnikom v manjših ohišjih in strežniškim rezinam.

    Objavljeno: 6.12.2004
  • Padec prodaje igralnih konzol, boljši obeti za 2005

    Proizvajalci igralnih konzol so se morali v letu 2004 soočiti z velikim padcem prodaje, boljše čase pa si obetajo s prihodom nove generacije mobilnih igralnikov. Raziskava družbe In-Stat/MDR je pokazala, da je bilo v letu 2004 prodanih okoli 19,3 milijonov konzol, kar je bistveno manj od rekorda v višini 35 milijonov konzol v letu 2003.

    Objavljeno: 5.12.2004
  • Prihaja DivX 6.0

    DivX Networks pospešeno pripravlja novo različico kodeka DivX, s katerim naj bi utrdili svoj položaj na trgu in si morda tudi odprli pot v Hollywood. Podjetje, ki bdi nad razvojem kodeka DivX je namreč v pogovorih z vsaj dvemi filmskimi studiji, ki bi lahko svoje filme ponudili v tem zapisu. DivX Networks se na tem področju bori z mogočnim tekmecem Microsoftom, ki je že napovedal, da bodo nekateri filmski studiji uporabili njegovo tehnologijo WMV9. DivX 6.0 naj bi sicer prinesel še višjo stopnjo kompresije, ki bo za okoli tretjino bolj učinkovita od "uradnega" kodeka MPEG4 pod standardom H.264. Prenovili bodo tudi grafični vmesnik, dodali podporo za nekatere nove video standarde ter orodje za enostavno kompresijo video posnetkov. DivX Networks računa na še večjo podporo proizvajalcev strojne opreme, saj kodeke DivX že danes uporablja čez 20 milijonov različnih naprav.

    Objavljeno: 5.12.2004
  • Nova platforma za zakoniti P2P

    Podjetje Snocap, za katerem stoji Shawn Fanning, avtor znamenitega Napsterja, je predstavilo novo ogrodje, ki bo omogočalo zakonite prenose digitalnih vsebine prek omrežij P2P. Nova platforma omogoča, da uporabniki med sabo izmenjujejo podatke, pri tem pa ne kršijo avtorskih pravic. Sistem predvideva različne možnosti nadomestila za uporabo digitalnih vsebin, ki segajo od nakupa posameznih skladb do mesečnih naročnin za neomejeni dostop do skladb.

    Objavljeno: 5.12.2004
  • Prostorski zvok za MP3

    Znameniti inštitut Fraunhofer in podjetje Thompson sta predstavila novo različico zapisa MP3, ki omogoča predvajanje večkanalnega prostorska zvoka. Predlagani standard MP3 Surround omogoča predvajanje vsebine v prostorskem zapisu za šest (5.1) kanalov, seveda pa za pravilno delovaje potrebuje primeren predvajalnik, ojačevalnik in ozvočenje. Raziskovalci so uspeli zagotoviti še bolj učinkovito kompresijo, zaradi česar posnetki MP3 Surround v primerjavi s stereo zapisi porabijo le malo več diskovnega prostora kljub večjemu številu kanalov. Obenem so zadržali združljivost za nazaj, s čimer bo mogoče prostorske posnetke poslušati tudi na navadnih stereo napravah. Avtorji menijo, da bi lahko nov zapis našel svoje mesto v različnih izdelkih, od programov, sistemih za hišni kino in morda celo mobilnih MP3 predvajalnikih opremljenih s primernimi slušalkami za prostorski zvok.

    Objavljeno: 4.12.2004
  • Media Portal 1.0 - odprtokodni media center

    Programski paketi, ki osebne računalnike PC spremenijo v večpredstavne media centre so vse bolj priljubljeni, nedavno pa se jim je pridružil odprtokodni program Media Portal 1.0. Program ima zelo širok nabor funkcionalnosti, saj poleg predvajanja video posnetkov, glasbenih posnetkov in digitalnih fotografij omogoča tudi snemanje TV programov neposredno na disk (PVR), dostop do digitalnih TV sporedov in prilagoditev uporabniškega vmesnika željam uporabnika. Krmiliti ga je mogoče z daljinskim upravljavcem, podpira pa tudi več TV kartic sočasno. Dodatno omogoča spremljanje internetnih radijskih postaj, novice prek kanalov RSS in pogajanje poljubnih programov na osebnem računalniku, kot so igre, poštni odjemalci in spletni brskalniki. Arhitektura je modularna, tako da je mogoče okolje razširjati z dodatnimi možnostmi.

    Objavljeno: 4.12.2004
  • Digitalni fotoaparati 31% cenejši

    Sodeč po raziskavi družbe NPD Group, ki spremlja gibanje cen izdelkov zabavne elektronike, so se digitalni fotoaparati v povprečju letu 2004 pocenili za 31% glede na 2003. Povprečna cena med prodanimi fotoaparati je danes 207 dolarjev, analitiki pa menijo, da bo kmalu padla po mejo 500 dolarjev. Močno so se pocenili računalniški DVD zapisovalniki (51%), DVD zapisovalne enota za video rabo (34%) in televizorji LCD (25%). V povprečju pa so izdelki zabavne elektronike za 18% cenejši kot v enakem obdobju 2004, ob upoštevanju primerjave enakih lastnosti in funkcionalnosti.

    Objavljeno: 4.12.2004
  • Intel pripravlja novo tržno ime

    Sodeč po virih blizu družbe Intel se ta pripravlja na predstavitev novih tržnih znamk za namizne računalnike, ki bodo imenovani po zgledu mobilnega kompleta Centrino. Slednji vključuje procesor Pentium M, sistemski nabor in dodatni modul za brezžične omrežen komunikacije. Novi tržni znamki bosta dve in sicer ena za procesorske komplete za domačo rabo in drugi za poslovno rabo. Intel se hoče na ta način izogniti zmedi pri prepoznavanju namembnosti različnih procesorjev, naborov in drugih elementov, ki jih je vedno več, manj poučeni kupci pa se med njimi ne znajdejo najbolje.

    Objavljeno: 3.12.2004
  • ATI Radeon X850

    ATI je razširil družino najzmogljivejših grafičnih procesorjev in kartic z novim modelom Radeon X850. Novi procesor se uvršča na vrh ponudbe proizvajalca, vendar vse tehnične podrobnosti še niso povsem znane. Po virih blizu podjetja pa naj bi X850 deloval s taktom med 520 in 540 MHz in vmesnikom do pomnilnika, ki deluje pri taktu 1,2 do 1,8 GHz. Za procesiranje je na voljo arhitektura, ki lahko v cevovodu obdela do 16 pik in 6 oglišč sočasno. ATI je ponovno objavil tudi nekoliko spremenjeni X800, ki bo stal v karticah med 250 in 350 dolarji.

    Objavljeno: 3.12.2004
  • Microsoft ponuja orodje za bloge

    Microsoft je prek svojega spletnega servisa MSN predstavil prvo lastno orodje, ki omogoča vzpostavljanje spletnih logov oziroma blogov, vse bolj priljubljenega načina posredovanja informacij ožji ali širši javnosti. Orodje z imenom MSN Spaces je sicer še v razvojni različici, vendar se že zdaj tesno povezuje z orodjem za trenutno sporočanje MSN Messenger, kot tudi s strežnikom za spletno pošto Hotmail. MSN Spaces omogoča vnos različnih vsebin, od besedil, do fotografij, zvočnih zapisov in video posnetkov. Orodje bo na voljo v 14 jezikih in v 26 državah, podpiralo pa bo tudi objavo novic in prispevkov v zapisu RSS 2.0. Ob novem orodju za bloge je Microsoft predstavil tudi razvojno različico orodja MSN Messnger 7.0, ki ga nameravajo objaviti skupaj nekje v prvih mesecih leta 2005.

    Objavljeno: 3.12.2004
  • GFI za arhiviranje v pošte v strežnikih Exchange

    GFI MailArchiver omogoča učinkovito arhiviranje elektronske pošte iz strežnikov Microsoft Exchange v podatkovno bazo SQL Server. Nov izdelek izkorišča žurnalne funkcije strežnikov Exchange Server 2000/2003, ki omogočajo povezavo na alternativne podatkovne baze za pošto, ki ni je že zastarela oziroma ni pomembna. Za uporabnika to pomeni, da do pošte v arhivih dostopa prek obstoječega odjemalca, pri tem pa so podatki varnejši, kot če bi bili hranjeni v lokalnih datotekah PST. MailArchiver med drugim omogoča kompresijo sporočil in priponk, tako da v SQL Serverju zavzema manj prostora kot v pomnilniškem skladišču strežnikov Exchange. Lažje je tudi izdelovanje varnostnih kopij, podatke pa je mogoče seliti na alternativne pomnilniške nosilce. Cena paketa se prične pri 350 dolarjih za 50 poštnih predalov, neomejena različica pa stane 1.250 dolarjev.

    Objavljeno: 3.12.2004
  • IBM prodaja PC oddelek?

    Po trditvah časnika NY Times naj bi IBM v kratkem prodal svoj PC oddelek. Vrednost posla naj bi bila okoli dve milijardi dolarjev, vključeval pa naj bi celotno IBMovo proizvodnjo namiznih in prenosnih računalnikov, medtem ko naj bi strežniški oddelek modri velikan obdržal. Za nakup naj bi se ogrevalo že nekaj podjetij, najresnejša ponudba pa naj bi zaenkrat prišla iz kitajskega giganta Lenovo. Pri IBMu govoric zaenkrat niso ne potrdili ne ovrgli.

    Objavljeno: 3.12.2004
  • Sinfonika prevzema K2.net

    Podjetje Sinfonika, ki je pred nekaj meseci nastalo z združitvijo družb Ecs Tel, Ecs, Procom, Nemocom in Telego je napovedalo nakup družbe K2.net, enega od prvih ponudnikov interneta v Sloveniji. Sinfonika se z nakupom približuje svojim ciljem in viziji - sinergiji IT, telekomunikacij in interneta. K2.net bo ne glede na spremembo lastništva do nadaljnjega poslovala kot samostojna družba, dobil pa bo močnejše finančno zaledje, ki bo omogočilo med drugim vpeljavo in razvoj novih storitev.

    Objavljeno: 2.12.2004
  • Sun in Microsoft poročata o sodelovanju

    Microsoft in Sun sta na skupni konferenci javnost seznanila z napredkom sodelovanja na podlagi sporazuma, s katerim je Microsoft v okviru poravnave aprila Sunu nakazal 1,95 milijarde dolarjev. Podjetji sta v vmesnem času razvili protokol sodelovanja in skupne projekte, ki bodo koristili kupcem, zlati tam, kjer uporabljajo tehnologijo obeh podjetij. Predstavniki uprave obeh podjetij so se od začetka dogovorili na okoli 15 sestankih, tehnične ekipe pa se srečujejo na rednih mesečnih sestankih. Microsoft in Sun sta družno tudi obiskali nekaj večjih strank, s čimer naj bi lažje postavili temelje za področja, na katerim morata tesneje in hitreje sodelovati.

    Objavljeno: 2.12.2004
  • Novi iPaqi nudijo večjo varnost

    Hewlett-Packard je predstavil nove ročne računalnike iPaq hx2000, ki nudijo večjo stopnjo varnosti, kar je pomembno zlasti pri poslovni rabi. Novi računalniki, ki so na voljo v treh različicah, nudijo med drugim bralnik prstnih odtisov, ki si lahko zapomni dva različna prsta. S tem je odpravljena nevarnost, da se uporabnik ne bi mogel prijaviti v primeru poškodbe posameznega prsta.

    Objavljeno: 2.12.2004
  • 1,6 TB za domačo rabo

    Podjetje IO Data je za računalniške navdušence pripravilo zunanji diskovni sistem, ki v ohišju velikosti škatle za čevlje nudi 1,6 TB pomnilniškega prostora. Novi sistem HDZ-UE1.6TS meri 136 x 266 x 131 mm, vsebuje pa štiri Maxtorjeve diske velikosti 400 GB, ki so za računalnike vidni kot en sam logičen disk. Sistem je združljiv z okolji Windows ME, 2000 in XP, priključitev pa je možna prek vmesnikov USB 2.0 ali firewire. Na začetku bo sistem v prodaji le na Japonskem, kjer bo zanj treba odšteti okoli 2.900 dolarjev.

    Objavljeno: 2.12.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji