Objavljeno: 28.10.2009

Prispel je Android 2.0

Kar nekaj proizvajalcev mobilnih telefonov, med njimi sta denimo Motorola in SonyEricsson, že dlje časa oglašuje prihod novega rodu naprav, ki naj bi jih krmilil operacijski sistem Android 2.0 ("Eclair"). Naprave naj bi bile predstavljene že novembra, razvijalci (razen peščice izbrancev, ki so dobili posebno povabilo) pa so še kar čakali na prihod razvojnega kompleta, ki naj bi omogočil izkoriščanje številnih izboljšav novega rodu temeljne programske opreme.

No, čakanja je od 27. oktobra konec, saj je Google javno predstavil Android 2.0, skupaj z razvojnim kompletom (SDK), ki je zelo prenovljen in bistveno prijaznejši, saj prinaša grafični uporabniški vmesnik za ključna opravila, kot je dodajanje nove navidezne naprave.

Sicer bo Android 2.0 prinesel podporo za različne ločljivosti in dimenzije zaslonov, kar bo omogočilo izdelavo še širše palete naprav, najzmogljivejše med njimi bodo podpirale ločljivost kar 480x854 (WVGA854). Znatno je prenovljeno tudi upravljanje računov, saj novi Android omogoča hkratno usklajevanje z več računi različnih ponudnikov, kar bo veliko olajšanje za tiste uporabnike, ki npr. hkrati uporabljajo tako račun Googla kot račun Google Apps (kar ni ista stvar!). Poleg tega je lažja tudi uporaba stikov, saj se po izbiri le-tega prikaže dodatni meni ("Quick Contact"), ki omogoča takojšnjo uporabo bodisi telefona, bodisi sporočila, e-pošte ali drugega načina komunikacije z izbrano osebo. Ta posodobitev je sistemska in bo zato takoj na voljo v vseh aplikacijah, ki uporabljajo skupne stike. Androdi 2.0 ponuja tudi usklajevanje s strežniki Exchange, čeprav bodo ponudniki naprav lahko sami izbirali, ali bodo to podporo napravi dodali ali ne.

Končno je znosno poskrbljeno tudi za sinjezobe izmenjave, saj Android 2.0 končno polno podpira Bluetooth 2.1, ki ga ponuja za uporabo vsem aplikacijam.

Izboljšave so tudi v priloženih aplikacijah, predvsem v brskalniku, ki je hitrejši, podpira dvojni dotik za hitro povečevanje ter novosti HTML5, kot je geolociranje ter oznaki za zvok in video.

Izboljšana je tudi zaslonska tipkovnica, ki ima boljši slovar, s prepoznavanjem večkratnega dotika pa omogoča natančnejše tipkanje in možnost prepoznavanja sočasnega tipkanja z dvemi prsti. Žal sistemske podpore slovenščini še ni, čeprav je bila jezikovna podpora razširjena na kar 26 krajevnih različic.

Kot se za različico z novo vodilno številko spodobi, je izboljšav še precej (hitrost, kamera, trorazsežna grafika, podpora kretnjam...). Lahko jih preverimo tudi v živo, če si namestimo razvojni komplet, ki vključuje posnemovalnik, tega pa s pomočjo različno definiranih navideznih naprav poganjamo za vse različice Androida in vse različne vrste naprav, ki jih posamezna različica podpira. Seveda pa je temelj sistema na voljo z odprto kodo in zato lahko pričakujemo še številne izboljšave in nadgradnje, tako s strani ponudnikov naprav kot tudi od neodvisnih razvijalcev širom sveta. Android pa še vedno ostaja tudi eno najprijaznejših okolij za razvoj apliakcij, ki jih lahko pričakujemo v še znatno večjem številu.

http://developer.android.com/index.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji