Objavljeno: 3.11.2009

ICANN potrdil mednarodno imenovanje domen

Organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki bdi nad domensko strukturo interneta, je na srečanju v Seulu uradno potrdila predlog, s katerimi bo mogoče v domenskih imenih in s tem spletnih naslovih uporabljati znake, ki niso latinskega izvora. Predlog je bil znan že dalj časa, pomeni pa pomemben mejnik za nadaljnji razvoj interneta.

ICANN bo novost uvedel v nekaj fazah, sprva pa nameravajo potrjevati samo nove vrhnje domene (top level domains, TLD) in sicer za kitajščino, rusko cirilico, hebrejščino, hindujski jezik in arabščino. S tem bodo lahko spremenjene domene, kot so .ru (Rusija), .cn (Kitajska) in tako dalje. Jezikovne spremembe za ostale, generične domene pa lahko pričakujemo šele čez leto ali dve.

Kljub krovnemu dogovoru obstaja kar nekaj vprašanj še odprtih. Člani ICANN se denimo še niso sporazumeli, ali bo lastnik domene, denimo www.monitor.si, dobil avtomatsko pravico za enako ime v drugih jezikih ali pa bodo domene za vsak jezik potrjevali ločeno. Strokovnjaki opozarjajo tudi na veliko nevarnost, da bi možnost imenovanja domen v različnih jezikih povečalo poneverbe naslovov, zlasti v abecedah, kjer so si znaki podobni ali enaki.

Največjo omejitev pa lahko seveda nov sistem pomeni za uporabnike. Če bodo želeli dostopati do domene, ki bo na voljo samo v točno določenem jeziku, bodo morali vtipkati ustrezne črke, ki jih njihova tipkovnica in regionalne nastavitve ne podpirajo. Seveda pa je skoraj nemogoče narediti tipkovnico, ki bi podpirala vse svetovne jezike hkrati. Nekateri se bojijo, da bi to pomenilo razslojevanje interneta in onemogočanja dostopa, kar bo največji izziv za ICANN, ki ga bo potrebno razrešiti.

http://www.icann.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji