• Prenosnik z izmenljivo grafiko

    Asus je predstavil nov ultra tanek in lahek prenosnik z oznako UL40Vt, ki prinaša inovacijo - dvojno grafiko, ki omogoča izbiro med varčevanjem z energijo ali vrhunsko grafično zmogljivostjo. Energijsko prijaznejši je Intelov grafični nabor GMA X4500HD, ki povrh vsega uporablja sistemski pomnilnik. Ko potrebujemo večjo grafično zmogljivost, preprosto vključimo grafiko Nvidia GeForce G210M s 512 MB namenskega pomnilnika. Sicer pa je Asusov novinec zelo eleganten prenosnik s 13,3-palčnim zaslonom ločljivosti 1366 x 768 pik, ki nekoliko spominja na MacBook Air, zlasti zaradi manj kot palec debelega ohišja. Osnovni pomnilnik je velik 4 GB, izbiramo pa lahko diske z velikostmi med 250 in 500 GB. Med vmesniki velja omeniti izhod HDMI.

    Objavljeno: 23.11.2009
  • Enostavnejši HDMI

    Če ste kdaj stali v trgovini in se praskali po glavi zaradi vprašanja, kateri HDMI kabel bo pravšnji za domače potrebe, si lahko oddahnete. Združenje podpornikov standarda je predstavilo nove smernice glede označevanja in oglaševanja združljivih izdelkov. Te oznake naj bi pomagale predvsem kupcem hitro in zanesljivo identificirati izdelek, ki ga potrebujejo. Poleg kablov in naprav, ki podpirajo HDMI Standard, bomo v bodoče srečali še štiri različice z različnimi dodatki. HDMI Standard with Ethernet omogoča prek kabla tudi prenos omrežnega prometa, HDMI Standard Automotive pa je namenjen avtomobilski industriji. Združenje uvaja tudi oznake HDMI High Speed in HDMI High Speed with Ethernet, ki za razliko od standardnega ponujata višjo hitrost prenosa podatkov.

    Objavljeno: 22.11.2009
  • Samodejni podnapisi za YouTube

    Google je predstavil novo orodje za priljubljeno storitev YouTube, ki s pomočjo razpoznave govora omogoča samodejno pripravo podnapisov za posnetke, ki jih uporabniki nalagajo na servis. Orodje temelji na enakih algoritmih kot storitev Google Voice, nameravajo pa podpreti kar 51 različnih jezikov. Poleg povsem samodejnega delovanja, ki pa nudi le delno natančnost, je Google poskrbel še za podobno orodje, ki omogoča ročno pripravo podnapisov, a samodejno umestitev v video posnetke. Namesto, da bi se uporabniki ukvarjali z ročnim razporejanjem podnapisov na posamezne dele posnetka, je dovolj da pripravijo tekstovno datoteko s celotnim besedilom v posnetku. YouTube bo nato posamezen napis na podlagi istih algoritmov samodejno razporedil čez celoten posnetek. Na začetku bo nov sistem podpiral le angleški jezik.

    Objavljeno: 22.11.2009
  • Asus Eee PC končno z Nvidio ION

    Asus je v zadnjem času ponudil nekaj resnično elegantnih netbookov pod tržno znamko Eee PC, ki pa so bili skoraj vsi po vrsti podhranjeni na področju grafične zmogljivosti. Zdaj so se končno odločili popraviti vtis z novim netbookom Eee PC 1201N, ki sloni na zmogljivejši platformi Nvidia Ion in procesorjih Intel Atom 330 z dvojnim jedrom. Novi prenosniki so zato sposobni predvajati video posnetke v visoki ločljivosti 1080p, kar dokazuje tudi vgrajeni vmesnik HDMI za neposredno priključitev na sodobne televizorje z visoko ločljivostjo.

    Objavljeno: 21.11.2009
  • Windows 8 leta 2012?

    Medtem, ko se Windows 7 vsaj za zdaj odlično prodaja, pri Microsoftu že razvijajo naslednika. Projekt poteka pod delovnim imenom Windows 8, posredno pa so na konferenci PDC potrdili, da ga lahko pričakujemo nekje leta 2012. O naslednjem operacijskem sistemu za namizja sicer niso eksplicitno govorili, pač pa so predstavniki Microsofta razložili nadaljnjo razvojno pot strežniških operacijskih sistemov. Ker pa ti v zadnjem času slonijo na enakem jedru kot namizni OS, Microsoft pa jih je objavlja skoraj sočasno, je moč sklepati o prihodu naslednje generacije čez slabi ali morda dobri dve leti.

    Objavljeno: 21.11.2009
  • Z našega bloga - T2 s hudimi težavami

    Začelo se je v četrtek okoli 13h, ko smo v podjetju ostali brez povezave v internet in ker uporabljamo tudi njihovo IP telefonijo, tudi brez telefonov. Saj si verjetno lahko predstaljate, kaj se da dandanes v službi početi brez telekomunikacij, kajne? Nič. Popolnoma nič.

    Objavljeno: 20.11.2009
  • Internet Explorer 9 in Office 2010 Beta

    Microsoft je izpolnil obljubo in na konferenci za razvijalce PDC objavil javne preizkusne različice izdelkov iz družine Office 2010. Na voljo so 32-bitne in 64-bitne različice izdelkov, tako pisarniških programov, kot strežniških izdelkov, kot so SharePoint 2010 in Project Server 2010.

    Objavljeno: 20.11.2009
  • Prenovljeni Najdi.si

    Najdi.si je predstavil oblikovno in vsebinsko prenovljeno spletni iskalnik, pri razvoju katerega so v podjetju upoštevali predvsem mnenja in želje uporabnikov. Do 15. novembra je tako več kot 30.000 uporabnikov glasovalo za svojo priljubljeno barvo novega Najdi.si-ja, zmagala pa je modra različica. Sicer pa lahko odslej vsakdo nastavi svojo priljubljeno barvno podlago, spremenjeni pa so tudi logotip in tipografija. Za večino uporabnikov bodo najbrž bolj pomembne vsebinske spremembe, kjer lahko odslej vstopno stran iskalnika prilagodimo in dodamo vsebine, ki zanimajo posameznika. Uporabniki lahko dodajo tudi seznam priljubljenih povezav, ki ji dnevno spremljajo.

    Objavljeno: 20.11.2009
  • Google razkriva Chrome OS

    Google je na posebnem dogodku prvič spregovoril o podrobnostih prihajajočega operacijskega sistema Chrome OS, ki bo zaradi svoje preprostosti zagotovo spremenil dojemanje, kaj je pravzaprav operacijski sistem. Končna različica operacijskega sistema je še vedno vsaj še leto dni daleč, zato pa so pri Googlu objavili kodo, ki ji pravijo Chromium OS Project, v okviru tega pa bodo razvijalci dobili vpogled v trenutno kodo, trenutne eksperimentalne grafične vmesnike in nekaj prvih arhitekturnih značilnosti operacijskega sistema. Morda še najbolj pomembno je dejstvo, da bo projekt Chromium OS odslej potekal po odprtokodnih pravilih, s čimer si Google obeta, da bo še pred objavo prve različice operacijskega sistema pridobil dovolj partnerjev, neodvisnih razvijalcev in najbrž tudi dodatnih združljivih spletnih storitev.

    Objavljeno: 20.11.2009
  • Objavljeno: 19.11.2009
  • ATI Radeon HD 5970 - najhitrejša grafična kartica (ta hip)

    AMD nadaljuje z ofenzivo na najzmogljivejše izdelke družbe Nvidia in za novo kartico Radeon HD 5970 trdi, da nudi največjo grafično procesno zmogljivost ta hip. Kartica je namreč zasnovana na dveh grafičnih jedrih Radeon HD 5870, ki ob taktu 725 MHz nudita procesno zmogljivost kar 4,64 TeraFLOPS. Ob tem zmoreta prepustnost 1,45 milijarde poligonov na sekundo in 464 milijard podatkovnih poizvedb na sekundo. Pomnilnik GDDR5 velikosti 2 x 1 GB deluje pri taktu 1 GHz.

    Objavljeno: 19.11.2009
  • Predloge za Google Sites

    Med tem, ko Microsoft ponuja prvi javni ogled novega strežnika SharePoint 2010 so pri Googlu predstavili razširitve za portalsko in wiki storitev Google Sites, ki je pridobila številne koristne predloge. Nove predloge so namenjene predvsem podjetjem, ki želijo uporabiti Google Sites za skupinsko sodelovanje, projektno delo, objavo novic in dokumentov ter siceršnjo izmenjavo informacij znotraj in izven podjetja. Google Sites je bil doslej pozicioniran predvsem za osebno rabo s predlogami s tega področja.

    Objavljeno: 19.11.2009
  • Financiranje analognega oddajanja

    18. novembra je bilo na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo odpiranje ponudb za razpis ministrstva za sofinanciranje stroškov analogne radiofuzije v letih 2009 in 2010. Gre za "eskpresni razpis" ministrstva (objavljen je bil samo en teden prej), s katerim ministrstvo želi vzpodbuditi ponudnike televizijskih vsebin za prehod na digitalno prizemeljsko oddajanje signala (DVB-T), s tem da jim sofinancira stroške analognega prizemeljskega oddajanja, ki so ga ponudniki dolžni zagotavljati do decembra prihodnjega leta. Kot smo že poročali, so komercialni ponudniki zaradi prevelikih stroškov že v začetku tega leta prenehali z digitalnim oddajanjem signala. Na razpis so se prijavili: Kanal A, POP TV, PRVA TV, Tele 59, TV Novo mesto in TV Primorka, ki si bodo letos in v naslednjem letu skupaj razdelili dobrih pol milijona evrov za (delno) kritje stroškov analognega oddajanja.

    Objavljeno: 18.11.2009
  • Z našega bloga - Tanka bela knjiga

    E-bralniki se končno prijemajo. Barnes&Noble je izdal svojo različico Kindla – Nook, Sony se pripravlja na lansiranje 9-palčnega bralnika, v igro pa se namerava vmešati tudi Acer, kar je (vsaj po mojem mnenju) dober znak, da se bodo cene temeljito znižale.

    Objavljeno: 18.11.2009
  • Pioneer toži Garmin

    Pioneer je v ZDA vložil tožbo zoper podjetje Garmin, ki naj bi, tako tožnik, kršilo nekatere patente podjetja, ki se nanašajo na navigacijske tehnologije. Pioneer zahteva prepoved prodaje izdelkov, ki vsebujejo omenjene tehnologije na področju ZDA.

    Objavljeno: 18.11.2009
  • Apple bo odpiral nove trgovine

    Apple kani v letu 2010 pomembno razširiti svojo prisotnost po svetu, saj namerava odpreti 40 do 50 novih trgovin. Več kot polovica trgovin bo lociranih zunaj ZDA, zato obstaja vsaj malo upanja, da jo uzremo tudi Slovenci.

    Objavljeno: 18.11.2009
  • Dell vstopa na trg mobilne telefonije

    Pri Dellu so potrdili, da vstopajo na tržišče mobilne telefonije, natančneje v segment pametnih mobilnih telefonov. Pri tem se bodo močno opirali na dva velika svetovna operaterja, ki bosta poleg mobilnikov prodajala tudi Dellove notesnike s podporo 3G-omrežjem.

    Objavljeno: 18.11.2009
  • Izredno varčni AMD Bobcat

    Pri AMD-ju so očitno dobili krila. Javnosti so namreč razkrili več podatkov o prihajajočem procesorju, ki bo neposredni konkurent Intelovemu Atomu na področju mini prenosnikov in lahkih prenosnih naprav. AMD Bobcat, ki naj bi bil na voljo leta 2011, bo porabil manj kot vat energije, postregel pa bo z okoli 90% zmogljivosti današnjih procesorjev za prenosnike.

    Objavljeno: 17.11.2009
  • Samsung z Androidom

    Mobilni telefoni na odprtokodni platformi Android so očitno naslednji razvojni korak vseh večjih proizvajalcev. Mednje sodi tudi korejski Samsung, ki je javnosti predstavil model Galaxy Spica (tovarniška oznaka I5700), s katerim namerava osvojiti srca uporabnikov z visokimi zahtevami po spletnih (predvsem Googlovih) storitvah in »pametni mobilnosti«.

    Objavljeno: 17.11.2009
  • Govoreči Intel Reader

    Intel je predstavil prenosno napravo Intel Reader, ki bo povečala neodvisnost ljudi s težavami pri branju tiskanih gradiv. Svojevrstni bralnik bo pomagal ljudem z disleksijo ali drugimi učnimi težavami ter posameznikom s težavami z vidom, kot so slepota ali hujše oblike slabovidnosti, zaradi katerih ne morejo ali zelo težko berejo natisnjene besede.

    Objavljeno: 17.11.2009
  • Oče PlayStationa z novo igričarsko storitvijo

    Ken Kutaragi, bivši direktor in hkrati tudi oče igralne konzole PlayStation, se je povezal s Takashijem Usukijem, še enim bivšim inženirjem korporacije Sony. Skupaj sta ustanovila podjetje Cyber AI Entertainment, ki bo igralcem širom sveta poskušalo ponuditi napredne omrežne igričarske storitve, pri čemer naj bi močno izkoriščali prednosti računalništva v oblaku.

    Objavljeno: 16.11.2009
  • Novi ploščki s tisočletno življenjsko dobo

    Optični mediji se doslej nikoli niso izkazali kot pretirano dobri hranilci podatkov, vsaj ne dolgoročno. Že po treh letih jih namreč precej med njimi postreže z neberljivimi podatki. Podjetje Cranberry LLC je zato razvilo novo vrsto ploščkov, za katere obljubljajo kar tisoč let zanesljive hrambe podatkov.

    Objavljeno: 16.11.2009
  • Igričarski zaslužkarski rekord

    Eden večjih založnikov v svetu računalniških iger, podjetje Activision, si te dni veselo mane svoje roke, saj so očitno uspeli splaviti še eno svetovno uspešnico. Nadaljevanje sicer izredno priljubljene igre Call of Duty, podnaslovljeno Modern Warfare 2, je namreč doseglo zaslužkarski rekord.

    Objavljeno: 16.11.2009
  • Z našega bloga - Na ESET v Bratislavo

    Preteklo sredo sem bil v Bratislavi na ogledu centrale ESETa, ki je znan po svojem NOD32. Dopoldne smo slišali nekaj predavanj iz katerih se je dalo izluščili nekaj zanimivosti o branži, v kateri delujejo. Ob rednem pogledovanju skozi okno (pogled na mesto in Donavo iz 16. nadstropja) in na hodnik, je kmalu prišel tudi občutek o splošnem ozračju v firmi. Umirjeno, sproščeno, delavno.

    Objavljeno: 15.11.2009
  • Mikroprocesorski mir je vreden 1,25 milijarde USD

    Intel in AMD bosta naposled le zakopala bojno sekiro. Največja svetovna proizvajalca procesorjev sta namreč objavila sklenitev dogovora glede medsebojnih odprtih tožb in licenčnih sporov. AMD bo od svojih tožb odstopil za 1,25 milijarde ameriških dolarjev poravnave ...

    Objavljeno: 15.11.2009
  • YouTube bo dodal podporo za polno visoko ločljivost

    Pri portalu YouTube so objavili, da bodo v prihodnje uporabnikom omogočili nalaganje video vsebin v ločljivosti do 1080p, kar je še korak več od sedanjega maksimuma 720p. S tem so se odzvali na ponudbo konkurenčnih portalov, ki polno visoko ločljivost že ponujajo.

    Objavljeno: 15.11.2009
  • Malo denarja, veliko muzike

    Beseda računalnik je pri domačih uporabnikih že nekaj časa sopomenka za prenosnik. V Monitorju prenosnike preizkušamo v okviru rednih mesečnih preizkusov, po statistiki naše spletne strani pa so najbolj priljubljeni prav najcenejši. Tako smo se odločili za veliki preizkus cenejših prenosnikov in rezultati so, roko na srce, presenetili tudi nas.

    Objavljeno: 14.11.2009
  • AMD pokazal svoj prvi hibridni čip

    Advanced Micro Devices že pospešeno dela na projektu osrednjega procesorja, ki bo vseboval tudi grafične ukaze. Procesor, znan pod kodnim imenom Llano, bo premogel štiri procesorska jedra ter pogon za obdelavo grafike. Na voljo bo leta 2011.

    Objavljeno: 14.11.2009
  • Matrox in osem zaslonov

    Matrox, nekdaj pravi velikan sveta grafičnih kartic, je bitko za 3D-grafične zmogljivosti preprosto izpustil. To pa seveda ne pomeni, da podjetje nima inovativnih rešitev, ravno nasprotno. Sredi novembra so tako pri predstavili prvo enorežno grafično kartico, ki lahko sliko pošilja na kar osem zaslonov hkrati.

    Objavljeno: 14.11.2009
  • E-knjige vse bolj priljubljene

    Tajvanski center za tržne raziskave MIC je objavil napoved, da bodo proizvajalci bralnikov e-knjig letos širom sveta prodali več kot tri milijone teh naprav. Gre za izredno perspektivno področje, saj naj bi se prodaja do leta 2013 povzpela do številke 20 milijonov.

    Objavljeno: 13.11.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji