Objavljeno: 21.12.2004

Prihaja OpenOffice.org 2.0

Organizacija OpenOffice.org je objavila prvo javno razvojno različico prihodnjega pisarniškega paketa OpenOffice.org 2.0. Čeprav je do dokončne izvedbe danes enega najbolj znanih odprtokodnih programov še kar nekaj mesecev razvoja, so prve značilnosti novega paketa že dobro vidne. Novi OpenOffice.org bo imel nove knjižnice, s katerimi bo omogočena še večja združljivost z Microsoftovimi programi, izboljšano podporo za zapisovanje dokumentov v zapisu XML, zanimiv pa je tudi povsem nov program za delo s podatkovnimi bazami OpenOffiice Base, ki v paketu igra vlogo priljubljenega program Microsoft Access. Prva predogledna različica je na voljo za okolja Windows, Linux in Solaris (tako za procesorje x86 kot Sparc).

Prvi preizkusi programskega paketa kažejo na precej izboljšano združljivost z najnovejšim MS Officeom 2003, s pomočjo programa Quick Starter pa se programi tudi hitreje nalagajo kot doslej. Novi program za delo s podatkovnimi zbirkami temelji na jedru HSQL Embeeded Database Engine, ki je napisan v javi, sodeč po testih pa prekaša številne bolj znane tekmece. OpenOffice Base je nato grafični uporabniški vmesnik nad podatkovno bazo, omogoča pa pripravo tabel, poizvedb in poročil. S tem bo OpenOffice.org dobil modul, ki so ga mnogi pogrešali, doslej pa je bil na voljo v sorodnem paketu StarOffice (program Adabas D, licenciran od družbe Software AG).

Sodeč po dosedanjih informacijah naj bi paketu OpenOffice.org 2.0 kmalu po izidu sledila tudi nova različica Sunovega komercialnega paketa, ki bo nosila najbrž oznako StarOffice 8.0. V tem paketu lahko pričakujemo dodatne programe, kot so črkovalniki, tezavri, pa tudi pisave in grafične predloge. Pri Sunu za zdaj še ne komentirajo nove različice.

http://download.openoffice.org/680/index.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji