Objavljeno: 2.11.2009

Intel ponuja standardne "mikrostrežnike"

Intel bo skušal na področju strežnikov narediti podobno, kot so že pred mnogimi leti dosegli na področju namiznih računalnikov in do nekem mere prenosnikov - standardizirati arhitekturo, obliko in zgradbo osnovnih plošč, ki jih preprosto vgradimo v ohišje, ki so zopet standardnih dimenzij. Koncept "microserverjev", kot jim pravijo pri Intelu, je podoben sedanjim strežniškim rezinam, le da sami strežniki niso izmenljivi s prednje strani, kot pri "Blade" strežnikih.

Z uporabo najnovejše generacije procesorjev Lynnfiled, ki porabijo le 25W pri običajnem delovanju, so uspeli v ohišje višine 5U (22 cm) vgraditi 16 strežnikov, vsak s procesorjem, ki ima 4 jedra (skupno torej 64 jeder). Vsak strežnik je priključen na lasten 2,5-palčni disk, ki je vrče izmenljiv s prednje strani.

Novi predlog mikrostrežnikov je namenjen predvsem okoljem, ki potrebujejo veliko število sistemov z razmeroma majhno zmogljivostjo, kar je tipično za današnje spletne storitve. Z novo arhitekturo naj bi predvsem pocenili izdelavo strežniških oblakov, kjer so bili doslej uporabljeni najcenejši samostojni strežniki ali celo osebni računalniki PC namesto klasičnih strežnikov. Intel bo do predlog standarda do konca leta predložil združenju Server System Infrastructure Forum, od tedaj dalje pa naj bi bil na voljo vsem proizvajalcem, s čimer pričakujejo, da bodo močno padle cene.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji