Objavljeno: 13.12.2004

Največja varnostna tveganja v letu 2005

Na nedavnem forumu posvečenem varnosti v velikih podjetjih , so v New Yorku udeleženci razpravljali o največjih tveganjih, ki jih lahko pričakujemo v letu 2005. Udeleženci foruma so bili večinoma direktorji za računalniško varnost (Chief Security Officer; CSO), profil strokovnjakov, ki se vse bolj uveljavlja v večjih podjetjih. Povečano zanimanje za varnost se kaže tudi v dejstvu, da je v več kot 85% podjetij proračun za varnost v zadnjih letih močno narasel. Udeleženci ankete na forumu pa obenem trdijo, da so v več kot 61% primerih proračuni še vedno premajhni za izvedbo zastavljenih ciljev.

70% vprašanih meni, da je med največjimi tveganji v bodoče treba računati predvsem na razne prevare, ki segajo od prevzema lažnih identitet, do kraje podatkov. Le polovica vprašanih pa je zatrdila, da so glede tega sprejeli zadostne ukrepe. 58% vprašanih meni, da so zanje tri najpomembnejša področja glede varnosti virusi, trojanski konji in skladnost z vse bolj zahtevnimi regulativami, kot je zlasti v ZDA pomemben zakon Sarbanes-Oxley.

Direktorji za varnost so komentirali tudi posledice, ki jim imajo varnostne težave za podjetja. 80% jih trdi, da so imeli v preteklosti varnostne težave neposredni vpliv na finančne rezultate v njihovih družbah. Zaradi tega je skoraj v enakem deležu naraslo tudi zavedanje o tveganjih, vse do nivoja generalnih direktorjev podjetij. Je pa število težav v zadnjih letih močno naraslo, tako da kar 69% vprašanih meni, da je njihova služba danes težja, kot pred leti. Kot enega glavnih razlogov navajajo predvsem dejstvo, da v večini ne dobivajo dovolj zgodaj informacij o varnostnih napakah in tveganjih, temveč se vse bolj soočajo s potrebami po sanacijah, kar jim nažira čas na voljo za preventivne ukrepe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji