Objavljeno: 5.12.2004

Padec prodaje igralnih konzol, boljši obeti za 2005

Proizvajalci igralnih konzol so se morali v letu 2004 soočiti z velikim padcem prodaje, boljše čase pa si obetajo s prihodom nove generacije mobilnih igralnikov. Raziskava družbe In-Stat/MDR je pokazala, da je bilo v letu 2004 prodanih okoli 19,3 milijonov konzol, kar je bistveno manj od rekorda v višini 35 milijonov konzol v letu 2003.

K boljši prodaji niso prispevali niti drastične pocenitve glavnih tekmecev Sony PS2, Nintendo GameCube in Microsoft Xbox, ne prihod nekaterih dolgo pričakovanih iger. Najbolj je padla prodaja Sonyu, najbolje pa jo je odnesel Microsoft. Zasičenost trga se kaže predvsem v Aziji, tudi drugod pa so se morali soočiti z manjšim povpraševanjem. Analitiki menijo, da se bodo cene zato najbrž še nekoliko znižale, najbrž celo pod mejo 100 dolarjev.

Novi zagon proizvajalci pričakujejo s prihodom novih prenosnih konzol, kot sta Nintendo DS in Sony PSP. Nintendo je tako že v prvem tednu prodaje konzole DS prodal kar pol milijona primerkov, zaradi česar so že zvišali oceno o obsegu prodaje za naslednje fiskalno leto iz 4 na 5 milijonov primerkov. Zanimivo, da je prihod nove generacije mobilnih konzol spodbudil tudi prodajo starih modelov, saj je Nintendo prodal obenem tudi okoli 800.000 primerkov dosedanje konzole GameBoy Advance.

http://www.instat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji