• Yahoo preizkuša iskalnik video datotek

    Yahoo je predstavil javno razvojno različico iskalnika video datotek po spletu, ki deluje na podoben način kot iskanje spletnih strani in slik. Storitev bo popolnoma zaživela z novim standardom RSS (Really Simple Syndication), katerega razvijajo zaradi težav pri iskanju datotek s kratkim imenom. RSS omogoča dodajanje besedila in posebnih oznak (meta tagov) video datotekam. Podobno storitev pripravljajo še Google, Microsoft in AOL.

    Objavljeno: 23.12.2004
  • Samsung z velikansko plazmo

    Samsung je predstavil enega izmed največjih plazemskih zaslonov - 102-palčni zaslon z diagonalo 255 cm, imenovan Atlas. Zaslon ima le malce večjo ločljivost kot največji monitorji PC (1920 × 1080 pik), vendar bo s kontrastnim razmerjem 2000:1 ter svetlobno močjo 1000 kandel na kvadratni meter zadovoljil tudi najzahtevnejše uporabnike. Celotna plazma meri približno 2,2 × 1,3 m. Cena je še neznana, proizvodnja pa bo stekla v prvi polovici leta 2005.

    Objavljeno: 23.12.2004
  • Microsoft zakrpal luknje v svoji programski opremi

    Microsoft je izdal večji paket popravkov, ki popravi kar nekaj hroščev v njihovih programih. Pet popravkov, ki so že na voljo preko spletnega mesta Windows Update, popravi napake v WordPadu, DHCP odjemalcu, HyperTerminalu, samem jedru okolja Windows in v WINS odjemalcu. Kljub drugačnim pričakovanjem pa v zadnjem paketu ni popravkov za spletni brskalnik Internet Explorer.

    Objavljeno: 23.12.2004
  • Trg Linuxa bo vreden 35 milijard dolarjev v letu 2008

    Na podlagi nedavne raziskave med končnimi uporabniki in podjetij so pri družbi IDC naredili analizo trga za izdelke z Linuxom, ki bo leta 2008 vreden že zajetnih 35 milijard dolarjev. V to številko so všteti tako osebni računalniki, kot strežniki, izdelki z Linuxom pa bodo eden najhitreje rastočih področjih v računalniški industriji. Kljub temu pri družbi IDC trdijo, da bo Linux tudi čez tri leta še vedno manjšinski operacijski sistem, čeprav bo pridobil tržni delež glede na Microsoftove izdelke. Več uspeha si še naprej obetajo pri strežnikih, čeprav naj bi leta 2008 tudi na področju osebnih računalnikov prodali 17 milijonov enot z Linuxom, kar bo navrglo okoli 10 milijard dolarjev prometa.

    Objavljeno: 22.12.2004
  • Kyocera FS-C8026N

    Podjetje Kyocera je predstavilo nov zmogljiv barvni laserski tiskalnik, ki je namenjen zahtevnejšim pisarniškim okoljem, podpira pa tudi izpise na papir A3. Tiskalnik FS-C8026N zna tiskati v enem prehodu s hitrostjo 26 strani na minuto, tako v barvah, kot črno-belem odtisu. Odlikuje ga tudi zelo hiter izpis prve strani (le 9 sekund) in bogata osnovna oprema, med katero je podajalnik za papir zmogljivosti 650 listov. Tako kot drugi Kyocerini tiskalniki tudi novinec uporablja tehnologijo Ecosys, s katero zagotavlja zelo nizke stroške potrošnega materiala in s tem okolju prijazno delovanje. Cena tiskalnika je 1.321.520 tolarjev brez davka na dodano vrednost.

    Objavljeno: 22.12.2004
  • Microsoft izdal še eno razvojno različico strežnika SQL Server 2005

    Microsoft je izdal še eno razvojno različico dolgo pričakovanega strežnika SQL Server 2005 pod delovnim imenom Yukon. Ta različica vsebuje mnogorazsežnostni strežnik Analysis Services za 64 bitne procesorje. Na voljo je tudi upravniški vmesnik SQL Server 2005 Express Manager, namenjen upravljanju lahke različice zbirke podatkov SQL Server 2005 Express, ki bo brezplačna in se bo uporabljala zlasti pri izdelavi preprostih programskih rešitev. Končni datum izida produkcijske različice strežnika SQL Server 2005, sicer napovedan za poleti 2005, še ni potrjen, saj pri Microsoftu čakajo na odziv uporabnikov testnih različic.

    Objavljeno: 22.12.2004
  • VMware Workstation 5

    VMware Workstation 5 prinaša številne novosti, najbolj opazna pa je precej bolj učinkovita izraba pomnilnika pri uporabi navideznih strojev z enakim operacijskim sistemom. VMware je namreč izdelal algoritem, s katerim lahko navidezni stroji z enakim operacijskim sistemom souporabljajo dele pomnilnika, ki so enaki. Dosedanje različice so namreč za vsak navidezni računalnik porabile toliko pomnilnika, kot navaden računalnik, zdaj pa je mogoče porabo precej zmanjšati.

    Objavljeno: 22.12.2004
  • Prihaja OpenOffice.org 2.0

    Organizacija OpenOffice.org je objavila prvo javno razvojno različico prihodnjega pisarniškega paketa OpenOffice.org 2.0. Čeprav je do dokončne izvedbe danes enega najbolj znanih odprtokodnih programov še kar nekaj mesecev razvoja, so prve značilnosti novega paketa že dobro vidne. Novi OpenOffice.org bo imel nove knjižnice, s katerimi bo omogočena še večja združljivost z Microsoftovimi programi, izboljšano podporo za zapisovanje dokumentov v zapisu XML, zanimiv pa je tudi povsem nov program za delo s podatkovnimi bazami OpenOffiice Base, ki v paketu igra vlogo priljubljenega program Microsoft Access. Prva predogledna različica je na voljo za okolja Windows, Linux in Solaris (tako za procesorje x86 kot Sparc).

    Objavljeno: 21.12.2004
  • Prenosnik za manj kot 500 dolarjev

    Največja ameriška veriga trgovskih blagovnic Wal-Mart je pričela s prodajo prenosnikov, ki imajo nameščen Linux in odprtokodne rešitve, ob tem pa rekordno nizko ceno - le 498 dolarjev. Kupec za ta denar dobi prenosnik s procesorjem Via C3 pri taktu 1 GHz, 128 MB RAM, 30 GB velik disk, enoto CD-ROM in 14,1-palčni zaslon TFT. Operacijski sistem je Linspire 4.5, priloženi pa so tudi številni odprtokodni programi, med drugim OpenOffice.org.

    Objavljeno: 21.12.2004
  • IBM z novo različico DB2 narekuje spremembe na trgu zbirk podatkov

    IBM v novi različici zbirke podatkov DB2 8.2 ponuja trgu nekaj večjih novosti, zlasti na področju tehnologije prilagodljivosti, kar predstavlja korak naprej proti njihovi viziji zbirke podatkov, ki bi se znala samodejno nastaviti, optimizirati in nadgraditi. V novi različici zbirke podatkov je na voljo možnost prilagiditve poizvedb, ki si zna zapomniti optimizacije posameznih poizvedb in jih ponovno uporabiti, kar pohitri delovanje tudi do 30 odstotkov.

    Objavljeno: 21.12.2004
  • Nova odprtokodna predmetna zbirka podatkov db4o

    Mlado podjetje db4objects je izdalo predmetno zbirko podatkov db4o, ki bo na voljo v obliki odprte kode pod licenco GPL in tudi kot komercialna zbirka podatkov. Podjetje db4objects je namreč prepričano, da se predmetne zbirke podatkov še niso utrdile na trgu, ker so bile predrage, zato nameravajo z odprtokodnim pristopom razširiti uporabo predmetnih zbirk podatkov. Zbirka podatkov db4o je namenjena shranjevanju in delu s predmetnimi podatkovnimi strukturami, podpira pa programski razvoj v platformah Java in .Net. Uporablja se lahko tudi kot vgradna rešitev v mobilnih napravah.

    Objavljeno: 21.12.2004
  • VMware ESX Server 2.5

    Podjetje VMware je predstavilo novo različico najzmogljivejšega izdelka za virtualizacijo strežniških sistemov, ki je namenjen predvsem najzmogljivejšim podatkovnim centrom. ESX Server 2.5 prinaša pomembne novosti na področju povezljivosti navideznih strežnikov s pomnilniškimi sistemi in strežniškimi rezinami, novost pa je tudi program Virtual Center 1.2, ki poleg nadzora navideznih strežnikov v okolju ESX Server omogoča prek novega programskega vmesnika za spletne storitve povezljivost s nadzorniškimi sistemi drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 20.12.2004
  • IBM načrtuje 100 TB na trakovih

    Raziskovalci družbe IBM razvijajo novo tehnologijo, ki bo nekega dne omočila hrambo tja do 100 TB podatkov na posamezno tračno kaseto. Glavni preskok za dosego kar 250-kratne povečave zmogljivosti glede na današnje trakove je v načinu zapisovanja podatkov, kjer IBM preizkuša metodo imenovano nano-vzorčenje, že znano iz sveta mikroprocesorjev. Zapis posamezne sledi danes na traku zavzema okoli 10 mikronov, raziskovalci pa menijo, da lahko v naslednjih petih letih potrebo po prostoru za zapis enake količine informacij zmanjšajo le na 0,5 mikrona.

    Objavljeno: 20.12.2004
  • NEC razvija CD/DVD/HD-DVD enoto

    Inženirji japonske družbe NEC so uspeli razviti optično enoto, ki podpira prihajajoči standard optičnih enot visoke zmogljivosti HD-DVD, obenem pa je združljiva z današnjimi nosilci CD in DVD. S pomočjo družbe Sanyo jim je uspelo razviti lasersko glavo za optično branje in zapisovanje, ki deluje v širokem spektru valovnih dolžin (od 780 nm za CD do 405 nm za HD-DVD), kar je bil doslej največji izziv proizvajalcev. Obenem so uspeli krmilnik za novo enoto izdelati v obliki samo enega čipa, kar obeta nižje proizvodne stroške. Enota tako omogoča zapisovanje na nosilce HD-DVD, pa tudi na zapisljive in prepisljive nosilce CD in DVD. NEC bo enoto prvič javno prikazal na sejmu CES v Las Vegasu, v prodaji pa bo že v letu 2005.

    Objavljeno: 20.12.2004
  • 6-odstotna rast porabe IT v letu 2005

    Družba IDC napoveduje, da se bo poraba sredstev za IT v podjetjih v letu 2005 povečala za 6,1%, vendar bodo leto zaznamovali burni dogodki in konsolidacija trga na številnih ključnih področjih. Prodaja IT opreme in storitev bo v letu 2005 prvič presegla nivo bilijon dolarjev, stopnja rasti pa bo rahlo višja kot v letu 2004. V družbi IDC tudi napovedujejo, da se bo zmerna rast nadaljevala vsaj do leta 2008, najhitreje pa bodo rasli trgi centralne in vzhodne Evrope ter azijsko-pacifično področje. Obenem pričakujejo stagnacijo trga na Japonskem in v južni Ameriki.

    Objavljeno: 20.12.2004
  • 1 Gb/s v omrežju 4G

    Japonski operater mobilne telefonije NTT Docomo je pri paketnem prenosu podatkov v omrežju 4G dosegel hitrost 1 Gb/s v smeri proti uporabniku. Hitrost v obratni smeri je zaenkrat še manjša, kljub temu pa so že pred časom dosegli hitrost 100 Mb/s v obeh smereh, pri čemer se je sprejemnik premikal s hitrostjo 30 km/h. Pri japonskem gigantu trenutno preverjajo obnašanje signala v zaprtih prostorih in na območjih, kjer je veliko radijskih motenj, kar naj bi bila predpriprava za obširnejši preizkus nove tehnologije v praksi. Pri podjetju ocenjujejo, da bodo prve 4G povezave in storitve svojim uporabnikom ponudili v letu 2010.

    Objavljeno: 20.12.2004
  • Trg digitalnih fotoaparatov še naprej raste

    Po oceni analitske družbe InfoTrends/CAP Ventures so proizvajalci digitalnih fotoaparatov v letu 2004 prodali za 24 milijard dolarjev izdelkov. Čeprav trg na Japonskem že prehaja v svoje zrelo obdobje, analitiki napovedujejo še naprej hitro rast, ki bo leta 2009 dosegla okoli 31 milijard dolarjev letno. Najbolj perspektivni trg je Evropa, kasneje pa si precej obetajo na širšem področju Azije. V letu 2004 so proizvajalci predstavili številne modele s 7 ali 8 milijoni pik, kar bo v naslednjih petih letih postal standard, na trgu pa bodo izdelki s še višjimi ločljivostmi. Prvih pet proizvajalcev obvladuje večino trga, ti pa so po vrsti Canon, Sony, Olympus, Kodak in Fuji.

    Objavljeno: 19.12.2004
  • Nov brezžični protokol ZigBee že nared

    Združenje proizvajalcev ZigBee Alliance je potrdilo dokončno različico specifikacije za brezžično komunikacijo, ki jo bodo uporabljali predvsem izdelki z raznimi tipali. Specifikacija ZigBee temelji na standardu IEEE 802.15.4, omogoča pa brezžični prenos podatkov z razmeroma majhnimi hitrostmi, toda na večjih razdaljah in z majhno porabo energije. ZigBee bodo večinoma uporabljala tipala, kot so merilniki temperature in zračnega pritiska. Standard med drugim omogoča, da pri zahtevi za prenos podatkov na daljavo zbudi tipalo, ki po prenosu podatkov zopet preklopi v način mirovanja.

    Objavljeno: 19.12.2004
  • Toshiba z večjimi mini diski

    Toshiba je predstavila nov 1,8-plačni disk velikosti 80 GB, ki bo najbrž glavni gradnik bodočih predvajalnikov Apple iPod. Za dosego večje zmogljivosti so pri Toshibi uporabili tehniko navpičnega zapisovanja bitov, ki omogoča doseganje večje gostote zapisa. Toshiba je sočasno predstavila tudi precej tanjši model z zmogljivostjo 40 GB, ki meri v debelino le 0,5 cm proti 0,8 cm pri dosedanjih diskih.

    Objavljeno: 19.12.2004
  • Toshiba z novo TV tehnologijo

    Toshiba bo v letu 2005 pričela s proizvodnjo televizijskih zaslonov SED (Surface-conduction Electron-emitter Display), ki bodo konkurirali bolj znanim plazmam in LCDjem. Tehnologija je rezultat sodelovanja Toshibe in Canona, ki sta pričela tesneje sodelovati šele septembra, sicer pa na tehnologiji SED delata že od leta 1999. Cene in velikosti (od 55 palcev dalje) televizij z zasloni SED bodo podobne konkurenčnim izdelkom, kakovost slike pa bo močno na strani nove tehnologije.

    Objavljeno: 18.12.2004
  • Casio QV-R62

    Casio je najavil nov digitalni fotoaparat QV-R62, ki je le malce spremenjena različica starejšega modela QV-R61. Novinec ima tipalo s šestimi milijoni pik, 3-kratni optični zum ter 2-palčni barvni zaslon TFT. Njegove zunanje mere znašajo 8,8 × 6 × 3,3 cm, brez baterij tehta 168 gramov. Poleg naprave ni priložen napajalnik, kar pa ne velja za predhodni model QV-R61. QV-R62 je namenjen izključno evropskemu trgu, na prodajnih policah pa bo že januarja 2005.

    Objavljeno: 18.12.2004
  • .NET v malih napravah

    Majhno podjetje z imenom .Netcpu Coorporation je predstavilo procesor za mobilne naprave, ki omogoča izvajanje prilagojenih .net programov. Novi procesor ima 32 nožic in je združljiv s podnožji DIP, za majhne mobilne naprave pa ima vgrajenega tudi 4 MB pomnilnika Flash, 24 splošnonamenskih V/I vrat, vmesnik USB, dva zaporedna vmesnika in ostale spremne module, s čimer je v resnici pravi računalnik v enem samem čipu. Procesor vsebuje posebno različico izvršnega okolja .NET z imenom Tiny CLR, s čimer omogoča izvajanje programov za male mobilne naprave Microsoft SPOT (Smart Personal Objects Technology), ki so doslej na voljo v nekaterih zapestnih urah. Podjetje .Netcpu je že v pogovorih s številnimi proizvajalci mobilnih naprav.

    Objavljeno: 18.12.2004
  • Microsoft kupuje proizvajalca protivohunskih programov

    Microsoft je le dva meseca po namigih, da namerava vstopiti na trg protivohunskih (anti spyware) programov, opravil nakup družbe Giant Company in njihove tehnologije. Po mnenju analitikov je to še zadnji dokaz, da se Microsoft pripravlja na velik vstop na trg varnostnih izdelkov z lastno ponudbo. Sodeč po Gartnerju naj bi Microsoft že v začetku leta 2005 najavil nov izdelek za poslovno rabo, ki bo vseboval tako rešitve za boj proti virusom (tehnologijo so pridobili z lanskim nakupom romunskega podjetja GeCad), kot tudi rešitev za preprečevanje namestitve vohunskih programov. Pri Microsoftu za zdaj napovedujejo le, da bodo v januarju objavili razvojno različico dodatka za boj proti vohunskim programom, ki bo delal v kombinaciji z varnostnimi mehanizmi uvedenimi v paketu Windows XP SP2. To orodje naj bi bilo brezplačno za uporabnike okolij Windows 2000 in Windows XP.

    Objavljeno: 17.12.2004
  • HP opušča razvoj, a obljublja podporo za Itaniume

    HP je tudi uradno zaključil z družnim razvojem procesorjev Itanium, ki so nastali v sodelovanju z družbo Intel. V ta namen bodo k Intelu preselili še zadnji 100 inženirjev, ki so razvijali posamezne sestavne dele teh 64-bitnih procesorjev. Sočasno s to potezo pa so pri družbi HP oznanili, da nameravajo v naslednjih treh letih vložiti 3 milijarde dolarjev v razvoj in podporo strežnikov s procesorji Itanium, s čimer želijo pokazati, da platforme ne nameravajo opustiti. HP ocenjuje, da bo trg 64-bitnih strežnikov v naslednjih letih vreden kar 20 milijard dolarjev, na njem pa želijo biti poglavitni igralec.

    Objavljeno: 17.12.2004
  • Sinfonika se širi na jug

    Podjetje Sinfonika je po nakupih v Sloveniji svojo pozornost usmerila tudi v tujino. Podjetje je namreč kupilo 100-odstotne deleže štirih srbskih podjetij: Tehnikom net, Teleconnect, Tehcom in Tele-dan. Gre za podjetja, ki delujejo na različnih področjih telekomunikacij, od ponujanja dostopa do spleta do načtrovanja in izgradnje telekomunikacijskih sistemov. Pri Sinfoniki želijo z nakupi podjetje preobraziti v mednarodnega ponudnika telekomunikacijskih storitev, k temu pa naj bi pripomogla tudi preobrazba podjetja iz družbe z omejeno odgovornostjo v mednarodno delniško družbo.

    Objavljeno: 17.12.2004
  • Digital PhishNet proti kraji osebnih podatkov

    Mednarodni organi pregona so združili moči s številnimi vodilnimi svetovnimi podjetji v upanju, da bodo ustavili hitro naraščajoči problem kraj osebnih podatkov (phishing). Plod sodelovanja je sistem Digital PhishNet, s pomočjo katerega izsledijo izvor sumljivih e-poštnih sporočil ali lažnih spletnih strani, nato pa podatke o izvore posredujejo pristojnim organom. Najbolj ogroženi osebni podatki na spletu so številke kreditnih kartic ter razna gesla.

    Objavljeno: 17.12.2004
  • S2D - nova terminalska storitev za Linux

    Programerska hiša Lumen Software je predstavila S2D - novo terminalsko storitev za Linux. S2D je zasnovan za Novellov operacijski sistem SuSE Linux Enterprise Server 9 (SLES 9) in je tudi prva terminalska storitev za omenjeni operacijski sistem. Orodje S2D ima sicer enake zmogljivosti kot Lumenov lahki odjemalec EzThin, vendar slednji ne zagotavlja take varnosti in možnosti upravljanja kot S2D.

    Objavljeno: 17.12.2004
  • Enostavnejše oddaljene lokacije

    Podjetje Cisco je predstavilo novo omrežno napravo, s katero je mogoče enostavneje omogočiti datotečne in tiskalniške storitve na oddaljenih lokacijah brez uporabe lokalnih strežnikov. Naprava z imenom Cisco File Engine uporablja tehnologijo Wide Area File Services (WAFS), ki uporablja različne algoritme za učinkovit prenos datotečnih in tiskalniških storitev prek omrežja WAN. Sem sodijo kompresija podatkov, določanje prioritet omrežnega prometa, uporaba lokalnega predpomnilnika za datoteke, ki se hitro spreminjajo in drugi prijemi. Po trditvah družbe Cisco je končni učinek ta, da uporabniki na oddaljeni lokaciji dobijo odzivnost primerljivo s tisto, ki bi jo dosegli z uporabo lokalnih strežnikov.

    Objavljeno: 16.12.2004
  • NAP za večjo varnost v omrežjih

    Microsoft je razširil koalicijo podjetij, ki sodelujejo pri razvoj tehnologije Network Access Protection (NAP), s katero bo mogoče učinkoviteje nadzorovati varnost v omrežjih. Tehnologija NAP, ki bo prvič uporabljena v naslednji različici operacijskega sistema Windows "Longhorn", bo omogočala selektivno priključevanje računalnikov in podsistemov v lokalno omrežje, tistim brez ustreznih varnostnih posodobitev pa bo omogočila le omejen dostopa ali pa potrebi povsem zavrnila možnost priključitve.

    Objavljeno: 16.12.2004
  • Nove internetne korenske domene

    Organizacija ICANN je dala zeleno luč za dve novi korenski domeni, s katerima želijo omogočiti širši imenski prostor in boljšo preglednost internetnih naslovov. Podporo sta dobili korenski domeni .jobs in .mobi, s čemer ciljajo predvsem na področja spletnih strežnikov s področja zaposlovanja in na ponudnike mobilnih storitev. Hitra odločitev, ki prihaja le dobra dva meseca za podporo korenskim domenam .post in .travel, marsikoga preseneča, saj je ICANN v preteklosti tovrstne odločitve sprejemal z zelo velikimi zadržki in s tem počasi. Mnogi so to počasnost kritizirali, saj menijo, da to zavira razvoj in razvoj konkurence. Nove domene bodo po vsej verjetnosti upravljali drugi skrbniki kot Verisign, ki bdi nad največjimi domenami .com in .net.

    Objavljeno: 16.12.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji