Objavljeno: 10.11.2009

Črv za iPhone

Pravzaprav je bilo le vprašanje časa, kdaj bo priljubljeni mobilnik Apple iPhone postal tarča virusov in črvov. Prvega tovrstnega škodljivca so odkrili pri podjetju F-Secure, širiti pa se je začel v Avstraliji. Gre za prvega črva, ki deluje na telefonih iPhone in se je sposoben samostojno širiti.

Črv trenutno ogroža uporabnike, ki so odklenili telefon in niso spremenili privzetega gesla za SSH. Na mobilnem telefonu spremeni sliko ozadja - nadomesti jo s sliko pevca Ricka Astleya. Trenutna različica črva napada predvsem uporabnike telefonov iPhone, ki uporabljajo avstralske mobilne ponudnike (Optus,Vodafone, Telstra).

Črv se širi tako, da najprej pregleda IP naslove, ki pripadajo avstralskim mobilnim ponudnikom. Če ugotovi, da se na drugi strani nahaja SSH strežnik, se poizkusi nanj povezati s privzetim geslom za telefone iPhone. Ogroženi so torej uporabniki telefonov iPhone, ki so telefon odklenili in vklopili SSH, niso pa spremenili privzetega gesla. Po uspešni povezavi na oddaljeni telefon skopira svojo kodo in sliko pevca Ricka Astleya, ki jo tudi nastavi za ozadje. Hkrati izklopi SSH strežnik, tako da nadaljnje povezave niso več možne. Na novo okuženi telefon pa prične z iskanjem novih žrtev. Ko pregleda IP naslove mobilnih ponudnikov v Avstraliji, prične iskati naključne IP naslove drugje po svetu.

www.f-secure.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji