Objavljeno: 2.11.2009

Microsoftova spletna pisarna

Časi se spreminjajo in pisarniški programi se selijo v internet. Po pionirskih korakih Googla in nekaterih manjših ponudnikov je zdaj v to smer zakorakal tudi Microsoft. Spletna različica paketa Office je kljub okrnjeni funkcionalnosti ob prvi javni razgrnitvi po interesu javnosti celo zasenčila novosti klasičnih programov Office 2010. Zdaj lahko prvo, še ne dokončano različico tudi "okusimo". Prvi vtis.

Pa smo dočakali. Dolga leta se je ugibalo, kdaj bo Microsoft predstavil spletne različice svojih paradnih pisarniških programov, kot so Word, Excel, PowerPoint. Ko je podobno potezo že pred časom povlekel Google s svojimi storitvami Google Docs in Google Apps, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo. Po tem, ko so poleti med izbrane preizkuševalce spustili tehnični predogled klasičnega paketa Office 2010, so z manjšim zamikom uporabnikom storitev Windows Live dali na pokušino še razvojno različico spletnih urejevalnikov dokumentov.

Za uporabo spletnih storitev s skupnim imenom Microsoft Office Web Apps potrebujemo zgolj uporabniški račun na Windows Live in spletni brskalnik. V primerjavi s preteklostjo je Microsoft tu naredil svetlobni korak naprej in podpira poleg Internet Explorerja še konkurenta Firefox in Safari. Še pred kakim letom ne bi verjeli, če ne bi videli. Microsoft je objavil, da bo v končni različici mogoče spletno pisarno namestiti tudi v strežnike Microsoft SharePoint Server in jih uporabljati v "lokalnem oblaku" znotraj podjetja. Kot kaže, bo to omogočeno le tistim, ki imajo že kupljene licence za polno različico Officea. Kot kaže, pa bo vsaj ena različica na voljo zastonj v okviru storitev Windows Live.

Nadaljevanje in preostanek članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

/http://www.monitor.si/clanek/microsoftova-spletna-pisarna/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji