Objavljeno: 21.10.2009

Microsoft SharePoint 2010

Microsoft je na tematski konferenci posvečeni izdelku SharePoint uradno spregovoril o različicah in funkcionalnostih prihajajoče generacije SharePoint 2010. Še novembra v letošnjem letu bo široki javnosti dostopa preizkusna razvojna različica izdelka, končno kodo pa pričakujejo v prvi polovici leta 2010. SharePoint postaja za Microsoft vse pomembnejša platforma, ki doživlja v javnosti tudi lep uspeh. Lani je prihodek iz prodaje licenc znašal že 1,3 milijarde dolarjev in v časih, ko prodaja vseh izdelkov pada, je dosegel letno rast čez 20%.

Medtem, ko je Microsoft svoj SharePoint v preteklosti pozicioniral predvsem kot orodje za končne uporabnike, ki želijo omogočiti skupinsko sodelovanje, z novo generacijo nadgrajuje namembnost in se podaja na nova področja. SharePoint kot prvo postaja pravcata platforma za razvoj namenskih aplikacij z enotnim spletnim vmesnikom. Zato so močno ojačali orodja za razvijalce, tako tista vgrajena v sam SharePoint, kot povezavo z razvojnim paketom Visual Studio.

SharePoint se tudi precej bolj odpira iz sveta intranetov na internetno stran, Microsoft pa je napovedal posebne različice, ki bodo namenjene predvsem za gostovanje internetnih strani in aplikacij, kjer ne bo licenčnih omejitev na število uporabnikov. Novi SharePoint 2010 bo prav tako že od začetka na voljo kot izdelek, ki ga namestimo pri sebi (v podjetju) oziroma kot storitev v internetnem oblaku. Gostovali ga bodo tako sam Microsoft, kot specializirani partnerji.

SharePoint 2010 prinaša tudi številne pomembne funkcionalne novosti. Najbolj opazen je nov uporabniški vmesnik z orodjarnami Ribbon, podobnimi kot v pisarniških programih, kot sta Word in Excel. Povečali so povezljivost s paketom Office, zlasti kar se tiče vzpostavljanja socialnih omrežij v podjetjih in upravljanja življenjskega cikla dokumentov. V primerjavi s dosedanjo različico je bistveno izboljšana podpora za večpredstavne vsebine, zlasti hrambo, upravljanje in prikaz video posnetkov, spletna tehnologija Silverlight pa je postala osnovni gradnik SharePointa.

Nova različica je dobila nova specializirana orodja za pripravo internetnih vsebin, kot so novice, blogi, wikiji. Dosedanji uporabniki bodo zelo zadovoljni, da novi SharePoint končno nudi boljšo podporo za pripravo portalov v več jezikih, poleg tega omogoča prilagoditev videza in uporabniškega vmesnika z nekaj preprostimi koraki.

Za razvoj namenskih aplikacij je pomembna povsem prenovljena povezljivost z zunanjimi viri podatkov prek modula Business Connectivity Services, s katerim SharePoint postaja pravcati odjemalec za delo z bazami podatkov. Omeniti velja še precej boljšo in bogatejšo podporo za prikaz podatkov iz preglednic Excel (Excel Services) in obrazce InfoPath, kjer so odpravili številne omejitve dosedanjih različic. Izboljšan je tudi modul za iskanje podatkov po bazah SharePointa in zunanjih virih podatkov, kot doslej pa bo na voljo tudi posebna različica izdelka, namenjena samo kot iskalnik za podatke v podjetju.

http://www.microsoft.com/sharepoint

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji