Objavljeno: 21.10.2009

Novi Maci

Apple je prenovil svojo ponudbo računalnikov iMac, mini računalnikov Mac Mini, prenosnikov PowerMac, predstavili pa so tudi nekaj novih perifernih naprav, med katerimi izstopa miška Magic Mouse, ki vsebuje tehnologij za večkratni dotik. Največjih sprememb je deležna družina računalnikov iMac, ki so skoraj v celoti izdelani iz aluminija, posebnost pa je tudi steklo vgrajenega zaslona, ki sega od roba do roba računalnika in s tem spominja na povečane prenosnike PowerMac. Novi iMaci imajo še večje zaslone in zanimivo, ponujajo tudi večje ločljivosti od HDTV. Manjši model ima 21,5 palčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080 pik, novost pa je kar 27-palčni model, ki nudi ločljivost 2560 x 1440 pik.

Najšibkejši modeli imajo vgrajene procesorje Intel Core 2 Duo s taktom 3,06 GHz, kar je bilo v predhodni generaciji vrh ponudbe. Novi vrh pa je procosor Core i7 s štirimi jedri. V nasprotju s pričakovanji novi iMaci ne podpirajo enot Blu-ray, zato pa so dobili enote za kartice SD. Standardna grafika je Nvidia GeForce 9400, pri najzmogljivejšem modelu pa si lahko omislimo ATI Radeon HD 4670 ali HD 4870. Diskovje je lahko veliko do 2 TB, pomnilnik RAM kar tja do 16 GB. Cene se gibljejo med 1.199 in 1.499 za model z manjšim zaslonom, za 27-palčni model pa bo potrebno odšteti med 1.699 in 1.999 dolarji.

Nova generacija računalnikov iMac.

Druga novost je prenova doslej najbolje prodajanega, 13-palčnega prenosnika MacBook. Ta je ohranil plastično ohišje (večina drugih MacBookov z oznako Pro ima aluminijasto ohišje) vendar tudi najnižjo ceno, ki v ZDA znaša 999 dolarjev. Čeprav so kupci pričakovali, da bo Apple znižal ceno dosedanjemu modelu, se je ta odločil ponuditi nekaj več, a ohranil enako ceno. Ohišje je tako bolj zaobljeno, 13-palčni zaslon ima zdaj zadenjsko osvetlitev LED, tipkovnica je lahko ponoči osvetljena, krmilna ploščica je steklena kot pri modelih MacBook Pro.

Prenovljeni MacBook.

Mac Mini je ostal skoraj enak kot dosedanji model, manjše spremembe so pri konfiguracijah procesorjev, pomnilnikov in velikosti diskov. Cene so ostale enake in znašajo med 599 in 799 dolarji. Toda prava novost je Mac Mini v konfiguraciji kot strežnik. Za 999 dolarjev ponuja procesor Core 2 Duo, 4 GB RAM, vendar nima vgrajene enoto DVD, namesto te pa ponuja kar dva diska velikosti 500 GB, ki sta lahko postavljena v zrcaljenje, Apple pa že v osnovi z njim ponuja Mac OS X Server.

Če gre pri ostalih zadevah za inkrementalne novosti, pa je največja zanimivost pri najmanjši novosti. Novi iMaci imajo zdaj že v osnovi brezžične tipkovnice, predvsem pa novo miško, ki so jo poimenovali Magic Mouse. Ta ima zgornjo površino miške, ki je občutljiva na dotik, podobno kot denimo sledilne ploščice na prenosnikih. Lahko jo uporabljamo kot navadno miško z dvema tipkama (ki pa niso vidne), ali z gesturami po površini miške prožimo premikanje vsebine (z različnimi hitrostmi), zumiranje, rotacijo.

Miška Magic Mouse ima celotno zgornjo površino občutljivo na dotik.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji