Novice

 • Inkscape -- risanje na Linuxu

  Inkscape je odprtokodni izdelek za okolje Linux, MacOS X in Windows, ki omogoča vektorsko risanje. Različica 0.4 je pomemben korak pri razvoju tega izdelka, s katerim želijo avtorji ponoviti uspeh znanih paketov, kot sta Corel Draw in Adobe Illustrator. Kljub temu program skuša ubrati tudi svojo smer razvoja z nekaterimi izvirnimi zamislimi in predvsem kar se da preprostim uporabniškim vmesnikom. Program med drugim podpira sloje, vektorizacijo rastrskih slik in besedila na krivuljah, s čimer se v nekaterih potezah približuje tudi paketom za namizno založništvo. Risbe shranjuje v zapisu SVG (Scalable Vector Graphics), avtorji pa načrtujejo podporo tudi za druge zapise.

  Objavljeno: 29.12.2004več
 • Gartner kupuje Meta Group

  Analitska družba Gartner Group se je odločila kupiti enega glavnih tekmecev, družbo Meta Group. Za nakup bodo odšteli 162 milijonov dolarjev v gotovini, Gartner pa si o tega obeta širitev storitev, zlasti na področju meritev in analiz, kot so uspešnosti podjetij, razpoznavnost in zadovoljstvo strank. Za nakupom Meta Groupa bo Gartner tako imel letni promet že skoraj milijard dolarjev in bo daleč največji analitik na področju informacijske tehnologije.

  Objavljeno: 28.12.2004več
 • Microsoft in Citrix podaljšujeta dogovor

  Microsoft in Citrix sta podaljšala dogovor, po katerem bo imel slednji dostop tudi do izvorne kode operacijskega sistema Windows Longhorn Server. Dogovor, ki velja za naslednjih pet let bo Citrixu omogočal tesneje povezati svoj paket MetaFrame Access Suite s terminalskimi funkcijami strežnika Longhorn. Čeprav partnerja podrobnosti nista razkrila, oba navajata tudi podatek, da bo Longhorn vseboval nekatere nove funkcije, ki jih bo prispeval Citrix, medtem ko se bo slednji osredotočil predvsem na učinkovitejše metode dostopa do terminalskih strežnikov.

  Objavljeno: 28.12.2004več
 • Tišji diski Western Digitala

  Podjetje Western Digital je predstavilo novo generacijo diskov Caviar, ki so hitrejši, tišji in pri delovanju bolj hladni, kot dosedanji modeli. V ta namen so razvili nove tehnologiji z imenom WhisperDrive in SoftSeek, obe pa prispevata k začrtanemu cilju, kar med drugim omogoča vgradnjo v ohišja manjših dimenzij. Nižja delovna temperatura obenem prispeva k večji zanesljivosti delovanja. Diski so na voljo z vmesniki EIDE in Serial ATA, delujejo s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto, imajo 8 MB predpomnilnika, velikosti pa segajo do 320 GB. Največji model bo stal 250 dolarjev.

  Objavljeno: 28.12.2004več
 • Citrix prevzema podjetje Net6

  Citrix je zaključil prevzem podjetja Net6, ki nudi rešitve za varne internetne prehode in dostop do lokalnih omrežij. Citrix bo z rešitvijo Net6 SSL Access Gateways dopolnil svoje rešitve Citrix MetaFrame z novimi funkcionalnostmi, ki bodo uporabnikom omogočile varen dostop do programov na terminalskem strežniku, ne glede od kod dostopajo. Zanimiva je tudi rešitev Net6 Application Gateway, ki bo Citrixu omogočila vstop na trg rešitev IP telefonije in mobilnih naprav.

  Objavljeno: 27.12.2004več
 • Poljska nacionalna gruča računalnikov Clusterix

  Intel je skupaj z dvanajstimi poljskimi akademskimi centri in Tehnično univerzo Czestochowa kot koordinatorjem projekta predstavil National Linux Cluster - Clusterix. Gre za geografsko razpršeno okolje za porazdeljeno delo, ki temelji na 802 procesorjih Intel Itanium 2 in predstavlja enega najzmogljivejših superračunalnikov v Evropi. Zmogljivost gruče se suče okoli 4,4 teraflopsov, sistem pa bodo uporabljal za znanstveno raziskovanje na področjih modeliranja naravnih pojavov (npr. na področju termodinamike), pri kompleksnih simulacijah (npr. cirkulacija krvi), vizualizacijah, napovedovanju proteinskih struktur, oblikovanju molekularnih čipov in še v mnogih drugih primerih.

  Objavljeno: 27.12.2004več
 • Mozilla Lightning povezuje pošto in koledarje

  Organizacija Mozilla Foundation načrtuje še en udarec Microsoftu z novim projektom Lightning, ki bo še svežega odjemalca elektronske pošte Thunderbird povezala s koledarskimi funkcijami. Thunderbird naj bi na ta način funkcionalno postal še tesnejši tekmec z Microsoftovim Outlookom, ki ima prav tako vgrajene koledarske funkcije. Projekt Lighning naj bi združil koledarske funkcije samostojnega orodja z imenom Sunbird, ki podpira spletno vodenje koledarjev. Mozilla pa z Lighningom ni edini odprtokodni ponudnik koledarskih funkcij, saj organizacija Open Source Applications Foundation (OSAF) načrtuje podobno orodje z imenom Chandler. Outlook mora torej računati na več tekmecev.

  Objavljeno: 27.12.2004več
 • EU podpira Linux projekt EDOS

  Skupina evropskih raziskovalnih organizacij in proizvajalcev odprtokodnih rešitev si je zagotovila sredstva Evropske Unije za projekt, pod katerim naj bi nastala učinkovita orodja za razvoj in upravljanje velikih projektov z Linuxom. Projekt EDOS (Environment for the Development and Distribution of Free Software) je od EU zagotovil 2,9 milijona evrov, iz drugih virov pa še dodatni denar za skupno 4,6 milijona evrov sredstev. Projekt naj bi trajal dve leti z javno objavo dela vsaj vsakih šest mesecev. V projektu sodelujejo znane organizacije, kot je francoski računalniški inštitut INRIA, univerze iz Ženeve, Zuricha, Torina in Tela Aviva, pa tudi nekateri znani proizvajalci, kot je Mandrakesoft SA. Sredstva EU so del širšega projekta, s katerim želi Evropa razviti konkurenčno prednost na področju programske opreme, zlati glede na ZDA.

  Objavljeno: 27.12.2004več
 • Apple iTunes uspešno, iPhone na obzorju

  Spletna trgovina digitalne glasbe Apple iTunes je prodala že več kot 200 milijonov skladb (v 20 mesecih), za kar je v veliki meri zaslužna rast prodaje v zadnjih dveh mesecih. Apple je tako še vedno vodilni med ponudniki digitalne glasbe, kljub temu pa se še vedno, tako kot drugi, bori proti piratstvu. Razlogov za uspeh iTunesa je več, najpomembnejša pa je vsekakor mednarodna usmerjenost servisa in s tem povezana rast števila trgovin v Evropi in Kanadi.

  Objavljeno: 26.12.2004več
 • Telefon in MP3 predvajalnik Pantec PH-S4000

  Podjetje Pantec je predstavil mobilni telefon in MP3 predvajalnik PH-S4000, ki je namenjen nošenju okrog vratu, zato so tipke za predvajanje glasbe na zunanji strani obrnjene ravno obratno kot številska tipkovnica, zaprta v ohišju. Zunanje mere novinca znašajo 8,1 × 3,8 × 2,4 cm, tehta 81 gramov, ima fotoaparat VGA ločljivosti, 1,5-palčni barvni zaslon TFT ter 64 MB pomnilnika. V Koreji bo naprodaj že pred Božičem za 360 dolarjev.

  Objavljeno: 26.12.2004več