Objavljeno: 19.11.2009

ATI Radeon HD 5970 - najhitrejša grafična kartica (ta hip)

AMD nadaljuje z ofenzivo na najzmogljivejše izdelke družbe Nvidia in za novo kartico Radeon HD 5970 trdi, da nudi največjo grafično procesno zmogljivost ta hip. Kartica je namreč zasnovana na dveh grafičnih jedrih Radeon HD 5870, ki ob taktu 725 MHz nudita procesno zmogljivost kar 4,64 TeraFLOPS. Ob tem zmoreta prepustnost 1,45 milijarde poligonov na sekundo in 464 milijard podatkovnih poizvedb na sekundo. Pomnilnik GDDR5 velikosti 2 x 1 GB deluje pri taktu 1 GHz.

Kartica pri polni obremenitvi porabi kar 294 wattov energije, zato so pri AMDju morali seveda poskrbeti za zelo učinkovit sistem hlajenja z velikim ventilatorjem za prisilno hlajenje pa tudi vodnim hlajenjem. Po drugi strani pa zna kartica samodejno varčevati z energijo in v mirovanju porabi le 42 wattov. Vgrajena sta dva izhoda DVI in še dodatni izhod DisplayPort, kar pomeni da lahko naenkrat priključimo do tri zaslone, ki podpirajo nedavno predstavljeno večzaslonsko tehnologijo EyeFinity. AMD ima menda v pripravi še zmogljivejšo različico z več izhodi. To, hkrati pa tudi še večjo zmogljivost, seveda lahko dosežem z uporabo več kartic v računalniku, ki jih povežemo prek vodila CrossFireX.

ATI Radeon HD 5970 podpira vmesnik DirectX 11, tehnologije Direct Compute 11 in OpenCL. Cena se bo gibala okoli 600 dolarjev, kar je pravzaprav relativno ugodno za ta razred kartic, zlasti pa ceneje, kot če bi kupili dve ločeni kartici za doseganje primerljivih hitrostnih rezultatov.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji