• Firefox 3.6 Beta že na voljo

    Tako kot so obljubili, so pri organizaciji Mozilla objavili prvo razvojno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox 3.6. Brskalnik, ki nosi delovno ime Namoroka, prinaša več novosti, kot je bilo sprva napovedano. Izvajanje kode v javascriptu je zopet nekoliko hitrejše, obenem so zagotovili, da se brskalnik nalaga hitreje kot doslej. Vgrajen je mehanizem za preverjanje zastarelih dodatkov, ki so pogosto razlog za nestabilno delovanje celega brskalnika. Novost je tudi nov mehanizem za sinhronizacijo zaznamkov med več računalniki.

    Objavljeno: 3.11.2009
  • ICANN potrdil mednarodno imenovanje domen

    Organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki bdi nad domensko strukturo interneta, je na srečanju v Seulu uradno potrdila predlog, s katerimi bo mogoče v domenskih imenih in s tem spletnih naslovih uporabljati znake, ki niso latinskega izvora. Predlog je bil znan že dalj časa, pomeni pa pomemben mejnik za nadaljnji razvoj interneta.

    Objavljeno: 3.11.2009
  • Lenovo ponuja poslovni vse-v-enem

    Lenovo je predstavil svoj prvi namizni osebni računalnik za poslovno rabo, ki ima monitor in računalnik vgrajena v isto ohišje. ThinkCenter A70z sodi v kategorijo računalnikov vse-v-enem, proizvajalec pa cilja zlasti na to, da novost porabo okoli 70% manj prostora na delovnem mestu kot tradicionalni osebni računalniki. Za poslovne uporabnike naj bi bila privlačna tudi cena, ki je praktično na enakem nivoju kot danes zapravimo za računalnik z ločenim monitorjem. V ZDA se tako cene pričnejo pri 499 dolarjih.

    Objavljeno: 3.11.2009
  • Microsoftova spletna pisarna

    Časi se spreminjajo in pisarniški programi se selijo v internet. Po pionirskih korakih Googla in nekaterih manjših ponudnikov je zdaj v to smer zakorakal tudi Microsoft. Spletna različica paketa Office je kljub okrnjeni funkcionalnosti ob prvi javni razgrnitvi po interesu javnosti celo zasenčila novosti klasičnih programov Office 2010. Zdaj lahko prvo, še ne dokončano različico tudi "okusimo". Prvi vtis.

    Objavljeno: 2.11.2009
  • Intel ponuja standardne "mikrostrežnike"

    Intel bo skušal na področju strežnikov narediti podobno, kot so že pred mnogimi leti dosegli na področju namiznih računalnikov in do nekem mere prenosnikov - standardizirati arhitekturo, obliko in zgradbo osnovnih plošč, ki jih preprosto vgradimo v ohišje, ki so zopet standardnih dimenzij. Koncept "microserverjev", kot jim pravijo pri Intelu, je podoben sedanjim strežniškim rezinam, le da sami strežniki niso izmenljivi s prednje strani, kot pri "Blade" strežnikih.

    Objavljeno: 2.11.2009
  • Motorola Droid oz. Milestone

    Po tem, ko je Google predstavil drugo generacijo platforme za pametne telefone Android, so pri Motoroli predstavili še prvi telefon, ki se lahko pohvali z novim sistemom. Motorola Droid je telefon, s katerim si želi nekoč slavno podjetje povrniti ugled med proizvajalci pametnih telefonov, z vsemi lastnostmi pa cilja neposredno na kupce, ki bi se sicer odločili za Apple iPhone. Slednje niti ne skrivajo, vsaj sodeč po agresivnih reklamah na ameriških televizijskih postajah.

    Objavljeno: 2.11.2009
  • Leto 2016: zasloni OLED bodo cenejši od LCD

    Pri LG-ju so japonski sejem zabavne elektronike izkoristili ne le za predstavitev svojih novosti, temveč tudi za nekaj drznih napovedi. Svetlo prihodnost tako napovedujejo zaslonom OLED, ki naj bi naposled le bili na voljo tudi z daljšimi diagonalami.

    Objavljeno: 1.11.2009
  • Sony odpoklical 69.000 polnilcev za prenosnike

    Proizvajalci prenosnih računalnikov so v zadnjih dveh letih preživeli kar nekaj finančnih šokov, povezanih z odpoklici in zamenjavami nevarnih baterij. Sony pa je zadela nova nesreča, saj so ugotovili, da nekateri polnilci njihovih prenosnikov lahko doživijo kratek stik.

    Objavljeno: 1.11.2009
  • Bitko za za prenovo davčno-informacijskega sistema dobil IBM

    Davčna uprava Republike Slovenije je sprejela odločitev, da za postavitev integralnega davčnega informacijskega sistema izbere IBM Slovenija d.o.o., saj je edini ponudnik, ki izpolnjuje vse poslovne zahteve iz mednarodnega javnega naročila.

    Objavljeno: 31.10.2009
  • Internet dopolnil 40 let

    Pred štirimi desetletju je profesor Leonard Kleinrock s svojo ekipo prvič povezal računalnike preko omrežja, ki mu danes pravimo internet. Ob tej priložnosti so na kalifornijski univerzi, kjer je Kleinrock storil veliki korak, pripravili posebno slovesnost, na kateri so se akterjem zahvalili za ta zgodovinski dosežek.

    Objavljeno: 31.10.2009
  • Tudi ASUS pripravlja e-bralnik knjig

    Po fenomenu netbookov gre v prihodnjih letih pričakovati veliko zanimanje še za preprostejše naprave, predvsem bralnike elektronskih knjig. Veliki igralci v industriji računalniške opreme tega trenutka nikakor ne želijo zamuditi, zato že pripravljajo ustrezne izdelke.

    Objavljeno: 31.10.2009
  • Microsoft se spogleduje z "odprtjem" Outlooka

    Pri Microsoftu te dni premlevajo možnost, da bi datotečni zapis PST, v katerem njihov Outlook hrani svoje podatke nekoliko odprli in s tem drugim aplikacijam ponudili možnost souporabe podatkov. Tako bi se izboljšala interoperabilnost omenjenega programa, dostop do elektronske pošte, koledarjev, kontaktov in drugih podatkov pa bi na dolgi rok postal celo neodvisen od platforme.

    Objavljeno: 30.10.2009
  • Firefox - popravljen in priljubljen

    Pri Mozilla Foundation so te dni izdali nove popravke za svoj priljubljeni brskalnik Firefox. Ker gre za nadgradnjo, ki krpa predvsem varnostne luknje, jo vsekakor priporočamo. Mimogrede so se še pohvalili, da so v zadnjih dveh mesecih pridobili 30 milijonov novih uporabnikov.

    Objavljeno: 30.10.2009
  • Po mobilnosti prihaja ultra mobilnost

    Pri napovedovanju prihodnost na področju mobilnih naprav analitiki nimajo prav težkega dela, saj je jasno, da bodo mobilni telefoni še dolgo ostali v vodstvu. Je pa zato zanimivo spremljati "obračune" vseh ostalih mobilnih naprav - mini prenosnih računalnikov, dlančnikov, multimedijskih predvajalnikov ...

    Objavljeno: 30.10.2009
  • Navigacija po Googlovo

    S predstavitvijo novega rodu operacijskega sistema za mobilne naprave Android 2.0, je Google predstavil tudi inovativen pristop k mobilni navigaciji, Google Maps Navigation (beta).

    Objavljeno: 29.10.2009
  • Google Social Search

    Da so pri Googlu mojstri iskanja in indeksiranja najrazličnejših podatkov, je bržkone odveč poudarjati. Sedaj pa so, testno, kakopak, pripravili iskalnik po socialnih omrežjih in njihovih vsebinah, imenovan Google Social Search, s katerim bomo o posameznikih izvedeli še za odtenek več informacij kot doslej.

    Objavljeno: 29.10.2009
  • Stojedrnik na poti

    Dve leti staro podjetje Tilera pripravlja procesor, ki bo premogel kar 100 jeder, na voljo pa bo tudi z različicami z manjšim številom sredic. Tile-GX, kot se bo serija strežniških procesorjev imenovala, bodo optimizirani za aplikacije, povezane s spletnimi storitvami (iskalniki, video portali, indeksiranje ...).

    Objavljeno: 29.10.2009
  • Bo Hulu postal plačljiv?

    Odgovorni pri spletnem portalu Hulu, ki uporabnikom ponuja brezplačen ogled priljubljenih filmov in nadaljevank ter nanizank, se spogledujejo z možnostjo plačljivih storitev. Očitno poslovni modeli tipa brezplačno "ne pijejo vode" ozr. utapljajo ponudnike.

    Objavljeno: 29.10.2009
  • Prispel je Android 2.0

    Kar nekaj proizvajalcev mobilnih telefonov, med njimi sta denimo Motorola in SonyEricsson, že dlje časa oglašuje prihod novega rodu naprav, ki naj bi jih krmilil operacijski sistem Android 2.0 ("Eclair"). Naprave naj bi bile predstavljene že novembra, razvijalci (razen peščice izbrancev, ki so dobili posebno povabilo) pa so še kar čakali na prihod razvojnega kompleta, ki naj bi omogočil izkoriščanje številnih izboljšav novega rodu temeljne programske opreme.

    Objavljeno: 28.10.2009
  • Testna mizica kot serijski izdelek

    Precej resnih računalniških zanesenjakov ne more brez stalnega preizkušanja komponent. Večina izmed njih si zato izdela posebne testne mizice, na katerih lažje opravlja svoje preizkuse. Pri podjetju Cooler Master so si idejo sposodili in na njeni podlagi izdelali sodobno testno platformo.

    Objavljeno: 28.10.2009
  • Lenovo z novimi računalniki

    Pri Lenovu so predstavili celo vrsto novih računalnikov, tako osebnih kot prenosnih. Gre za namiznike IdeaCenter B500, K300 ter H230 in notenike IdeaPad U150, U550 ter Y550P, na katerih teče operacijski sistem Windows 7.

    Objavljeno: 28.10.2009
  • Univerzalni polnilec za mobilnike potrjen

    Kar so v industriji mobilne telefonije napovedovali že spomladi, se uresničuje. Mobilni telefoni bodo v prihodnje dobili standarden polnilec, ki bo opremljen z vmesnikom microUSB. Do leta 2012 bo z njim opremljena velika večina mobilnikov, saj za projektom stojijo vsi giganti, potrdila pa ga je tudi organizacija ITU.

    Objavljeno: 28.10.2009
  • Novo na blogu - Ko netbook Acer Aspire One mrkne

    V zameno za 260 dolarjev sem postal naročnik Microsoftove storitve Technet Direct in poleg ostale Microsoftove programske opreme (žal vmes ni Officea za Maca 2008) si lahko pretočim na disk vse angleške različice Windows 7. V petek zvečer sem se tako namenil na svoj netbook Acer Aspire One (AA1) namestiti različico Starter.

    Objavljeno: 27.10.2009
  • Izšla nova številka Monitorja

    Z zadnjim torkom v mesecu je spet na voljo nova številka revije Monitor. Tokrat smo si ogledali enega najbolj razširjenih sklopov programov na naših računalnikih - spletne brskalnike.

    Objavljeno: 27.10.2009
  • Operin turbo način odlično sprejet med uporabniki

    Čeprav sta največje pozornosti v svetu spletnih brskalnikov kot po pravilu deležna Internet Explorer ter Mozilla Firefox, pa si tudi drugi prizadevajo za svoj košček slave. Ena uspešnejših pri tem početju je norveška Opera, ki že od svoje splavitve stavi predvsem na hitrost delovanja. Sedaj pa je šla še korak dlje.

    Objavljeno: 27.10.2009
  • Nigerijska policija zaprla 800 prevarantskih spletnih strani

    Oddelek nigerijske policije, ki se ukvarja s preprečevanjem korupcije v državi, je sporočil, da so izvedli obsežno akcijo po vsej državi in ukinili delovanje 800 prevarantskih spletnih strani ter 18 masovnih pošiljateljev prevarantske elektronske pošte.

    Objavljeno: 27.10.2009
  • Vse več proizvajalcev stavi na SSD-tehnologije

    Da je prihodnost pomnilniških medijev, vsaj srednjeročna, v rokah tehnologij, podobnih SSD, pričajo številne naložbe vanje. Med podjetji, ki vlagajo največ v razvoj teh tehnologij, sta tudi Samsung in WD.

    Objavljeno: 27.10.2009
  • Apple magic mouse

    Pa jo imamo. Miško brez gumbov in koleščka. In seveda so jo predstavili pri Applu, kjer so novi magic mouse odeli v tradicionalno nežno stilsko obliko, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

    Objavljeno: 26.10.2009
  • USB 3.0 bo zamudil

    Proizvajalca sistemskih naborov AMD in Nvidia sta jezna na giganta Intel, saj prav ta po njunem mnenju skrbi za to, da se standard USB 3.0 množično ne pojavlja na trgu. Pri Intelu naj bi s splavitvijo sistemskih naborov s podporo USB 3.0 zavlačevali vse bo leta 2011, saj, tako konkurenta, dajejo prednost lastni tehnologiji Light Peak.

    Objavljeno: 26.10.2009
  • AMD pripravlja Athlone s porabo 25W

    Za zadnjo četrtno leta pri AMD-ju pripravljajo splavitev dvojedrnega Athlona II, katerega glavna odlika bo izjmeno nizka poraba. Ob polni obremenitvi se bo procesor Athlon II X2 260U zadovoljil z vsega 25W.

    Objavljeno: 26.10.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji