Objavljeno: 23.10.2009

Eksperimentirajmo prek spleta

V Hiši Eksperimentov so danes predstavili zanimivo novost v svojem repertoarju. Enega od svojih eksperimentov so namreč opremili in povezali tako, da ga je moč poganjati prek interneta, oz. spletnega brskalnika. Spletni eksperiment, ki prikazuje razpadanje radioaktivnih izotopov (urana, ogljika...) je slavnostno pognal evropski komisar Potočnik in sicer kar iz svoje pisarne v Bruslju.

Spletni eksperiment deluje na naslovu www.h-e.si/e-xperiment in uporabniku, ki prevzame nadzor nad njim (kdor prvi pride, prej melje...), prikazuje spletno sliko dogajanja in prek vmesnika flash omogoča upravljanje z njim. Seveda je eksperimentiranje možno le takrat, ko je Hiša Eksperimentov zaprta in je dotični eksperiment prost, za spletne obiskovalce. Prvi vtis je zelo pozitiven, čeprav bi si obiskovalci novinci želeli malce več spremnega besedila na domači strani eksperimenta. Je pa ta podrobneje opisan med delovanjem, ne manjka pa tudi za Hišo Eksperimentov tipičnega humorja.

Po besedah Mihe Kosa, ki je vodil predstavitev, in komisarja Potočnika, je tako povezovanje katerekoli »hiše znanosti« s spletom, prvo v Evropi. Držimo pesti, da bo »radioaktivnemu« eksperimentu v splet sledil še kakšen.

www.h-e.si/e-xperiment

www.h-e.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji