Objavljeno: 2.12.2004

Sun in Microsoft poročata o sodelovanju

Microsoft in Sun sta na skupni konferenci javnost seznanila z napredkom sodelovanja na podlagi sporazuma, s katerim je Microsoft v okviru poravnave aprila Sunu nakazal 1,95 milijarde dolarjev. Podjetji sta v vmesnem času razvili protokol sodelovanja in skupne projekte, ki bodo koristili kupcem, zlati tam, kjer uporabljajo tehnologijo obeh podjetij. Predstavniki uprave obeh podjetij so se od začetka dogovorili na okoli 15 sestankih, tehnične ekipe pa se srečujejo na rednih mesečnih sestankih. Microsoft in Sun sta družno tudi obiskali nekaj večjih strank, s čimer naj bi lažje postavili temelje za področja, na katerim morata tesneje in hitreje sodelovati.

Med prvimi skupni projekti so enoten sistem za omrežno avtentikacijo in sodelovanje pri razvoju skupnih, ključno pomembnih spletnih storitev. Microsoft in Sun sta doslej namreč odpirala različne specifikacije za postopek prijave na omrežje (prvi podpira WS-Dederation, drugi pa Liberty Alliance), kar seveda moti skupne stranke. Podjetji sta tudi sklenili skupaj podprti standard za nadzor spletnih storitev WS-Management, s čimer naj bi bilo lažje nadzorovati heterogena okolja, kot je mešanica sistemov Windows in Solaris.

Tudi sicer nameravata Microsoft in Sun tesneje sodelovati pri podpori glavnih internetnih standardov in protokolov ter spletnih storitev. Drugo področje na katerem družbi sodelujeta je podpora za Microsoftove protokole na področju datotečnih in pomnilniških sistemov. S tem naj bi izdelki v omrežjih lažje sodelovali in zagotavljali razpoložljivost in varnost hrambe podatkov. V zameno pa je Microsoft Sunu pomagal pri zagotovitvi skladnosti z okoljem Windows za Sunove strežnike s procesorji AMD Opteron. Microsoftovi inženirji so tudi intenzivno preizkušali, da ključni Sunovi programi, kot sta StarOffice in Java pravilno delujeta z novim kompletom popravkov Windows XP Service Pack 2.

Predstavniki obeh podjetij poudarjata, da je kljub številnim skupnim projektom to šele začetek tesnejšega sodelovanja. Družbi sta našli in še iščeta tudi številne druge elemente sodelovanja, o katerih pa za zdaj javno ne želijo komentirati. Projekti sodelovanja so večinoma naravnani dolgoročno (omenjajo tudi desetletno obdobje), pravi rezultati pa bodo vidni šele čez kako leto ali dve.

http://www.microsoft.com

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji