Objavljeno: 23.10.2009

Gorivne celice so tu

Po številnih prikazanih prototipih in dolgih letih obljub gorivne celice kot kaže končno prihajajo na trg kot resnična alternativa za napajanje majhnih elektronskih naprav. Toshiba je na Japonskem poslala v prodajo svojo prvo rešitev na osnovni gorivnih celic, ki so jo poimenovali Dynario, ta pa lahko iz posebnih kartuš z metanolom ustvari dovolj električne energije za napajanje mobilnih telefonov in večpredstavnih napajalnikov. Z eno stekleničko (50 ml) posebej pripravljenega metanola, ki stane približno 22 evrov, je mogoče povsem napolniti akumulatorje dve tipičnih mobilnih telefonov ali enega telefona dvakrat.

Gorivna celica Dynario je zelo kompaktna, le malo večja od samih mobilnih telefonov, ki jih lahko napaja. Deluje po principu neposrednega izgorevanja metanola (direct methanol fuel cell- DMFC), mobilne naprave pa z njo preprosto napajamo prek kabla USB, s čimer so zagotovili največjo združljivost z različnimi izdelki. Omogoča razmeroma preprosto delo, saj za polnjenje rezervoarja z metanolom potrebujemo le okoli 5 sekund, samo polnjenje mobilne naprave pa ne traja bistveno dlje kot pri polnjenju v električnem omrežju.

Toshiba je ceno gorivne celice Dynario postavila na 213 evrov, pri čemer ob nakupu podarijo še pet stekleničk z metanolom. Kljub temu se zdi nenavadna poteza, da bodo izdelek sprva prodali le v nakladi 3.000 primerkov. Najbrž gre predvsem za marketinško potezo, s katero želijo ustvariti ekskluzivnost in predvsem testirati odziv trga. Dynario bo prišel prav povsod tam, kjer seveda ni mogoče zagotoviti električnega omrežja za polnjenje akumulatorjev.

Poleg tega izdelki DMFC predstavljajo ekološko precej prijaznejšo alternativo od rabe različnih tipov akumulatorjev, zlasti če upoštevamo celoten življenjski cikel tovrstnih izdelkov. Začetni izdelek vsekakor ni poceni, toda analitiki pričakujejo, da bi se cene lahko bistveno znižale, ko bo začela resnično masovna proizvodnja. Naslednja razvojna stopnja je vgraditev gorivne celice, kot je ta v izdelku Dynario neposredno v samo mobilni napravo.

http://www.toshiba.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji