• Prihaja Ubuntu 9.10

    Podjetje Canonical je na isti dan, kot je Microsoft predstavil okolje Windows 7, objavil skoraj dokončno različico sistema Ubuntu Linux 9.10, znano pod delovnim imenom Karmic Koala. Nova različica gradi na dosedanji kodi, vendar prinaša kar nekaj novosti in sprememb. Za začetek je nova različica prvič uradno v več različicah pripravljenih za strežnike, namizne računalnike, prenosnike in najmlajše izdelke, netbooke.

    Objavljeno: 25.10.2009
  • Samsung prvi z vmesnikom LTE

    Samsung je sklenil pogodbo o dobavi in hkrati prikazal prvi komercialni vmesnik LTE, ki bo na prodaj v začetku leta 2010 v skandinavskih državah. Pogodbeni partner je telekomunikacijski operater TeliaSonera, ki bo kot prvi na svetu brezžične storitve četrte generacije (4G) najprej ponudil v Oslu in Stokholmu. Samsung je v ta namen izdelal vmesnik za omrežja LTE z oznako GT-B3710, ki ga bo mogoče v osebne računalnike priključiti prek vmesnika USB.

    Objavljeno: 25.10.2009
  • Amazon Kindle za PC

    Navdušenje nad elektronskimi knjigami in elektronskimi bralniki se ta hip, kot kaže, širi hitreje, kot virus gripe H1N1. Novosti se dogajajo tako rekoč vsakodnevno in le dan za tem, ko je glavni tekmec Barnes & Noble objavil svoj bralnik e-knjig Nook, so se zopet zganili pri Amazonu. Šele nekaj tednov po svoji najavi, da gredo z elektronskimi bralniki Kindle na globalni trg, so pri Amazonu najavili še programski bralnik namenjen za osebne računalnike PC. Ta se pridružuje bralniku za mobilne telefone Apple iPhone, ki je na voljo že nekaj mesecev.

    Objavljeno: 24.10.2009
  • Microsoftu pada dobiček, narašča optimizem

    Microsoft je le dan po odmevni objavi nove generacije operacijskega sistema Windows 7 objavil poslovne rezultate za svoje prvo poslovno četrtletje, končano septembra. Promet v treh mesecih je znašal 12,92 milijarde dolarjev, kar je 14% manj kot v enakem obdobju leta 2008. Čisti dobiček znaša 3,57 milijarde dolarjev ali 18% manj kot lani. Toda opozoriti je potrebno, da je v teh številka stroškovno vključena investicija v predprodajne aktivnosti v višini 1,47 milijarde dolarjev, povezana z dobavo okolja Windows 7 OEM partnerjem pred začetkom uradne objave. Brez te enkratne finančne poteze bi prihodek znašal 14,39 milijarde dolarjev ali 4% manj kot v letu 2008, dobiček pa bi bil celo večji kot lani.

    Objavljeno: 24.10.2009
  • Eksperimentirajmo prek spleta

    V Hiši Eksperimentov so danes predstavili zanimivo novost v svojem repertoarju. Enega od svojih eksperimentov so namreč opremili in povezali tako, da ga je moč poganjati prek interneta, oz. spletnega brskalnika. Spletni eksperiment, ki prikazuje razpadanje radioaktivnih izotopov (urana, ogljika...) je slavnostno pognal evropski komisar Potočnik in sicer kar iz svoje pisarne v Bruslju.

    Objavljeno: 23.10.2009
  • BlackBerry Bold 9700

    Podjetje RIM je predstavilo novo različico priljubljenega pametnega telefona za poslovno rabo BlackBerry Bold 9700. Novinec je tanjši (1,4 cm) in lažji (122 gramov) od prehodnika, namesto krmilne kroglice ima miniaturno sledilno ploščico, precej sprememb pa je tudi v vgrajeni programski opremi. Model Bold 9700 podpira omrežja 3G HSDPA, premore hitrejši procesor (624 MHz), 256 MB velik pomnilnik Flash in fotoaparat z ločljivostjo 3,2 milijonov pik.

    Objavljeno: 23.10.2009
  • Nokia toži Apple

    Nokia je na ameriškem zveznem sodišču v Delawareju vložila tožbo proti trenutno glavnemu tekmecu, družbi Apple, katero obtožuje kršitve licenčnih in patentnih pravic. Nokia trdi, da Apple v svojih telefonih iPhone krši kar deset patentov, zaradi česar so sodišče zaprosili za začasno prepoved prodaje telefonov iPhone ter za dosoditev odškodnine, katere vsota ta hip ni znana. Analitiki na podlagi obstoječih patentnih dogovorov med drugimi proizvajalci ocenjujejo, da Nokia zahteva poplačilo med 1% in 2% od vrednosti telefona, kar bi pri 34 milijonih prodanih telefonov iPhone pomenilo vsoto med 204 in 408 milijoni dolarjev. Apple naj bi kršil patente, ki omogočajo priključitev telefonov na omrežja GSM, 3G in Wi-Fi, specifično pa nekatere tehnologije za brezžični prenos podatkov, kodiranje govora, varnost in šifriranje podatkov.

    Objavljeno: 23.10.2009
  • Gorivne celice so tu

    Po številnih prikazanih prototipih in dolgih letih obljub gorivne celice kot kaže končno prihajajo na trg kot resnična alternativa za napajanje majhnih elektronskih naprav. Toshiba je na Japonskem poslala v prodajo svojo prvo rešitev na osnovni gorivnih celic, ki so jo poimenovali Dynario, ta pa lahko iz posebnih kartuš z metanolom ustvari dovolj električne energije za napajanje mobilnih telefonov in večpredstavnih napajalnikov. Z eno stekleničko (50 ml) posebej pripravljenega metanola, ki stane približno 22 evrov, je mogoče povsem napolniti akumulatorje dve tipičnih mobilnih telefonov ali enega telefona dvakrat.

    Objavljeno: 23.10.2009
  • Dober dan, Windows 7

    Microsoft je po napovedih začel z maloprodajo operacijskega sistema Windows 7, prvič v zgodovini pa bo sočasno z izidom že na samem začetku na voljo tudi lokalizirana, slovenska različica okolja. Pri dosedanjih operacijskih sistemih za osebne računalnike se je izid slovenske različice tipično zgodil okoli tri mesece za tistimi za velike trge. Microsoft je sicer Windows 7 zdaj že nekaj mesecev v končni izvedbi ponujal podpisnikom količinskih pogodb in razvijalcem, tako da je javnost veliko podrobnosti o sistemu že spoznala.

    Objavljeno: 22.10.2009
  • Samsung WB5000, med kompaktnimi in SLR fotoaparati

    Samsung je predstavil nov digitalni fotoaparat, ki je nekakšna vmesna stopnja med zrcalno-refleksnimi in kompaktnimi modeli z velikimi zumom. Pohvali se lahko s kar 24-kratnim optičnim zumom (26-624 mm) in ločljivostjo 12 milijonov pik. Tako kot pri ostalih modelih serije WB, pri Samsungu stavijo tudi pri modelu WB5000 na kakovost optike svojega dolgoletnega poslovnega partnerja Schneider-Kreuznach.

    Objavljeno: 22.10.2009
  • Nook izziva Kindle

    Uspeh Amazona z bralniki Kindle je spodbudil neposredne tekmece k hitremu reagiranju. V ZDA je glavna alternativa Amazonovi spletni prodaji knjig znamenita veriga knjigarn Barnes & Noble. Zato ni presenečenje, da so te dni predstavili svoj bralnik digitalnih knjig, ki so ga poimenovali Nook. Gre za izdelek, ki v eni napravi združuje kar dva zaslona. Večji, 6-palčni, je narejen s tehnologijo digitalnega črnila E-ink, novost pa je manjši 3,5-palčni, tokrat celo barvni LCD občutljiv na dotik, ki je postavljen pod glavnega in je namenjen menijem in sicer krmiljenju naprave. Še zanimivost - Nook temelji na že znanem operacijskem sistemu Google Android.

    Objavljeno: 22.10.2009
  • Novi Maci

    Apple je prenovil svojo ponudbo računalnikov iMac, mini računalnikov Mac Mini, prenosnikov PowerMac, predstavili pa so tudi nekaj novih perifernih naprav, med katerimi izstopa miška Magic Mouse, ki vsebuje tehnologij za večkratni dotik. Največjih sprememb je deležna družina računalnikov iMac, ki so skoraj v celoti izdelani iz aluminija, posebnost pa je tudi steklo vgrajenega zaslona, ki sega od roba do roba računalnika in s tem spominja na povečane prenosnike PowerMac. Novi iMaci imajo še večje zaslone in zanimivo, ponujajo tudi večje ločljivosti od HDTV. Manjši model ima 21,5 palčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080 pik, novost pa je kar 27-palčni model, ki nudi ločljivost 2560 x 1440 pik.

    Objavljeno: 21.10.2009
  • Microsoft SharePoint 2010

    Microsoft je na tematski konferenci posvečeni izdelku SharePoint uradno spregovoril o različicah in funkcionalnostih prihajajoče generacije SharePoint 2010. Še novembra v letošnjem letu bo široki javnosti dostopa preizkusna razvojna različica izdelka, končno kodo pa pričakujejo v prvi polovici leta 2010. SharePoint postaja za Microsoft vse pomembnejša platforma, ki doživlja v javnosti tudi lep uspeh. Lani je prihodek iz prodaje licenc znašal že 1,3 milijarde dolarjev in v časih, ko prodaja vseh izdelkov pada, je dosegel letno rast čez 20%.

    Objavljeno: 21.10.2009
  • Si.mobil omejuje neomejen Mobilni internet

    Si.mobil je z obvestilom javnosti napovedal, da bo s 5. novembrom uvedel nove pogoje rabe paketov Mobilnega interneta, zlasti pri paketih z doslej neomejeno porabo prenosa podatkov. Si.mobil ob tem uvaja nove pojme, kot so "politika upravljanja prometa" in predvsem "politika pravične porabe", s katero želi omejiti tiste, ki pretirano obremenjujejo omrežje. Iz besedila je moč razbrati, da so to predvsem pretirani navdušenci omrežij P2P, medtem ko nadaljnjo prodajo in souporabo brezžične povezave z drugimi uporabniki (sosedi?) celo eksplicitno prepovedujejo.

    Objavljeno: 21.10.2009
  • Koliko zdrži vaš akumulator?

    Pri prenosnih računalnikih je trajanje delovanja z akumulatorjem eden pomembnejših podatkov, na podlagi katerih se odločamo za nakup. Kakorkoli že gledamo, je trajanje večinoma prekratko, zato se odločamo za razne oblike varčevanja. Izmerili smo, koliko v resnici pomaga, če si na prenosniku nekoliko zatemnimo zaslon.

    Objavljeno: 21.10.2009
  • Sonyev 360-stopinjski prikazovalnik

    Sony je na sejmu na Japonskem prikazal prototip majhnega predvajalnika, ki omogoča prikaz 3D slike z možnostjo 360-stopinjskega ogleda brez uporabe posebnih pripomočkov, kot so polarizacijska očala. Majhna naprava, ki meri komaj 13 x 27 cm uporablja stereoskopsko tehnologijo, ki prikazuje sliko ločljivosti komaj 96 x 128 pik, uporabljene pa so diode LED. Čeprav pri Sonyu ne govorijo o možnosti uporabe v komercialnih izdelkih, menijo, da bi tehnologijo lahko s pridom uporabili na nizu različnih področjih od digitalnih reklam, v zdravstvu, televiziji in tudi na področju zabave.

    Objavljeno: 20.10.2009
  • WD TV Live HD

    Western Digital je predstavil izpopolnjeno različico večpredstavnega predvajalnika, ki odslej podpira tudi predvajanje vsebin prek omrežnih povezav in seveda iz interneta. WD TV Live HD podpira neposredno predvajanje filmov, glasbe in fotografij shranjenih na drugih računalnikih ali omrežnih pomnilniških napravah v domačem omrežju, hkrati pa podpira tudi neposredno predvajanje vsebin iz priljubljenih spletnih servisov YouTube, Flickr in Pandora. V primerjavi s prvo generacijo predvajalnikov WD TV je torej pridobil vmesnik ethernet, ohranil pa je ostale lastnosti in prijeten uporabniški vmesnik ter zmožnost prikaza posnetkov v visoki ločljivosti do 1080p. WD je med drugim vgradil tudi nove funkcionalnosti, kot je možnost kopiranja vsebin, denimo iz naprave USB na omrežni disk neposredno prek predvajalnika ter možnost prikaza vsebin iz prenosnih naprav USB, kot so telefoni, fotoaparati in video kamere. WD TV Live HD v ZDA stane 150 dolarjev.

    Objavljeno: 20.10.2009
  • Poraba za IT v Sloveniji precej pod povprečjem EU

    Raziskava, ki jo je opravila družba IDC V državah Evropske Unije je pokazala, da je poraba za IT v letu 2008 v Sloveniji znašala 520 ameriških dolarjev na prebivalca. Slovenska poraba za IT s tem predstavlja le 56.9% povprečja EU27 (914 dolarjev). TO je precej manj kot v skandinavskih državah, kot sta Danska (2.058 USD) in Švedska (1.811 USD), a vseeno več kot na Hrvaškem (299 USD), na Slovaškem (270 USD), na Poljskem (262 USD), v Bolgariji (160 USD) in v Romuniji (131 USD).

    Objavljeno: 20.10.2009
  • Internet kot zakonita pravica

    Finska je postala prva država na svetu, ki je pravico do širokopasovnega interneta proglasila za zakonsko pravico vsakega njenega državljana. Od julija morajo tako telekomunikacijske družbe, ki delujejo na Finskem, svojim uporabnikom ponuditi dostop do interneta s hitrostjo vsaj 1 Mb/s, poleg tega pa bodo morali zagotoviti možnost dostopa tudi za oddaljena ruralna območja prostrane Finske. Internetni dostop torej postaja pravica vsakega državljana, kot druge ustavno in zakonsko določene pravice.

    Objavljeno: 19.10.2009
  • Wi-Fi Direct omogoča P2P povezave

    Združenje Wi-Fi Alliance, ki skrbi za razvoj in certificiranje naprav združljivih brezžičnimi standardi Wi-Fi je najavilo novo specifikacijo Wi-Fi Direct, s katero bo mogoče preprosto vzpostaviti brezžično povezavo med poljubnimi napravami brez potrebe po posebnih dostopnih točkah. Večina naprav za povezavo v omrežje Wi-Fi danes potrebuje dostop do omrežne priključne točke, bodisi v domačem okolju, podjetju ali na javnih točkah. Čeprav sama tehnologija omogoča tudi manj znan način povezave vsak-z-vsakim (ad-hoc povezave), je to zelo težko nastaviti, noben proizvajalec pa ne jamči združljivosti.

    Objavljeno: 19.10.2009
  • PlayStation z 250 GB

    Sony je začel s prodajo nove različice igralne konzole PlayStation 3, ki ima precej večji disk kot dosedanji modeli. PlayStation 3 v različici Slim je dobil 250 GB velik disk, za kar bo treba odšteti 350 evrov. V primerjavi z dosedanjimi modeli bo potrebno odšteti približno 50 evrov več. Z večjim diskom se odzivajo predvsem na vse večje potrebe po lokalni hrambi podatkov, kot so filmi glasba, fotografije in seveda igre. PlayStation 3 že lep čas ni zgolj igralna konzola, temveč pravcati večpredstavni predvajalnik in center zabave v domačem okolju.

    Objavljeno: 19.10.2009
  • Roxio Popcorn 4

    Podjetje Roxio je izdalo novo različico programskega paketa Popcorn, tokrat z oznako 4. Gre za aplikacijo, ki deluje na računalnikih Mac ter njihovim uporabnikom omogoča zajemanje ter pretvorbo formatov iz video naprav in zapis videa na optične medije.

    Objavljeno: 18.10.2009
  • Varčni pomnilniki

    Pri novicah s pomnilniškega področja po navadi poročamo o dvigih delovnih taktov ali kapacitete. Tokrat temu ne bo tako, saj je »biti zelen« očitno »in«, vsaj sodeč po zadnji napovedi proizvajalca sicer pretežno navijalskih pomnilniških modulov. G.Skill je namreč predstavil serijo ultranizkonapetostnih pomnilnikov ECO.

    Objavljeno: 18.10.2009
  • BlackBerry Storm2

    Izdelovalec pametnih mobilnikov Research in Motion ne počiva na lovorikah in pridno snuje nove modele. Tako bomo še pred koncem leta lahko uživali vse možnosti mobilnih komunikacij, ki jih bo ponujal model BlackBerry Storm2 (tovarniška oznaka 9520). Tako kot njegov predhodnik, tudi Storm2 opušča klasično tipkovnico in stavi na velik zaslon, občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 17.10.2009
  • Tržišče osebnih računalnikov: menjava pod vrhom

    Padec prodaje osebnih računalnikov se je vsaj v tretjem trimesečju letošnjega leta zajezil, saj je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem prodaja na svetovni ravni zrasla na dobra dva odstotka. Kot ugotavlja analitsko podjetje IDC, HP ostaja trdno na prestolu, tako v ZDA kot tudi drugod po svetu, se je pa zato na drugo mesto prebil Acer in na tretje potisnil Dell.

    Objavljeno: 17.10.2009
  • T-2 pred stečajem?

    Kot glasno ugibajo slovenski dnevni časopisi, naj bi družba Smartcom ta teden na okrožno sodišče v Mariboru vložila predlog za začetek stečaja nad podjetjem T-2. Razlog so dolgovi družbe T-2, ki naj bi presegali njeno premoženje.

    Objavljeno: 16.10.2009
  • Slovenski HP uradno pričel s prodajo prenosnikov Pavilion in Compaq Presario

    Pri HP Slovenija so ponosno predstavili prve modele iz serij Pavilion in Presario, ki bodo novembra začeli prodajno pot na domačem tržišču. Vsi modeli so namenjeni predvsem domačim in manj zahtevnim uporabnikom, odlikuje pa jih všečen dizajn.

    Objavljeno: 16.10.2009
  • Wii bo dobil sobno kolo

    Neresnica o tem, da igre škodujejo zdravje, bo kmalu dobila še eno brco v zadnjico. Za to bo poskrbel kar sam Nintendo, ki bo za svojo priljubljeno igralno konzolo Wii pripravil različico s sobnim kolesom, na katerem bo možna tudi zahtevnejša rekreacija.

    Objavljeno: 16.10.2009
  • Baterije eneloop še zmogljivejše

    Korporacija Sanyo že dolgo skrbi za inovacije na področju energije (predvsem solarne). Zadnja v vrsti novosti zadeva prenovo polnilnih baterij eneloop, ki so po novem še bolj prijazne okolju in uporabniku - slednjemu namreč v svoji življenjski dobi omogočajo kar 1.500 polnjenj.

    Objavljeno: 16.10.2009
  • Nikon D3S – brezkompromisni profesionalec

    Družba Nikon je napovedala nov profesionalni model polnega formata, namenjen poklicnim fotografom. Nikon D3S, kot se novinec imenuje, temelji na modelu D3 in omogoča nadzor nad nepredvidljivimi razmerami in ponuja dodatne možnosti za hitro fotografiranje v kakršnih koli razmerah. D3S ponuja tudi nove ustvarjalne možnosti za snemanje večpredstavnostnih videoposnetkov.

    Objavljeno: 15.10.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji