Objavljeno: 20.12.2004

VMware ESX Server 2.5

Podjetje VMware je predstavilo novo različico najzmogljivejšega izdelka za virtualizacijo strežniških sistemov, ki je namenjen predvsem najzmogljivejšim podatkovnim centrom. ESX Server 2.5 prinaša pomembne novosti na področju povezljivosti navideznih strežnikov s pomnilniškimi sistemi in strežniškimi rezinami, novost pa je tudi program Virtual Center 1.2, ki poleg nadzora navideznih strežnikov v okolju ESX Server omogoča prek novega programskega vmesnika za spletne storitve povezljivost s nadzorniškimi sistemi drugih proizvajalcev.

Najpomembnejša novost ESX Serverja 2.5 je bre dvoma tesnejša in kakovostna povezljivost v pomnilniška omrežja SAN. Navidezni strežniki se tako lahko nahajajo na strežnikih brez diskov in opravljajo zagon sistema (boot) neposredno iz omrežja SAN. Slednja omrežja so sedaj podprta povsem transparentno in s polno funkcionalnostjo, kot bi to omogočili navadni "fizični" strežniki. Uporabniki lahko med drugim računajo na napredne funkcije, kot so replikacija podatkov in izdelava varnostnih kopij prek omrežja SAN.

Za lažjo namestitev strežnikov ESX Server omogoča uporabo skriptov za namestitev operacijskih sistemov, lahko pa uporabimo tudi izdelke drugih proizvajalcev, kot so Altiris, HP, IBM in LANDesk. Pomembna novost je izdatno boljša podpora za strežniške rezine proizvajalcev Dell, HP in IBM, poleg Intelovih pa so zdaj podprti tudi AMDjevi procesorji. VMware je novo različico posodobil tudi s podporo za operacijske sisteme FreeBSD 4.0, MS Windows Small Business Server 2003 in SuSE Linux Enterprise Server 9.

Paket VMware VirtualCenter 1.2 zdaj podpira komunikacijo s strežniki prek protokola CIM, zanimive pa so tudi izboljšave za učinkovitejši pregled nad delovanjem navideznih strežnikov. Program med drugim omogoča izvoz statistike o izkoriščenosti strežnikov v zapise HTML in Excel. VirtualCenter 1.2 omogoča tudi preprosto migracijo strežnikov med strežniki GSX Server in ESX Server. Cena ESX Serverja 2.5 se prične pri 3.700 dolarjih za podporo za dva fizična procesorja. VirtualCenter 1.2 stane od 5.000 dolarjev dalje. Za obstoječe uporabnike z veljavnimi vzdrževalnimi pogodbami so nove različice brezplačne.

http://www.vmware.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji