Objavljeno: 6.12.2004

Odprtokodna alternativa izdelkom VMware

Projekt Xen, ki izhaja iz raziskovalnega dela britanske univerze Cambridge, bo morda nekega dne postal glavni tekmec družbi VMware na področju virtualizacije operacijskih sistemov na skupni strojni infrastrukturi. Odprtokodni projekt, ki je nedavno prešel v drugo generacijo izdelka, je pridobil pomembne partnerje, saj sta tako Red Hat, kot tudi Novell (SuSE) privolila, da bo Xen sestavni del njihovih bodočih distribucij. Red Hat bo sprva izdelek testiral v javno dostopni različici Linuxa z imenom Fedora, Novell pa v eni od rednih različic, ki so načrtovane v bližnji prihodnosti.

Tako kot druga orodja za virtualizacijo Xen omogoča, da pod gostiteljskim operacijskim sistemom poganjamo druge navidezne stroje s samostojnimi operacijskimi sistemi. Za razliko od pristopa družbe VMware pa Xen uporablja nekoliko drugačen pristop imenovan para-virtualizacija, saj za pravilno delovanje opravlja spremembe v jedru gostovanih operacijskih sistemov. Iz tega razloga Xen danes podpira predvsem goste z Linuxom in nekaterimi drugimi izvedbami Unixa, okolja Windows pa ne podpira. Avtorji pa opozarjajo, da bosta tako Intel kot AMD v kratkem objavila procesorje s strojno podporo virtualizaciji, s čemer bo za projekt precej lažje zagotoviti tudi podporo za Microsoftove izdelke.

Projekt so vsaj v začetni fazi podprli tudi številni drugi proizvajalci, med katerima izstopata HP in Intel, vendar sta ta glede podpore za Xen trenutno še nekoliko previdna, saj oba tesno sodelujta tudi z družbo VMware. Zanimivo je, da je sredstva za začetek projekta prispeval celo sam Microsoft prek svojega oddelka Microsoft Research, ki ima prav tako sedež v Cambridgeu. Microsoft je med tem že odstopil od podpore, saj je nedavno objavil svoja orodja za virtualizacijo, ki pa ne podpirajo okolja Linux.

Projekt Xen pa ni edini odprtokodni projekt s področja virtualizacije za okolje Linux, saj v raznih laboratorijih, univerzah in tudi med navdušenci nastaja še nekaj zanimivih projektov. Eden takih je odprtokodni projekt Bochs, ki sega že v davno leto 1994, kasneje pa se je razvil v izdelek, ki mu pravijo Plex86. Po pristopu je ta precej bolj podoben arhitekturi in proti, ki jo je ubral VMware, vendar doslej ni dosegel večje podpore velikih distributerjev Linuxa. Morda ima nekaj več možnosti projekt User-mode Linux ali UML, ki pa ima trenutno še precej tehničnih težav, predvsem razmeroma velik pribitek pri procesiranju gostovanih sistemov, zaradi česar deluje razmeroma počasi. Analitiki menijo, da bo tehnologija za virtualizacijo, najbrž v obliki paketa Xen postala v nekaj letih eden od temeljev operacijskega sistema Linux, zato je za tem izdelkom vse več interesa tudi v širši skupnosti uporabnikov operacijskega sistema.

http://www.cl.cam.ac.uk/Research/SRG/netos/xen

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji