Objavljeno: 29.10.2009

Navigacija po Googlovo

S predstavitvijo novega rodu operacijskega sistema za mobilne naprave Android 2.0, je Google predstavil tudi inovativen pristop k mobilni navigaciji, Google Maps Navigation (beta).

Storitev bo sicer sprva na voljo le v ZDA na novih mobilnih napravah, vendar lepo kaže, da so najsodobnejše mobilne naprave zdaj po svojih zmogljivostih že krepko presegle specializirane navigacijske sisteme in jih bodo verjetno hitro povsem izkoreninile. Navsezadnje so vodilni ponudniki programja zanje že prenesli svoje aplikacije na sodobne pametne telefone. A Google je s svojo storitvijo šel precej dlje.

Google Maps Navigation je brezplačna storitev usmerjanja, ki pa potrebuje stalno povezavo v internet iz katerega črpa vse potrebne podatke. Zaradi tega omogoča inovatvne storitve, kot je iskanje cilja v naravnem jeziku, kot smo vajeni pri rabi Googlovega iskalnika. Iskalni izraz lahko tudi izgovorimo, saj je prepoznavanje govora že znana zmožnost Androida. Preizkujemo lahko tudi vse zanimive točke vzdolž zadane poti. V ZDA so na voljo tudi sprotne informacije o gostoti prometa.

Še bolj zanimiva je integracija storitev satelitskega pogleda in prikaza ulic (street view) v samo navigacijo. Tako lahko svojo pot spremljamo tudi skozi resnične slike iz višine ali iz perspektive potnika. Kot je pri storitvi Google Maps običajno, tudi nadgradnja Navigation ponuja usmerjanje za vožnjo, rabo javnih prevoznih sredstev ali pešačenje.

http://www.google.com/mobile/navigation/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji