Objavljeno: 22.10.2009

Nook izziva Kindle

Uspeh Amazona z bralniki Kindle je spodbudil neposredne tekmece k hitremu reagiranju. V ZDA je glavna alternativa Amazonovi spletni prodaji knjig znamenita veriga knjigarn Barnes & Noble. Zato ni presenečenje, da so te dni predstavili svoj bralnik digitalnih knjig, ki so ga poimenovali Nook. Gre za izdelek, ki v eni napravi združuje kar dva zaslona. Večji, 6-palčni, je narejen s tehnologijo digitalnega črnila E-ink, novost pa je manjši 3,5-palčni, tokrat celo barvni LCD občutljiv na dotik, ki je postavljen pod glavnega in je namenjen menijem in sicer krmiljenju naprave. Še zanimivost - Nook temelji na že znanem operacijskem sistemu Google Android.

Podobno kot Amazonov Kindle, tudi Nook omogoča brezžični nakup in prenos knjig, tokrat sicer prek standardnih omrežij 3G, kot alternativo pa tudi prek omrežij Wi-Fi. Barnes & Noble bo poleg tega v ZDA v vseh svojih knjigarnah ponujal brezplačni Wi-Fi dostop, s katerim bo mogoče na tak alternativni način kupovati tudi v bližini običajnih knjig.

Za hrambo podatkov je na voljo 2 GB velik pomnilnik, Barnes & Noble pa bo knjige prodajal pretežno v najbolj razširjenem zapisu ePub. Poleg tega bo na napravi mogoče brez težav prikazovati dokumente PDF, poslušati glasbo MP3 in prikazovati fotografije JPEG, GIF, PNG in BMP. Za razširitve in povezave sta na voljo vmesnik USB in reža za kartice micro SD. Barnes & Noble trdi, da bodo lahko uporabnik z enim polnjenjem akumulatorjev brez težav prebirali knjige deset dni, ob uporabi obeh zaslonov.

Inovativni sekundarni zaslon ponuja različne menuje, med drugim grafični prikaz naslovnic knjig v digitalni knjigarni, dodajanje zaznamkov, opomb, povečavo besedil in tako dalje. Sama naprava tehta 317 gramov, v ZDA pa bo na prodaj od konca novembra za ceno 259 dolarjev.

Zanimivo, da Barnes & Noble predvideva možnost, s katero bodo lahko kupci elektronskih knjig posamezno publikacijo začasno "posodili" drugim uporabnikom Nookov (posoja pa bo lahko trajala največ 14 dni), pa tudi uporabnikom telefonov iPhone, iPod Touch, BlackBerry, Motorola in celo uporabnikom osebnih računalnikov PC in Mac. Barnes & Noble namerava namreč kmalu predstaviti ustrezne programske pakete, ki bodo omogočal pregledovanje digitalnih knjig. Barnes & Noble trdi, da bo že v začetku kupcem ponujal izbor med milijoni knjig in revij v digitalni obliki. Večina trenutnih uspešnic bo v ZDA na voljo po ceni 10 dolarjev.

http://www.barnesandnoble.com/nook/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji