Objavljeno: 13.12.2004

NetBSD 2.0

Operacijski sistem NetBSD, ki sodi po mnenju mnogih med najbolj varne sisteme na svetu, je dosegel pomemben mejnik s predstavitvijo različice 2.0. Gre za že deseto uradno različico, ki deluje na več kot 54 platformah, kot odprtokodni izdelek pa slovi po večji stopnji zanesljivosti in varnosti, zlasti pa prenosljivosti, kot Linux. NetBSD 2.0 prinaša pomembne izboljšave v datotečnem sistemu in podsistemom za upravljanjem s pomnilnikom, zlasti pa so pomembne izboljšave v varnostnih mehanizmih.

Operacijski sistem je obenem moderniziran s podporo za nove platforme in periferne enote, s čimer postaja bolj združljiv s sodobno računalniško infrastrukturo. Sistem zdaj bolj učinkovito procesira večnitno zasnovane programe, dodali pa so učinkovito podporo za delovanje na več procesorjih (SMP). Slednje je podprto na platformah i386, SPARC in PowerPC, izboljšali pa so simetrično procesiranje na platformah Alpha in VAX. Dodana je programska podpora za 64-bitne procesorje podjetja AMD.

Poleg novega operacijskega sistema so avtorji prenovili tudi pomožne programe, prevajalnike in grafični uporabniški sistem. Pomembno je, da so hkrati s spremembami na nivoju jedra opravljene tudi nadgradnje pomembnih sestavnih delov, po katerih slovi NetBSD, kot je vgrajeni požarni zid. NetBSD danes vključuje tako že več kot 5.000 modulov, s čimer po funkcionalnosti ne zaostaja za precej bolj razširjenim Linuxom.

http://www.netbsd.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji