Novice

 • Norton Online Backup 2.0

  Symantec je posodobil svoj spletni servis za izdelovanje varnostnih kopij podatkov iz osebnih računalnikov v internetni oblak. Norton Online Backup 2.0 zdaj podpira poleg vseh različic Oken (tudi Windows 7) še operacijski sistem Mac OS X, pri čemer lahko uporabniki črpajo podatke hranjenje iz različnih operacijskih sistemov. Tako kot v prvi različici Norton Online Backup namreč nudi, da hranimo podatke skupine do petih, denimo domačih računalnikov. Osnovna storitev omogoča varno hrambo do 25 GB podatkov za ceno 50 dolarjev na leto, pri čemer lahko sistem uporabljamo tudi za skupinsko sodelovanje in izmenjavo datotek med uporabniki.

  Objavljeno: 14.12.2009več
 • Wi-Fi vstopa v gigabitno dobo

  Med tem, ko se organizacija IEEE šele nedavno uradno potrdila standard 802.11n za brezžični prenos podatkov, ki v najboljšem primeru dosega hitrost 600 Mb/s, so na vidiku že novi predlogi, ki bodo hitrosti dvignile precej čez mejo 1 Gb/s. Poseben komite v okviru IEEE tako že dela na standardu z imenom 802.11ac, ki bo hitrosti dvignil prav nekje na nivo 1 Gb/s. Avtorji želijo ostati v istem frekvenčnem prostoru, kjer je deloval doslej malo rabljeni protokol 802.11a, torej pri 5 GHz. Toda medtem, ko sedanji protokoli, vključno z 802.11g in 802.11n uporabljajo pas v širini 20 MHz, naj bi 802.11ac uporabljal 40 do 80 MHz (kasneje morda celo 160 MHz). Večja pasovna širina pomeni, da lahko sočasno prenašamo več bitov na ločenih frekvenčnih kanalih, od tu tudi višje skupne hitrosti prenosa podatkov. Po sedanjih načrtih naj bi bil standard javno na voljo v začetku 2011, uradno potrjen pa okoli leta 2012.

  Objavljeno: 14.12.2009več
 • Vendarle Google Phone?

  Po tem, ko so se že večkrat pojavile in potihnile govorice, da bo Google prodajal tudi mobilne telefone (ne samo operacijski sistem Android) po dvojim imenom, smo kot kaže tokrat bližje temu cilju. Google je namreč svojim zaposlenim začel deliti novo generacijo mobilnega telefona, ki so ga po specifikacijah naredili pri partnerskem podjetju, spominja pa na HTCjev model Touch. Dobro obveščeni trdijo, da bo Google začel s prodajo tudi javnosti, neposredno prek svoje spletne trgovine, ime pa naj bi bilo Google Nexus One. Gre za telefon z velikim zaslonom OLED občutljivim na dotik, kot kaže brez fizične tipkovnice, vendar z menda zelo hitrim procesorjem, ki bo med drugim dovolj zmogljiv tudi za razpoznavo govora. Vgrajen naj bi bil novi sistem Andorid 2.1, kot kaže pa obstaja možnost, da bo telefon na voljo "odklenjen", torej ne vezan na posameznega telekomunikacijskega operaterja, kar je bilo zdaj skoraj pravilo.

  Objavljeno: 14.12.2009več
 • Kartice, odporne na vodo, udarce in magnete

  Pri Samsungu so razvili nove pomnilniške kartice, katerih odlika je izjemna trpežnost. Kartice so namreč odporne na vodo, udarce ter magnetno polje, kar jim seveda omogoča več kot le varno hranjenje podatkov.

  Objavljeno: 13.12.2009več
 • ASUS ne bo več izdeloval osnovnih plošč

  Največji svetovni proizvajalec osnovnih plošč, temeljnih gradnikov slehernega računalnika, ASUS se je odločil, da celoten oddelek osnovnih plošč in grafičnih kartic odproda svojemu »podizvajalcu« Pegatron Technologies.

  Objavljeno: 13.12.2009več
 • Panasonic prevzel Sanyo

  Tisto, kar se je v industriji šušljalo že celo leto, se je naposled uresničilo. Gre za enega večjih prevzemov na Japonskem, in sicer je podjetje Sanyo pristalo v rokah korporacije Panasonic. Cena za malenkost več kot dobro polovico podjetja: 4,6 milijarde dolarjev.

  Objavljeno: 13.12.2009več
 • WHDI se predstavi

  Ste končno spoznali, kaj pomenijo kratice WLAN, HDMI, SCSI in podobne? No, sedaj je pred vami še ena, WHDI. Gre za standard, ki v svoji prvi specifikaciji (1.0) omogoča brezžični prenos visokoločljivega videa na razdalji 30 metrov.

  Objavljeno: 12.12.2009več
 • Google Chrome tudi za Mac in Linux

  Pri Googlu so izdali novo različico svojega spletnega brskalnika Chrome ter poskrbeli za njeno delovanje na računalnikih z nameščenimi operacijskimi sistemi Mac OS ter Linux.

  Objavljeno: 12.12.2009več
 • Iz našega arhiva: Cenovno dostopnejši Blackberry

  Kanadski izdelovalec pametnih telefonov RIM se je odločil priljubljeno serijo Curve dopolniti z novim modelom z oznako 8520. Tako številsko kot po zmožnostih se aparat uvršča med nekoč najbolj prodajani model 8310 ter letos predstavljeni 8900. Naprava torej, ki skuša privabiti tiste kupce, ki si želijo pameten telefon, a ne potrebujejo vseh najnovejših zmožnosti.

  Objavljeno: 11.12.2009več
 • Z našega bloga - Ah, ti programerji

  Saj ga čisto razumem – razmišljal je in se spraševal: »Kaj naj izpišem, ko še ni nič za izpisat? Ah, bomo nastavili količino podatkov na 0, števec prekopiranega na –1, pa bo!«

  Objavljeno: 11.12.2009več