• Visokoločljive vsebine na mobilnih napravah

    Nvidia Tegra, eden najzmogljivejših multimedijskih naborov ta hip, utegne v kratkem dobiti hudega konkurenta. V podjetju ZiiLABS so namreč napovedali, da bo njihov novi čip, imenovan ZMS-08 zmogel strojno dekodiranje zahtevnih video vsebin (1080p, H.264) na nizkoporabnih napravah.

    Objavljeno: 13.11.2009
  • HP gre po nakupih

    Nakupovalna mrzlica pri velikih podjetjih v industriji le še ni povsem zamrla. Za zanimivo dogajanje je tokrat poskrbel Hewlett-Packard, ki se je odločil za prevzem nekdaj precej slavnega podjetja 3Com. Tokratna naložba je težka 2,7 milijarde ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 13.11.2009
  • Mini DisplayPort se predstavi

    Združenje VESA (Video Electronics Standards Association) je sprejelo nov standard za grafični vmesnik prenosnih naprav. Gre za vtičnik, imenovan Mini DisplayPort (krajše mDP), ki ga bomo lahko videvali na prenosnih računalnikih prihodnjih generacij in drugih mobilnih napravah.

    Objavljeno: 12.11.2009
  • Nokia bo zamenjala 14 milijonov polnilcev

    Kljub temu, da finski gigant s področja mobilne telefonije tarna nad poslovnimi rezultati in prodajo, je letos vseeno že uspel prodati več kot 305 milijonov mobilnikov. Brez težav sicer ni šlo – 14 milijonov med njimi jih je opremljenih z nevarnimi polnilci, ki jih bodo skušali čim prej zamenjati.

    Objavljeno: 12.11.2009
  • Adobe spet odpušča

    Razmere v industriji programske opreme niso rožnate. Adobe Systems je manjše povpraševanje sicer že decembra 2008 poskušal korigirati z znižanjem delovne sile (takrat za 8 odstotkov), ker pa se razmere na trgu v slabem letu dni niso kaj prida popravile, bo brez dela ostalo dodatnih 680 ljudi.

    Objavljeno: 12.11.2009
  • Tiskani mediji utegnejo vrniti udarec spletu

    Medijski mogotec Rupert Murdoch, ki si lasti vrsto pomembnih svetovnih časopisov in revij, je namignil, da odkrito razmišlja o umiku vsebin svojih medijev s spletnega brskalnika Google. Na ta način naj bi vzpodbudil uporabnike spleta, da začnejo plačevati za vsebine, do katerih dostopajo preko spleta. "Vse brezplačno" namreč ni učinkovit poslovni model, kar so sicer spoznali že številni podjetniki.

    Objavljeno: 11.11.2009
  • Jesen bo prijaznejša do proizvajalcev procesorjev

    Pri analitskem podjetju IDC so objavili svoje napovedi prodaje namiznih in prenosnih računalnikov. Ta naj bi se tako še letos občutno popravila navzgor, česar bosta bržkone najbolj vesela predvsem oba velika proizvajalca procesorjev, ki jima preteklo leto ni prizanašalo, v letošnjem tretjem četrtletju pa naj bi prodala skoraj četrtino več procesorjev kot poleti.

    Objavljeno: 11.11.2009
  • Samsung za ultra-tanke čipe

    Pri Samsungu so dosegli nov rekord v industriji čipov. V vsega 0,6 mm debel pomnilniški čip so uspeli vgraditi kar 8 sredic. Nova tehnologija je uporabljena pri izdelku nand flash pomnilnika s kapaciteto 32 GB, ki je izdelan v 30-nm tehnološkem postopku.

    Objavljeno: 11.11.2009
  • Glasba iz konzole

    Linux uporabljam že kar nekaj let, a me kljub temu včasih kakšna malenkost prav res preseneti. Vse skupaj se je začelo, ko sem pred tednom dni končno prešel iz grafičnega vmesnika KDE različice 3,5 na bistveno novejšo 4,3. Prehod je bil dokaj hiter in neboleč, sem pa moral na novo poiskati nekaj meni priljubljenih programov, ki so načeloma del okolja KDE. Nekateri so ostali isti kot prej (oziroma se je spremenila le njihova različica), pri nekaterih pa so razvijalci začeli povsem znova.

    Objavljeno: 10.11.2009
  • Microsoft »pozabil« podpreti Exchange 2007

    Čeprav je večine pozornosti ta hip usmerjene v Microsoftov novi Exchange 2010, pa so uporabniki starejše različice Exchange Server 2007 zagnali velik vik in krik, ko so ugotovili, da le-ta ni podprta v operacijskem sistemu Windows Server 2008 R2. Pritisk je bil velik in Microsoft je moral pritrditi uporabnikom – Exchange 2007 bo v prihodnje deloval na omenjenem OS.

    Objavljeno: 10.11.2009
  • Črv za iPhone

    Pravzaprav je bilo le vprašanje časa, kdaj bo priljubljeni mobilnik Apple iPhone postal tarča virusov in črvov. Prvega tovrstnega škodljivca so odkrili pri podjetju F-Secure, širiti pa se je začel v Avstraliji. Gre za prvega črva, ki deluje na telefonih iPhone in se je sposoben samostojno širiti.

    Objavljeno: 10.11.2009
  • Blu-ray se vse bolj uveljavlja

    V ZDA so organizirali konferenco Blu-Con 2.0, katere so se udeležili vsi pomembni igralci s področja IT-industrije, filmskih studijev pa tudi prodajalci rešitev. Govora je seveda bilo o nadaljnjem razvoju standarda blu-ray, tako naprav kot medijev. Obenem so postregli tudi s podrobnim pregledom dosedanjega dela.

    Objavljeno: 10.11.2009
  • Google namesto Exchangea

    Predstavljajte si za našo malo Slovenijo običajni scenarij - imamo majhno novo podjetje z največ petimi zaposlenimi, ki bi si rado postavilo informacijsko okolje. Ali naj skoči v Microsoftov objem ali naj se prepusti komu drugemu, npr. Googlu?

    Objavljeno: 9.11.2009
  • Naslednja generacija Intel Atom platforme na voljo v kratkem?

    Pri bolje obveščenih virih v IT-industriji že krožijo glasne govorice, da bodo pri Intelu konec decembra predstavili novo generacijo platforme Intel Atom, ki je doživela velik uspeh na področju mini prenosnih in namiznih računalnikov. Platforma s kodnim imenom Pine Trail naj bi bila tako predstavljena 21. decembra.

    Objavljeno: 9.11.2009
  • Elpida in ProMOS bosta sodelovala

    Dva izmed večjih proizvajalcev pomnilniških čipov, podjetji Elpida Memory ter ProMOS Technologies, sta podpisali pogodbo o medsebojnem sodelovanju pri razvoju in proizvodnji pomnilniških čipov vrste DRAM.

    Objavljeno: 9.11.2009
  • Windows 7 gredo za med

    Agencija NPD Group, ki redno spremlja tržna dogajanja v svetu programske opreme, je sporočila, da se novi operacijski sistem Windows 7 prodaja za med. Samo v prvem tednu je po številu prodanih licenc svojega predhodnika, Windows Vista, presegel za pomenljivih 234 odstotkov.

    Objavljeno: 9.11.2009
  • Miška za OpenOffice

    Skupina razvijalcev, ki bdi nad razvojem odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice.org je predstavila posebno miško z nenavadno velikim številom tipk, ki je posebej prilagojena za rabo s programom. OpenOffice Mouse ima kar 18 programsko nastavljivih tipk, na katere lahko nastavimo posamezne funkcije programov, ki jih prikličimo z enim ali dvojnim klikom. Med podprtimi funkcijami so Razveljavi/Ponovi, Kopiraj/Prilepi, Tab/ESC, Najdi/Najdi ponovno, Briši in druge.

    Objavljeno: 8.11.2009
  • Raindrop je prihodnost Thunderbirda

    Medtem, ko se organizacija Mozilla pripravlja na objavo tretje generacije poštnega odjemalca Thunderbird, ki bo hitrejši, enostavnejši za rabo in prilagodljiv z raznimi dodatki, je pozornost javnosti spodbudil predvsem projekt Raindrop, ki predstavlja prototip poštnega odjemalca prihodnosti. Za začetek je Raindrop za razliko od Thunderbirda povsem spletna aplikacija, ki bo torej gostovana v internetnem oblaku, v tako obliki pa tudi primerna za rabo v različnih tipih strojnih naprav.

    Objavljeno: 8.11.2009
  • Štiri v enem

    Davno od tega so diski v osebnih računalnikih zavzemali standardno 5,25-palčno odprtino, kolikor danes potrebujejo denimo zapisovalniki DVD. Malo japonsko podjetje Dirac pa zna zdaj na istem prostoru vzpostaviti pravcato diskovno polje, sestavljeno iz kar štirih 2,5-palčnih diskov. Na ta način lahko tudi v zelo majhnih računalnikih preprosto vzpostavimo pomnilniški sistem RAID (tip 0 za hitrost, tip 5 za varnost), pri čemer Diracovo ohišje DIR-1044SS standardne velikosti 5,25 palcev podpira celo vročo zamenjavo, kar tipično srečamo le pri strežnikih.

    Objavljeno: 7.11.2009
  • Dell Adamo XPS

    Dell nadaljuje s predstavitvijo ekskluzivnih ultra tankih prenosnikov z imenom Adamo. Tokratni Adamo XPS meri je debel le 9,99 milimetra, tehta pa 1,49 kilograma, ob čemer ima vgrajen velik, 13,4-palčni zaslon z osvetlitvijo LED. Poleg tankega ohišja je najbrž najbolj nenavadno vpetje tipkovnice, ki v odprtem položaju stoji pod kotom glede na preostanek računalnika. Sicer pa se Adamo XPS pohvali tudi z zelo trdno zgradbo, aluminijastimi tipkami in sledilno ploščico občutljivo na večkratni dotik, ki podpira kmiljenje funkcij s kretnjami.

    Objavljeno: 7.11.2009
  • Klasična sodobnost - Olympus PEN E-P2

    Olympus je uradno predstavil novo različico digitalnega fotoaparata PEN E-P2, ki združuje klasično obliko in zmogljivost sodobnih aparatov SLR s tehnologijo Micro FourThirds. Novinec prihaja na trg le pet mesecev za modelom E-P1, prinaša pa manjše spremembe in izboljšave, kot so vhod za dodatno opremo, na katerega lahko priključimo elektronsko iskalo in drugo dodatno opremo, denimo zunanji mikrofon. Fotoaparat, ki ima za navdih Maitanijevo obliko izvirne serije PEN, se lahko namreč spremeni v kakovostni video kamero z zmožnostjo snemanja video posnetkov v visoki ločljivost (720p), pri čemer lahko računamo tudi na povsem ročno upravljanje nastavitev. Med novostmi sta še dva nova umetniška filtra (Diorama in Križni postopek), zmožnost samodejnega ostrenja pri sledenju objekta in funkcija i-Enhance, ki izboljšuje predstavitev barv. Ločljivost je tokrat ostala enaka kot pri prvotnemu modelu, torej 12,3 milijonov pik. V prodaji b v začetku januarja, v kompletu z lečami pa bo v ZDA stal nekaj manj kot 1.100 dolarjev.

    Objavljeno: 6.11.2009
  • Toshibin največji malček

    Toshiba je predstavila doslej največji disk s premerom plošč 1,8 palcev, ki lahko hrani kar 320 GB podatkov. Tovrstni diski so uporabljeni v najmanjših prenosnih napravah, najbolj znani odjemalec pa je bil verjetno znameniti Apple iPod. Zanimivo po spremljati, ali bo tej objavi sledila tudi objava zmogljivejših različic večpredstavnih predvajalnikov. Sicer pa novi disk ni od muh, saj ob obilici prostora nudi kar 16 MB predpomnilnika in hitrost vrtenja 5.400 vrtljajev na minuto.

    Objavljeno: 6.11.2009
  • Nvidia s procesorji x86?

    Sodeč po poročili več analitskih družb se podjetje Nvidia pospešeno pripravlja za vstop na trg procesorjev z arhitekturo x86, na katerem kraljujeta Intel in v manjši meri tudi AMD. Tovrstna namigovanja se sicer niso pojavila prvič, toda tokrat so podkrepljena z nekaterimi dokazi. Nvidia je tako v zadnjih mesecih zaposlila precej strokovnjakov nekdanje družbe Transmeta, ki je ponujala lastne procesorje na osnovi x86, z njimi pa so obšli, a ob tem niso kršili Intelove patente na tem področju.

    Objavljeno: 6.11.2009
  • Prenovljeni Windows Live Hotmail in MSN

    Microsoft je v zadnjem času temeljito prenavlja svoje spletne storitve, tokrat pa sta prišla na vrsto Windows Live Hotmail in spletni portal MSN. Za slovenske uporabnike je najbrž najpomembnejša novost prenovljeni Hotmail (tudi v slovenski različici), ki prinaša niz uodnih novosti. Sem sodijo hitrejše delovanje, več prostora za sporočila in 80 odstotkov bolj učinkovito filtriranje nezaželene e-pošte v primerjavi s predhodno različico. Med novimi funkcijami sta tudi možnost klepeta z uporabniki storitve Live Messenger neposredno iz e-poštnega predala in uporaba enotnega e-poštnega predala za različne e-poštne račune (tudi Google Gmail in Yahoo Mail).

    Objavljeno: 5.11.2009
  • Z bloga - Mini prenosniki imajo mini RAMa

    Današnji mini prenosniki do dovolj dobri za skoraj vsa opravila, nekoliko manj pa to velja za starejše modele z nameščenim linuxom in premalo pomnilnika za Okna. Pomnilniška nadgradnja se sliši kot odlična ideja, vendar se lahko zaplete...

    Objavljeno: 5.11.2009
  • Slovenski iskalnik podjetij

    Najdi.si je predstavil nov specializiran iskalnik po slovenskih podjetjih z imenom Firma.si. Pri novi spletni storitvi gre pravzaprav za nastajajočo skupnost v kateri bodo lahko podjetja predstavila svojo dejavnost, uporabniki pa našli najboljše ali najbližje ponudnike storitev in izdelkov glede na svojo lokacijo ali druge preference.

    Objavljeno: 5.11.2009
  • HTC HD2

    Nabor tekmecev, ki želijo del tržnega deleža telefona Apple iPhone, je odslej še večji z novim modelom HD2, ki so ga skovali pri tajvanski družbi HTC. Novinec se lahko pohvali z največjim zaslon pri pametnih telefonih doslej - po diagonali meri kar 4,3 palce. Za razliko od prav tako novih tekmecev, kot sta Motorola Milestone (Droid) in Sony Ericssonu Xperia X10, ki temeljita na operacijskem sistemi Google Android, je HTC pri novincu ostal zvest sistemu Windows Mobile, res pa da okrepljen z lastno razvitim uporabniškim vmesnikom Sense.

    Objavljeno: 5.11.2009
  • Alternativa Intelu za netobooke

    Majhni, lahki in poceni netbooki so v zadnjem letu ena največjih prodajnih uspešnic, vendar mnoge moti, da so si tehnično preveč podobni. Dejstvo je, da je velika večina današnjih modelov zgrajenih na procesorjih Intel Atom, pravih alternativ pa od drugih proizvajalcev ni bilo. To bo zdaj skušalo spremeniti tajvansko podjetje Via Technologies, ki je predstavila novo družino procesorjev Via Nano 3000.

    Objavljeno: 4.11.2009
  • Ultra HD prihaja leta 2017

    Medtem, ko je visoka ločljivost HD dokončno pristala v večino televizorjev, ki so trenutno v prodaji, proizvajalci in tržni analitiki že načrtujejo naslednje korake. Analitska družba InStat je tako opravila raziskavo med proizvajalci strojne opreme in ponudniki vsebin glede njihove pripravljenosti na nov skok v ločljivosti video posnetkov, ki mu pravijo Ultra HD. Ta predvideva skok na ločljivost 4K oziroma 3.840 x 2.160 pik, najverjetneje v razmerju slike 1,78:1. Prve oddaje v tovrstni ločljivosti lahko pričakujemo okoli leta 2017.

    Objavljeno: 4.11.2009
  • Sony Ericsson Xperia X10

    Sony Ericsson Xperia X10 je predstavil svoj doslej najbolj napreden pametni telefon, prvič zasnovan na operacijskem sistemu Google Android. Zanimivo, da novi telefon temelji na različici Android 1.6 in ne 2.0, ki je bila prav nedavno predstavljena. Zato pa so pri Sony Ericssonu Android nadgradil z lastnim uporabniškim vmesnikom UX in pomembnimi dodatnimi aplikacijami, kot sta Timescape in Mediascape.

    Objavljeno: 4.11.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji