Objavljeno: 22.12.2004

VMware Workstation 5

VMware Workstation 5 prinaša številne novosti, najbolj opazna pa je precej bolj učinkovita izraba pomnilnika pri uporabi navideznih strojev z enakim operacijskim sistemom. VMware je namreč izdelal algoritem, s katerim lahko navidezni stroji z enakim operacijskim sistemom souporabljajo dele pomnilnika, ki so enaki. Dosedanje različice so namreč za vsak navidezni računalnik porabile toliko pomnilnika, kot navaden računalnik, zdaj pa je mogoče porabo precej zmanjšati.

Če bi recimo uporabili 10 navideznih strojev, vsak s pomnilnikom 512 MB, bi skupaj porabili 5 GB pomnilnika, z VMware Worktstation 5 pa bo v ta namen potrebnih tipično le okoli 2,5 GB. Razvijalci družbe VMware celo trdijo, da v najboljših primerih pri nekaterih operacijskih sistemih za posamezen navidezni stroj lahko dosežejo porabo le okoli 8 do 12 MB fizičnega pomnilnika.

Druga pomembna novost je funkcionalnost z imenom Teams, ki omogoča hitro vzpostavitev navideznega računalniškega ali strežniškega okolja, kar je nadvse dobrodošlo pri testiranju kompleksnih rešitev. Teams omogoča, da lahko z enim klikom zaženemo več navideznih strojev naenkrat ali v določenem vrstnem redu in s tem simuliramo delovanje fizičnih strežnikov in odjemalcev. Orodje omogoča celo simulacijo počasnejših in klicnih povezav, tako da lahko testiramo obnašanje komunikacij.

Koristna izboljšava je zmožnost izdelave pomnilniških slik (snapshot), ki ohranijo stanje operacijskega sistema v določenem trenutku. Nova različica prinaša možnost izdelave poljubnega števila slik, medtem ko smo doslej lahko opravili le eno. VMware Workstation 5 bo vseboval tudi orodje V2V (virtual to virtual), ki omogoča pretvorbo navideznih računalnikov narejenih s programom Microsoft VirtualPC v stroje združljive z izdelki VMware. Za nekatere bo zelo zanimivo novo orodje, s katerim lahko celotno dogajanje na zaslonu navideznega računalnika posnamemo v obliki filmov AVI, kar lahko nato predvajamo pri predstavitvah in tečajih.

Kot običajno nova različica prinaša tudi podporo za nekatere novejše operacijske sisteme, med drugim najnovejše različice Linuxa družb SuSE, Red Hat, MandrakeSoft in Sun (JDS). Napovedujejo tudi, da bodo podprte 64-bitne različice operacijskih sistemov Red Hat Enterprise Linux 4 in Windows XP ter Windows Server 2003 v 64-bitnih objavah. VMware Workstation 5 je za zdaj na voljo v beta različici, končna objava pa je najavljena za prvo polovico 2005. Cene naj bi ostale enake kot pri dosedanjih različicah, na voljo pa bodo tudi nadgradnje za obstoječe uporabnike.

http://www.vmwere.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji