Novice

 • Končno prenosnik za 99 dolarjev

  V zadnjih letih so številni proizvajalci napovedovali mini prenosnike s cenami pod 100 dolarji, vendar se na koncu nobena od teh obljub ni materializirala. Tega ni doseglo niti neprofitno združenje OLPC (One Laptop Per Child), ki je imelo najbolj drzen načrt glede varčevanja pri sestavnih delih, pa so na kocu vendarle pristali pri ceni 200 dolarjev.

  Objavljeno: 16.12.2009več
 • V Koreji nastaja prvi TV program v 3D

  Sodelovanje korejskih družb LG Electronics in ponudnika satelitskih programov SkyLife bo kot kaže obrodilo prvi televizijski program v tridimenzionalni tehniki. Partnerja bosta v okviru sodelovanja pripravila vse tehnologije potrebne za redno pripravo vsebin v 3D, prav tako pa bosta družno sodelovala pri promociji zanimive novosti. LG Electronics je v Južni Koreji predstavil prve LCD televizorje s tehnologijo 3D že avgusta, od oktobra pa je potekalo manjše poizkusno delovanje TV programa s 3D vsebinami. Širše poizkusno obratovanje se bo pričelo januarja 2010, v tem letu pa LG skupaj s partnerji začel poizkusno obratovanje tudi v Evropi in Severni Ameriki. Kote je že znano, bodo izbrane tekme na bodočih olimpijskih igrah snemali in kasneje predvajali v tehniki 3D.

  Objavljeno: 16.12.2009več
 • Telefonija 4G že na voljo v Skandinaviji

  Švedski telekomunikacijski ponudnik TeliaSonera je v Stokholmu in Oslu pričel z nudenjem mobilnih povezav 4G, ki obljublja hitrosti do 100 Mb/s. Četrta generacija omrežja, ki temelji na tehnologiji LTE (Long Term Evolution), je bila sprav načrtovana za začetek 2010 vendar so celoto usposobili celo nekoliko prej. Na začetku sicer podpira le hitrost prenosa proti uporabniku v območju 50 Mb/s, kmalu naj bi to nadgradili na 80 Mb/s, kasneje pa najbrž na polno zmogljivost. Uporaba omrežja je ta trenutek omejena le na uporabnike osebnih računalnikov, saj je na trgu na voljo le Samsungov USB vmesnik za prenosnike in namizne računalnike, telefone s podporo za 4G pa lahko pričakujemo šele v drugi polovici leta 2010.

  Objavljeno: 16.12.2009več
 • Telekom umaknil tožbo proti Tušmobilu

  Na današnji obravnavi na Okrožnem sodišču v Ljubljani je Telekom Slovenije umaknil odškodninski zahtevek v višini 5 milijonov evrov proti operaterju Tušmobil (oziroma njegovemu predhodniku Voljatel telekomunikacije), ki ga je tožil zaradi domnevne zlorabe blagovnih znamk in oglaševanja. To je bila pričakovana poteza, saj je Telekom Slovenije v začetku tega leta na prvi stopnji že izgubil podoben odškodninski zahtevek v višini 4 milijonov evrov proti operaterju T-2.

  Objavljeno: 15.12.2009več
 • Boxee Beta in Boxee Box

  Mlado in hitro rastoče podjetje Boxee je predstavilo novo generacijo istoimenske programske opreme za hišni kino in prvič tudi specializirano strojno opremo Boxee Box, ki bo lahko poganjala nov program. Večpredstavni prevajalnik, ki je bil doslej v resnici na voljo v zgodnji alfa različici, je s tem tudi vstopil v novo razvojno, tokrat beta fazo, uradno pa ga bodo predstavili na januarskem sejmu CES v Las Vegasu. Beta pa ni zgolj kozmetično spremenjen program temveč radikalno drugačen predvajalnik, ki so mu spremenili vse od videza, do funkcionalnosti. Z grafične plati je postal Boxee morda eden najbolj izpopolnjenih HTPC programov, avtorji pa so se še posebej osredotočili na enostavnejše krmiljenje in hiter dostop do ključnih funkcij programa.

  Objavljeno: 15.12.2009več
 • Goo.gl za skrajšavo domenskih naslovov

  Google se je pridružil skupini ponudnikov storitev, ki iz dolgih in nepreglednih spletnih naslovov naredijo krajše povezave, bolj primerne za tipkanje in zapomnjenje. Nova storitev ima tudi novo spletno domeno goo.gl, čeprav za zdaj ni na voljo kot neposredna spletna storitev. Kot možnost jo Google sprva ponuja v kombinaciji z orodjem Google Toolbar za spletne brskalnike in bralnikom novic FeedBurner RSS, kasneje pa bo na voljo tudi v drugih oblikah. Skrajševanje naslovov je še posebej priljubljeno pri uporabnikih Twitterja, orodij za trenutno sporočanje in kratka sporočila, kjer je mogoče spletne povezave hitreje prenašati sogovornikom, prav tako pa krajši naslovi zavzemajo manj dragocenega prostora na sporočilo.

  Objavljeno: 15.12.2009več
 • Domena .eu na voljo v 23 jezikih

  Evropska komisija oziroma njeni overjeni registrarji domen so začeli sredi decembra sprejemati vloge za registracijo domenskih imen IDN (Internationalised Domain Names), ki vsebujejo znake iz vseh jezikov in pisav članic EU, vključno s cirilico in grščino. S tem so začeli izvajati direktivo, ki jo je komisija sprejela že junija 2009, za zgled drugim krovnim domenam pa so sprejem novih imen najprej sprostili v krovni domeni ".eu". Na ta način je denimo mogoče registrirati domene, kot so "čebelica.eu", "češnja.eu" in podobna imena. Odziv javnosti je bil zelo velik, saj je pooblaščeni registrar Eurid samo v prvi uri sprejel vlogo za 38.172 novih domen.

  Objavljeno: 15.12.2009več
 • Telefon, ki ga stiskamo

  Družba Synaptics je v sodelovanju s Texas Instrumentsom in nekaterim drugimi družbami predstavila prototip telefona, ki ga krmilimo preprosto s stiskanjem in nagibanjem. Konceptni telefon Fuse je narejen tako, da ga preprosto krmilimo in izbiramo aplikacije zgolj z eno roko, medtem, ko večina današnjih mobilnih telefonov za delovanje potrebuje uporabo obeh rok. Z nagibanjem naprej nazaj denimo sprožimo premikanje seznama aplikacij ali vsebin navzgor in navzdol, s stiskanjem stranic pa lahko premikanje ustavimo. Če s prstom pritisnemo na zadnjo stran telefona lahko opravimo izbiro ali pa zaženemo aplikacijo.

  Objavljeno: 15.12.2009več
 • Preskoki - najbolj razširjeni med Amis gledalci

  Objavljeno: 15.12.2009več
 • Iz našega arhiva: Moji novi (debeli) knjigi

  WDjeve "knjige" se z leti vse bolj večajo. Pridobivajo na teži, zunanjih merah, zmogljivosti hranjenja podatkov in priključiti jih je moč na različne načine. Tokrat smo vzeli pod drobnogled dva primerka, ki bi na pravi knjižni polici lahko stala med zajetnimi enciklopedijami.

  Objavljeno: 14.12.2009več